|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Popay Član

Pridružen-a: Ned 03 Jan 2010 11:51 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.52 Kraj: Piškovc
|
Objavljeno: Sre Jan 13, 2010 1:50 pm Naslov sporočila: Ventilator za PC |
|
|
Pozdravljeni, pri vklopu PC je ventilator zelo glasen po nekaj minutah delovanja se umiri in dela bolj potiho. Odpru sem camp in prepisal lastnosti na ventilatorju ki je glasen (D80SH-12 DC12 0.18A), kupiti je potrebno novega, zanima me kje se ga da kupiti v LJ, in koliko stane?
Hvala za odgovor .
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.35 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sre Jan 13, 2010 2:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
V vsaki računalniški trgovini. Pa tudi v trgovinah z elektroniko se dajo dobiti. Drugače pa izmeri ventilator (iz oznake mislim, da je 80mm). Med glavnimi podatki je premer ventilatorja, priključna napetost in pa PWM regulacija. Če ima tri žice je brez PWM regulacije (+ - in povratna informacija iz hall senzorja), če pa ima 4 žice ima pa še poleg PWM regulacijo. To je v osnovi vse kar moraš paziti pri ventilatorjih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.64 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Sre Jan 13, 2010 5:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če si lahko kar to temo sposodim, ker se mi je pred nedavnim porajala ideja. Namreč, ko vklopim računalnik (ga zbudim iz sleep ali vklopim), na začetku ventilator dela s povno močjo. Zelo glasen je za cca. 3-4 sekunde. Kasneje se zmanjša. Tega bi se rad znebil. Drugače imam ob strani tudi dva potenciometra za sprednji in zadnji ventilator, ampak nima veze. Zanima me, če se da to kje posebej nastaviti v BIOS, ali je to kje drugje na matični, skratka na kakšen način bi se to dalo onemogočiti.
Ideja je prišla predvsem zaradi tega, ker sem si pred kratkim nastavil budilko na računalniku, da me zbuja cel teden z mp3-ji, ampak mi gre na živce, ker se nikoli ne prebudim ob želeni melodiji , vedno me zbudi nesramno "ropotanje" ventilatorja  _________________ return;
brake; |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.96
|
Objavljeno: Sre Jan 13, 2010 5:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne gre. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.65 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Jan 13, 2010 6:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne bo šlo.
To je self test ob zagonu.
Ker ima matična plošča funkcijo reguliranja hitrosti ventilatorja glede na toploto procesorja. In ob začetku pač štarta s polnimi obrati, da "razmiga" ležaje in preveri senzorje. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.64 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Sre Jan 13, 2010 7:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
A tako. V redu. Hvala za info  _________________ return;
brake; |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Popay Član

Pridružen-a: Ned 03 Jan 2010 11:51 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.52 Kraj: Piškovc
|
Objavljeno: Sre Jan 13, 2010 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ventilator je že zamenjan ( xsilence je firma), dela velikovliko bolj tiho.
Hvala za pomoč
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Galus Član

Pridružen-a: Pet 18 Jun 2010 12:30 Prispevkov: 148 Aktiv.: 0.81 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Sre Sep 21, 2011 12:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Imam sledeči ventilator:
http://www.xilence.net/en/products/fans/product/5973.html
ima tri priključne žice: črno, rdečo in rumeno.
Ko ga priklopim na 12 v preko črne in rdeče, se vrti
z zelo majhnimi obrati.
Kako ga spraviti na višje obrate?
Ali moram na rumeno pripeljati PWM signal? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 23 Ur