www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

COM port nastavitev

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.10
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 23, 2006 5:17 pm    Naslov sporočila:  COM port nastavitev Odgovori s citatom

Po dolgem času sem se spet lotil programiranja PICev v vellemanovem programatorju. Naletel sem na problem pri vpisovanju HEXov v PICa.

Vpisovanje se kmalu po začetku ustavi in mi javi:
ERROR
Write error at: 000D
Wrote: 2816
Read: 3FFF

Write in Wrote številki se spreminjata, Read pa je vedno 3FFF.
Če sem vztrajen in poizkusim 10x in več, včasih vpis celo uspe.

Ko sem zadevo preizkusil na drugem računalniku je delovalo normalno. Prav tako sem na tem računalniku programiral PICe še pred meseci brez težav. Vendar sem v tem času instaliral vanj še cel kup drugih softwerov ... Confused

Ko sem pregledoval nastavitve COM porta in jih primerjal med obema računalnikoma sem opazil sledečo nastavitev (slika v priponki).
Računalnik na katerem deluje programiranje, opcije-zavihka Details sploh nima. Na tem računalniku pa se opcije Device Instance Id kljub bogati izbiri raznih varijant sploh ne da spreminjat.

Mogoče kdo ve vzrok problema na podlagi tega opisa?

CPPD.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  21.99 KB
 Pogledana:  32 krat

CPPD.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.69

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 23, 2006 5:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to, da se nekaj vrednosti zapise pravilno, je razlog za tezave skoraj zagotovo prenizka/neustrezna Vpp. 0x3fff je default vrednost praznega (pobrisanega) cipa, zato to preberes ven iz neprogramiranih (= nepravilno programiranih) lokacij. Ker program od programatorja ve, da mora biti tam vpisan del programa (napise ti kaj naj bi to bilo pod "Wrote"; "Zapisano"), bi moral ob preverjanju nazaj prebrati to, kar je zapisal, ampak temu ni tako (to kar v resnici prebere, napise pod "Read"; "Prebrano").

Vzemi instrument in primerjaj Vpp po priklopu na obeh racunalnikih. Ce programator uporablja napajanje s COM porta, je cisto mozno, da ne zmore zagotoviti dovolj visoke napetosti za programiranje, oz. se le-ta obcasno sesede (zato nekaj vpisov deluje, nekaj pa ne). Glede na to, da je prvih nekaj lokacij ocitno pravilno zapisal (0x000d je 14. lokacija od zacetka cipa), se najbrz tam dokoncno izprazni kaksen kondenzator ali kaj podobnega, ki do takrat nekako se vzdrzuje Vpp dovolj visoko.

Sta OSa na teh dveh racunalnikih (kljer en ima tisti tab, drugi pa ne) razlicna ? To bi razlozilo razlicen prikaz, ne more pa vplivati na delovanje COM porta (gre samo za razlicno stopnjo ponazoritev naprav uporabniku).
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 23, 2006 5:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vpp sem kontroliral na osciloskopu z memorijo in se ne spremeni niti za desetinko volta. Programator ima zunanje napajanje in s tem ne obremenjuje COM porta.
Na obeh računalnikih sta enaka operacijska sistema in driverja (serenum.sys ter serial.sys).

Ker isti hardware-programator deluje na enem compu, na drugem pa ne, še vedno sumim na problem v nastavitvah računalnika.

Mogoče je kaj "obešeno" na com port, čeprav sem zaprl vse programe, ki bi lahko kakorkoli vplivali na COM port ... seveda pa ne vem kako je v ozadju z raznimi driverji, ki jih naložijo različni softweri ob setupih. Razlike ni niti po ponovnem zagonu računalnika.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.69

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 23, 2006 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, za tako stvar bi moral biti moteci program posebej dobro napisan, saj OS sicer omeji dostop do naprave samo enemu (uporabniskemu) programu naenkrat.

Imas prav, da ce sta OSa ista in nastavljena enako, bi moralo na obeh delati enako. V spominu imam temo izpred nekaj mesecev, ko je bojda IDE za PICe (C18 ?) povzrocal nekaksne tezave pri dostopu do COM porta, ne spomnim pa se kdo je doticno tezavo imel - morda se bo oglasil. Tema je bila precej genericna, tako da je verjetno ni lahko najti s tako malo podatki med starimi temami foruma.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 23, 2006 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razlika med računalnikoma je le v tem, da je na delujočem XP SP1 na tem pa SP2.

Ker imam na tem računalniku več sistemov sem poizkusil še v drugih XPjih kjer imam samo SP1 ... tam deluje vse normalno. Torej ostane možen vzrok problema samo še razlika v servis packih ali instaliranem softweru ... Confused
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2006 3:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo v info ... sem našel problem. Very Happy

Pred časom sem imel težave z nekim drugim programom, ki uporablja COM port. Zato sem instaliral ta *Virtual Serial Port Software* ...

Sedaj ko sem ga odstranil, programiranje PICev deluje spet normalno.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 459 dni