www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Napajalnik 1.2V-30V, 1A in trafo
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.00
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 21, 2011 10:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Je pa zelo težko nastavljati napetost, saj jo že najmanjši premik potenciomera spremeni za par V.
Uoprabi večobratni (multiturn) trimer ali kaj podobnega... recimo, dva trimerja zaporedno:

LM317_reg.PNG
 Opis:
LM317 regulacija
 Velikost datoteke:  2.05 KB
 Pogledana:  2583 krat

LM317_reg.PNG

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
David2204
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01
Aktiv.: 4.93
Kraj: Ljubljana - Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 21, 2011 5:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo trimerjev ne dajat. Shame on you
Trimerji so namenjeni kalibraciji vezja (nastaviš enkrat in potem pustiš pri miru). Za take stvari, ki ves čas vrtiš, se uporabi konkretne potenciometre.
Nazaj na vrh
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.00
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 22, 2011 10:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spet citiram citat:"...najmanjši premik potenciomera...". Konec citata. (pred "potenciometra" sem pogrešal besedo "trimer" - iz slike je razvidno, da je uporabljen trimer).
Bingo, David2204! To je tudi eden od odgovorov na pikolijevo vprašanje v prvem postu ("Bi bilo treba spremeniti še kaj drugega?"). Na linku - v istem postu - je v shemi dejansko potenciometer 10K (na sliki pa trimer). Vezavo s skice, ki sem jo pripel, pa se lahko uporabi tudi pri vezavi potenciometrov, kajne? Vprašanje je le, ali bi bilo bolje vezati dodatni potenciometer zaporedno z obstoječim; ali zaporedno z kombinacijo "obstoječi potenciometer - R2".
Nazaj na vrh
pikoli
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2011 20:09
Aktiv.: 0.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 09, 2011 8:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem se še malo igral z tem napajalnikom. Začelo se je tako, da sem po nesreči odlomil regulator LM317. Ko sem kupoval novega, sem ugotovil da verjetno več kot 12V verjetno ne rabim, in sem odstranil tisti "duplikator" napetosti. Rekel sem si, da bom zadevo probal izboljšati, tako da sem kupil 6A gretz, tiste dva kondenzatorja od prej pa sem vezal vsporedno, tako da se kapacitivnost podvoji. Namesto LM317 sem nabavil LM1085, ki je low drop regulator, sicer pa je skoraj "swapable" z LM317. Prebral sem datasheet od LM1085, kjer je pisalo, da če imaš 10uF kondenzator na adjust pinu za "ripple rejection", je pametno dati na izhod 22uF tantalum kondenzator, kar sem tudi storil. Kupil sem tudi 2 ptenciometra (1k in 10k zaporedno) in jih vsporedno vezal tistemu 10k na breadboardu(z njim sem nastavil max. napetost, da druga dva nimata lufta). Sedaj pa k problemu: Napetost ni stabilna, ampak malo skače gor pa dol. Stabilna je edino pri min ter max vrednosti.

Dodal sem še primer stabilne napetosti in take ko skače.

Uporabil semSound card osciloscope in preprost delilnik napetosti

Bi kdo vedel v čem je lahko problem? Napače vrednost izhodnega kondenzatorja? Nekje sem tudi prebral, da morajo biti vhodni in izhodni "stabilnostni" kondenzatorju čim bljižje regulatorju. Pri meni so ene 2-3cm žice stran. Je lahko tudi to problem?

lp

scope5.jpg
 Opis:
stabilna napetost
 Velikost datoteke:  148.76 KB
 Pogledana:  13 krat

scope5.jpg

scope2.jpg
 Opis:
nestabilna1
 Velikost datoteke:  153.23 KB
 Pogledana:  15 krat

scope2.jpg

scope6.jpg
 Opis:
nestabilna2
 Velikost datoteke:  164.99 KB
 Pogledana:  14 krat

scope6.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pikoli
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2011 20:09
Aktiv.: 0.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 09, 2011 10:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, ravno ugotavljam, da so te slike popačene, ker je vhod zvoče kartice "AC-coupled". Se pravi, "signal" je v bistvu pravokoten, brez tega padanja na skupno raven. Kdo ve, kaj lahko to povzroči?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 10, 2011 12:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče je en od obeh potenciometrov slab in izgublja stik.

Sploh, ker ugotavljaš, da je v skrajnih položajih potenciometra napetost stabilna.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni