|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
toshiba Član

Pridružen-a: Tor 21 Okt 2003 8:56 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.54 Kraj: Ljubljana - Šiška
|
Objavljeno: Pet Feb 06, 2004 11:17 am Naslov sporočila: Iščem načrt za ojačevalnik na elektronke. |
|
|
Pozdravljeni, iščem kaki načrt za končno stopnjo cca 25w, ki je grajen z lampami. Vem, da jih je na netu ogromno, vendar ponavadi manjkajo podatki o izhodnih transformatorjih. Zato se priporočam, če ima kdo celotno shemo.
Hvala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jurem Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53 Prispevkov: 408 Aktiv.: 1.72 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 09, 2004 11:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Hoj,
poglej si knjigo: Akustika, samogradnje akustičnih naprav.
Najdeš jo v poslovalnicah Mladinske knjige. V tej knjigi je cel kup načrtov lampašev.
Opis knjige najdeš na:
http://www.svet-el.si/trgovina05.html
LP
Jure
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toshiba Član

Pridružen-a: Tor 21 Okt 2003 8:56 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.54 Kraj: Ljubljana - Šiška
|
Objavljeno: Tor Feb 10, 2004 9:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Jure, bom šu kupit, upam, da bo pomagal.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dani M Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 20:05 Prispevkov: 20 Aktiv.: 0.08 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Tor Feb 10, 2004 8:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
kaj pa kit komplet iz SE?
_________________ lp, Dani |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jurem Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53 Prispevkov: 408 Aktiv.: 1.72 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Feb 11, 2004 8:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Dani,
v SE nimamo KIT kompleta lampašev, imamo pa KIT komplete DMOS ojačevalnikov, ki po besedah priseženih uporabnikov lamp zvenijo zelo lepo...
Lp
Jure
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toshiba Član

|
Objavljeno: Sre Feb 11, 2004 10:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi kit kompleti dosegajo zelo visoke cene, začnejo se pri cca 100K in grejo samo še navzgor. Moje mnenje je da par lampic in 2 trafota nista vredna 100K, res pa je, da zraven dobiš tudi ohišje, ki pa žal ne ustreza mojim estetskim vidikom. Tranzistorskih ojačevalnikov je dovolj v trgovini in so cenovno zelo ugodni, tako da samogradnja ne pride v poštev, z lampaši je malo drugače, ne vem no, enkrat je treba neki naredit na lampe, če drugo ne, da jih vsaj ne pozabimo. Povrh vsega pa je še kolega podkrepil stavo, pa da vidimo, časa je do konec leta.
Lp
Toshiba
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
infrared Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 14:54 Prispevkov: 179 Aktiv.: 0.76
|
Objavljeno: Sre Feb 11, 2004 10:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Načrtov za tak "lampaš" ne manjka . Tudi material ni problematičen -- razen izhodni transformator. Tu so določena pravila , in dokaj zahtevno navijanje . Mislim pa da je v SE Šebart Milan Tudi to temo izčrpno opisal.
Tako da ti tudi to nebi smelo predstavljati nepremostljive ovire (ga pač kupiš , če drugače ne gre) . Razen končnih lamp (če odmislimo izhodni trafo in ohišje) pa ni velikih stroškov z materiali
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toshiba Član

|
Objavljeno: Sre Feb 11, 2004 11:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Ravno zaradi tega sem na vrhu zapisal če ima kdo načrt, ki podrobneje opisuje izdelavo izhodnega transformatorja. Te podatke avtorji ponavadi izpustijo, ne vem zakaj.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
infrared Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 14:54 Prispevkov: 179 Aktiv.: 0.76
|
Objavljeno: Sre Feb 11, 2004 12:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
poglej si : www.asv-sebart.si on ima take transformatorjr (za 2X30 W z EL34 po ceni pod 9000 sit. Ti transformatorji so naviti v "sendvič" zaradi boljše karakteristike (podrobnosti na žalost ne poznam ) . Tako da tudi v lastni režiji , izdelava ne pride dosti ceneje (kvaliteta pa drastično pade ). Poglej pa njegove članke o teh transformatorjih , saj jih je kar nekaj.
Nazadnje urejal/a infrared Sre Feb 11, 2004 4:05 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toshiba Član

|
Objavljeno: Sre Feb 11, 2004 1:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja zelo sofisticirana zadeva, sem jim poslal mail za cene par sestavnih elementov (lampe, podnožja, mrežni in izhodni trafo) bom sporoču odgovor, ko ga dobim.
Hvala
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1004 Aktiv.: 4.24 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Sre Feb 11, 2004 3:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšno konfiguracijo bi pa rad?
Naredil sem ze kar nekaj lampašev in ti lahko pomagam tudi z podatki o trafotu a ne vem če imaš pogoje,material, voljo...
Imam podatke za PP 2x EL34 trafo (2x C jedra ali E I )
Za info še slikica ter če kaj rabiš se oglasi po mailu..
lp
lado
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
47.44 KB |
Pogledana: |
119 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Feb 11, 2004 3:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lušna zadeva
Citiram: |
Za info še slikica ter če kaj rabiš se oglasi po mailu.. |
Debata zna biti zanimiva tudi za nas ostale ... mogoče napišeš kaj zanimivega glede samogradnje. Kak nasvet eventuelnu komu, ki bi se odločil za samogradnjo. Mene zanima katere so izhodne lampe. Kje se jih še sploh da dobit ter kake so ovirno cene.
P.S.
Na zadnje sem kakih 20 let nazaj popravljal industrijsko ozvočenje z lampami - če se ne motim so na izhodu bile EL34.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toshiba Član

|
Objavljeno: Čet Feb 12, 2004 9:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja kar resno sem se odločil, da bi izdelal enega lampaša. Moje okvirne meje pa so takšne. Rad bi izdelal cca 25W končno stopnjo v push pull izvedbi, kjer bi zelo rad videl 300b elektronke, vendar mi jih za enkrat še ni uspelo dobiti. Z dobavljivostjo ekvivalenta EL 34 pa ni problema in se jih da dobiti tudi v Conradu za 5K sit. Za predstopnjo, bi rad uporabil ECC 83, katero tudi ni problem dobiti. Izhodni tr. bi zelo zelo rad izdelal na dvojnem C jedru, saj se bolje obnese kot E I paket. Zraven bi dodal še mehki zagon gretja in zaščito za zvočnike.
Kot je bilo že rečeno, načrtov je morje težava pa je v podatkih o izhodnih tr. Včeraj sem poslal mail na Asv za ceno njihovih Tr. vendar nisem še dobil odgovora.
Torej zelo bi te prosil če mi lahko pomagaš s kakim načrtom, jaz pa sem tudi pripravljen sproti obveščati in tudi kaj poslikati, tako da bodo tudi ostali imeli pregled nad dogajanjem.
Konec koncev pravijo, da ni take topline, ko se razleže zvok lampaša, še posebno če je tvoj
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

|
Objavljeno: Čet Feb 12, 2004 12:28 pm Naslov sporočila: lampaši... |
|
|
OOOO tebi se pa vidi da še nisi naredil domače naloge (potrebno bo raziskati po veb-u)
Lampe se sedaj lažje dobi kot pred časom (ponovno so jih nekateri začeli proizvajati) ampak el 34 ni ekvivalent 300ESkoraj bogokletna izjava za nekatere.(pa tudi cenovno saj 34-[slovenščina je zame švedska vas] dobiš včasih že za 5K sit 300B-jko pa skoraj ne dobiš pod 30K sit!!)
Po eni strani sem vesel da se še kdo zanima za lampaše ampak imam občutek da vsi vse prelahko jemljete vseeno ni tako enostavno kot si nekateri mogoče mislijo.Je že res da so sheme zelo enostavne ter da jih je na net-u malo morje ampak malo kje so zapisani podatki o trafotih in načinu gradje ter izbiri materiala.
Zelo dober lampaš ni enostavno narediti je pa res da tudi povprečen lampaš (z ustreznimi zvočniki!) poseka prenekateri tranzistorski vrhunski model.
Zakaj pa o tem ni več napisanega pa je povsem komerciala saj nekateri živijo od tega in so vložili veliko časa v razvoj in niso zainteresirani da bi to na veliko objavljali in si s tem delali medvedjo uslugo.Jaz delam to ljubitelsko in moja eksistenca ni odvisna od lampašev,toda rad pomagam resnim kateri bodo že našli kontakt z menoj in jim bom rad pomagal.
Vsega pa nebi rad na veliko objavljal in se izpostavljal saj kot sem že napisal bi s tem nekaterim direktno kvaril posel kar pa ni moj namen.
Torej vsak resen bo pri meni lahko dobil kakšne nasvete in tudi kakšen material veliko bo pa moral postoriti tudi sam.
lp
lado
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni