www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Soncne celice?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
alexa-lol
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Mar 2006 20:17
Aktiv.: 0.11
Kraj: Lj

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 22, 2006 8:34 pm    Naslov sporočila:  Soncne celice? Odgovori s citatom

pozdrav,
mene zanima kako delujejo soncne celice?
slisal sem da se v Silicijevi plosci fotoni nekako pretvorijo v elektrone, mi pa se vedno ni jasno kako dobimo energijo ven iz plosce?
kaksen je izkoristek teh plosc in koliko W eng. pade na uro(soncne eng.)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
atomant
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Mar 2006 20:55
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 22, 2006 9:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Energija dobimo zaradi premika pozitivnih in negativnih delcev znotraj same sončne celice. Sončne celice proizvajajo napetost okrog 0,5 V in tok okrog 20 A/m2. Da bi dobili primerno napetost oziroma moč, se lahko celice združujejo zaporedno in vzporedno. Tako dobimo module sončnih celic v obliki plošče (panel), na katero so celice pritrjene in zaščitene pred atmosferskimi in drugimi vplivi. Moduli se zlagajo eden ob drugem v fotonapetostne ravne zbiralnike. Zbiralniki skupaj z ostalimi potrebnimi elementi (razsmerniki, regulatorji, akumulatorji itd.) tvorijo fotonapetostni sistem. Moči AC modulov so od 100 do 300 W. Izkoristki se gibljejo okoli 65%.
Nazaj na vrh
Peter
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Jun 2004 12:55
Aktiv.: 1.58
Kraj: Pod krvavcem nekje

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 22, 2006 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na tej strani pa imaš tudi grafično predstavitev delovanja sončnih celic
http://www.specmat.com/Overview%20of%20Solar%20Cells.htm

janez03
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Sep 2004 9:43
Aktiv.: 0.60
Kraj: tržič

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 22, 2006 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

atomant je napisal/a:
Izkoristki se gibljejo okoli 65%.

Izkoristki pretvorbe svetlobe v el. energijo so žal krepko nižji, odvisno od vrste celic ok. 15%, vrhunskih tja do 25% (nove, s časom izkoristek še nekoliko pade.)

L.p.; Janez
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70783.05

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 23, 2006 8:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 23, 2006 10:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej bi morali proizvodnjo preseliti na Kitajsko ? Shhh

Nasel sem eno stran, ki to omenja, a zatrjujejo, da je 12% laboratorijska vrednost (za CdS/CdTe/ZnTe panel).

Zanimivo bi bilo vedeti kaksna je skupna kolicina energije, ki jo soncne celice proizvedejo v zivljenski dobi in kaksna je razlika med to vrednostjo in kolicino energije, potrebne za pridobivanje tistih cudovitih materialov in proizvodnjo panelov, z drugimi besedami: koliko energije je res "zastonj".
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 23, 2006 11:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 23, 2006 11:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri taki predstavi bi dobil obcutek, da nekaj samo od sebe pade v pec, potem pa ven padajo narejeni paneli kot piskotki. Najbrz ni cisto tako ? Cool Postavi pa stevilke v perspektivo ... verjetno ni potrebno vec kot 100x toliko energije, da prioizvedejo bager, ki odkoplje rudo, masino, ki jo zdrobi, nekaj kar jo precisti, sendvic za mozaka, ki sofira bager, itd. preko 10+ korakov do zadnjega pritrjenega vijaka v panelu v montazi, da prides na koncu do narejenega izdelka, ki ga samo se prikljucis in dela elektriko ... to bi bilo ~2 leti ob nezmanjsani kapaciteti.

Zanimivo bi bilo videti bolj natancne energetske "bilance" za vse "zastonjske" vire, od nastanka do razgradnje (!) vira in vseh njegovih sestavnih delov.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 23, 2006 2:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Janez03

Atomant je verjetno mislil, da je izkoristek konverterjev 65%.

Če koga zanima bom poizkusil najti eno povezavo, na katero sem naletel med iskanjem informacij o uporabi sončnih celic za polnjenje akumulatorjev.

Šlo je za projekt hladilnikov za zdravila za neko afriško državo, kjer ni električnega omrežja. Hladilnik je bil napajan preko Pb akumulatorja, ki so ga polnili preko sončnih celic. So lepo opisani postopki za ustrezno dimenzioniranje celic glede na porabo, sončno osvetljenost ......

Sem našel povezavo: Sunfrost

.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 23, 2006 3:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
alexa-lol2
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 29 Jul 2006 13:23
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 29, 2006 1:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hi,
me again Very Happy

Mene nekaj zanima. Kako bi to izracunal-->

- Energija sonca je recimo 1 kW/m^2.
- Recimo da imam 100m^2 celic z ucinkovitostjo 50%.

Koliko kWh to znese na mesec?

PS->mogoce sem se kaj zmotil Razz (sem ze malo pozabil kako se to racuna)
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 29, 2006 1:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Haha...
Kolko ur na dan sveti sonce direktno - brez oblakov !

Pod kakšnimi koti vse sveti v teh urah !!

Veselo računanje ! Pa ne ustrašite se preveč številk Laughing

Djurodrljaca
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31
Aktiv.: 1.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 29, 2006 1:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot prvo mislim, da je ta enegija sonca ni merjena v kW/m^2, ampak v čem drugem, torej to ni energija, ampak je verjetno gostota moči svetlobe (bo že kdo drug povedal točem izraz). Pa tudi 1kW/m^2 mislim da je preveč, ker koliko je meni znano je povprečno (povprečje v enem dnevu v času, ko sonce sveti na sončne celice) tam nekje okoli 0,5kW/m^2

Najprej moraš to "energijo sonca" pomnožiti s površino (dobiš kW). Potem je treba to moč množiti z izkoristkom, ki je bližje 15% kot 50% in tako dobiš ven električno moč. Potem je treba to pomnožiti s časom osvetljevanja sončnih celic (recimo 8 do 10h, ker ne sveti sonce zmeraj enako močno na sončne celice). Tako dobiš energijo, ki jo dobiš v enem dnevu (v kWh). Potem pa je potrebno to pomnožiti še s številom dni v mesecu in dobiš zahtevan podatek.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
alexa-lol2
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 29 Jul 2006 13:23
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 29, 2006 2:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj se mi je zdelo da ni pravi podatek(pobral sem iz ene teme na kvarkadbri, ko so se pogovarjali o segrevanju avtomobila).

Aha torej...
Ce imam 100m^2 in da 1m^2 = 0,5kW je to potem enako:
100*0,5=50kW

Recimo da je izkoristek 50%(neke nove soncne celice. Bral v ŽIT)
0,5*50=25kW

Na dan priblizno 10h...
25kW*10h=250kWh

Na mesec...
30*250kWh= 7,5 MGh

Naj ponovim da je to samo primer.

Sem pravilno izracunal?
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 29, 2006 6:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NE.

Manjka ti še to, da se zemlja vrti ! Vpadni kot žarkov pa se zato stalno spreminja.

Hmm.. Katere mesece si imel v mislih ??

Kaj pa oblačnost ?

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni