|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
compaq1994 Član

Pridružen-a: Sob 05 Feb 2011 19:38 Prispevkov: 40 Aktiv.: 0.23 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Pet Sep 16, 2011 9:10 pm Naslov sporočila: težave z baterijo, ki je dalj časa stala v predalu |
|
|
Dober večer, zopet težave, moj laptop je večino priklopljen samo v elektriko, baterija je v predalu nafilana do "fula", in tako je stala mesec dni vse do danes ko sem se jo odločil uporabiti, dam jo noter malo brkljam po internetu vmes še pregledujem koliko jo je kaj ostalo in kar naenkrat tema, baterija je na 50 % crknila delovala pa je tam nekje 54, 55 minut, ob ponovnem vklopu ne dela tudi polniti se noče več, stanje baterije kaže 0 % že par uric, slišal sem za zamrzovalnik in baterije bo to to?
ps: zanima me še če škodijo trdemu disku in ostalim napravam to da kar naenkrat zmanjka toka?
L.p |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pet Sep 16, 2011 10:54 pm Naslov sporočila: Re: težave z baterijo, ki je dalj časa stala v predalu |
|
|
compaq1994 je napisal/a: |
ps: zanima me še če škodijo trdemu disku in ostalim napravam to da kar naenkrat zmanjka toka?
L.p |
Lepše se sliši, če rečeš, da naenkrat zmanjka napetosti....
In če naprave izklopiš s stikalom jim tudi kar naenkrat zmanjka napetosti.
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
compaq1994 Član

|
Objavljeno: Sob Sep 24, 2011 6:48 am Naslov sporočila: |
|
|
-baterijo sem dal v zmrzovalnik za 15 ur, nato sem jo nafilal do fula in spraznil ter spet nafilal, baterija je delovala isto kot prej zato sem se jo odločil sprazniti na silo ter jo spraznil na 8V nato pa sem ji za povrh vsega naredil še kratek stik da se malo zbudi, sedaj baterija delo kot nova zdrži 1 uro 40 minut, brez problema se polni itd. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.22 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sob Sep 24, 2011 12:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imaš 2 možnosti:
a.) kupiš novo baterijo in jo pravilno! uporabljaš in shranjuješ - kar si počel s staro, je vse po vrsti narobe. Litij se ne skladišči polno napolnjen, se ne prazni pod 3V na celico itd.
b.) se igraš še naprej z uničeno baterijo in testiraš njene varnostne mehanizme (če so ti mehanizmi prešibki za tvoje eksperimente, dobiš gratis na obisk še gasilce ) in ko se boš naveličal, greš na točko a.
Pred tvojim nasilnim praznjenjem daleč pod minimum (lahko si prepričan, da je vsaj ena celica šla pod 2.5V, kar je smrt za litij), si imel sicer še možnost kalibracije, če notesnik to omogoča, ampak sedaj je ta možnosrt že odplavala po vodi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
compaq1994 Član

|
Objavljeno: Sob Sep 24, 2011 7:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Azrael kalibracija sploh ni delala, opravil sem jo večkrat a zaman, je pa tudi med prvimi zadetki če napišeš v google" hp compaq battery repair", poiskusil sem tudi program hp soluton center, ki pa je rekel da je z baterijo vse v najlepšem redu, [slovenščina je zame španska vas] važno da meni sedaj baterija dela in to zavidljivo 1 uro in 40 minut ravno tako ko je delala ob nakupu.
L.p |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.76 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sob Sep 24, 2011 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Azrael. Žal je najpogostejši postopek ravno ta, da se baterijo dobro izprazni, druge variante polek donaci ne pomagajo, ker so podjetja kapitalistično usmerjena in neboš več našel gumbekov RESET na baterijah(vsaj jaz jih pogrešam). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.98 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Ned Sep 25, 2011 12:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Moja izkušnja z lipo baterijami, za tiste ki mislijo da so to nek samovnetljivi baubau.
Predvečerajnšnjem sem letel FPV in izgubil letalo, približno sem vedel kje je, iskal sem ga kakšno uro, vendar nisem dobil. Glede na to da je letalo z OSD-jem sem med iskanjem spremljal napetost na bateriji (LiPo 2200mAh 3s 40C), po cca eni uri iskanja je napetost padla iz 11V na 6V nato v 2 minutah na 5.5V nato je signal izginil, kar pomeni da je baterija šla.
Zvečer sem preučil posnetke crash-a, včeraj zjutraj pa ga grem iskat in ga tudi dobim. Baterija popolnoma nenapihnjena in vizualno v odličnem stanju. Napetosti so bile pa katastrofalne, 0.7V po celici. Na oko bi rekel da je taka baterija samo še za v smeti. Začel sem vseeno z oživljanjem in jo priklopil na začetnih 10mA polnilnega toka, ko se je po parih urah pobrala in so napetosti prilezle čez 3V po celici, sem dvignil tok na 30mA in postopno povečeval, dokler niso bile napetosti 3.7V. Sledilo je običajno polnjenje z 1C ter balansiranje. Na koncu zgleda baterija kot nova, merjenje je pokazalo 2100mAh, kar pomeni 5% upada kapacitete, pod velikim praznilnim tokom se na petost seseda normalno, vizulano pa je baterija brez kakšnih anomalij, raznih napihnjenj in podobno.
Baterijo bom še naprej uporabljal za letenje, seveda jo bom večkrat vmes temeljito preveril, pri takh EL. karakteristikah bi jo bilo nespanetno kar vreči v smeti.
Poanta te izkušnje pa je, da soLiPo baterije bolj vzdržljive kot mogoče mislimo, brez kakšnih požarov, eksplozij in podobno. Namerno prenapolnjenje ali polnjenje z okvarjenim polnilcem pa je tu seveda izvzeto. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.00
|
Objavljeno: Ned Sep 25, 2011 7:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Baterija se bo začela kmalu napihovati, pa tudi samopraznjenje bo občutno večje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.98 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Ned Sep 25, 2011 12:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja o tem bom poročal takoj, ko bom zaznal kakšne razlike. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
demag Član

Pridružen-a: Sob 24 Sep 2011 8:22 Prispevkov: 58 Aktiv.: 0.35 Kraj: Okolica Postojne
|
Objavljeno: Sob Nov 12, 2011 11:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Tudi moja izkušnja je podobna kot "Cero-va".Sicer je sin pustil priklopljen akumulator v avtu (2S) in ga izpraznil do "nule".Po 1 tednu sem ugotovil ,da je aku.prazen,ena celica rahlo napihnjena.Začnem oživljati akumulator in glej ga zlomka,ta isti akumulator deluje ze skoraj leto in pol!!!Ne bom trdil,da je 100%,vendar kapaciteta mu ni vidno padla "1200mAh,še vedno napolnim na 1050-1100".Mi je pa v letalu odpovedala celica,ki ni bila nikoli praznjena nižje kot 3V,raje 3,2! Ni mi 100% jasno,kaj dejansko uniči celice??  _________________ Ni vse zlato,kar se zlato sveti!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.76 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sob Nov 12, 2011 1:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slaba tovarniška kvaliteta celice in mehanske poškodbe. Občasno je celico priporočljivo sprazniti do njene minimalne dovoljene napetosti(odvisno od proizvalajca). Do te mejne vrednosti se mora prazniti s malim tokom potem pa jo polniš s normalnim predpisanim tokom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
demag Član

Pridružen-a: Sob 24 Sep 2011 8:22 Prispevkov: 58 Aktiv.: 0.35 Kraj: Okolica Postojne
|
Objavljeno: Sob Nov 12, 2011 5:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da,odgovoril bi še glede varnosti pri polnjenju. Ko se je zgodil omenjeni primer sem Lipo,polnil v vrečki,celo tako ,da sem dal izpraznjeno celico v vrečko,nato pa še v eno vrečko,toraj zaradi varnosti v dve!Stalno sem opazoval kaj se dogaja,vsaj dokler ni napetost narasla na 3,2V po celici!Pa tudi potem sem jo nekajkrat previdno polnil v dveh vrečkah!Sicer pa previdnost ni nikoli odveč.Ko mi je odpovedal polnilec Robe sem bil zdraven in takoj izklopil polnjenje(polnil je čez 5V),vedno ko polnim sem v delavnici-prisoten,ter polnim ko so akumulatorji v vrečki...Na terenu pa poskrbim ,da je okoli akumulatorja in polnilca čisto ter prostorno!Je pa velika verjetnost,če preveč izpraznimo celico,da ji zelo skrajšamo življensko dobo. _________________ Ni vse zlato,kar se zlato sveti!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor01 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09 Prispevkov: 598 Aktiv.: 2.52 Kraj: KK
|
Objavljeno: Sob Nov 12, 2011 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bi še jaz dodal piskrček.
Pravkar sem ugotovil, da bo (je) odšla v nebesa baterija za HP NX6110.
Nova je naročena in jo dobim v petek, vendar moram do petka nekako rešiti obstoječo.
Baterija, stara slabo leto, prenosnik je bil na cca 80% skladiščen cca 1 mesec, kot že večkrat doslej. Ponavadi je bila baterija po vklopu nad 50%.
Danes je po vklopu baterija na 0 in se je ne da polniti.
Ko vključim polnilec, zasveti oranžna lučka, po sekundi, dveh posveti rumeno in ugasne. Po dveh sekundah ponovno pomežikne in to je to.
Prenosnik se med bootom brez baterije, samo na napajalnik, resetira po cca 10 sekundah, z vstavljeno baterijo pa brez težav deluje.
Ker je poudarek na 'prenosnik', bi prosil za nasvet iz lastnih izkušenj, saj bi baterijo nujno moral spraviti v pogon z avtonimijo cca 1 ure. V petek ji obljubljam pokoj.
LP Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni