www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Fotografije zanimivih elektronskih komponent
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.50

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 15, 2006 12:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bo zgleda kar tako, kot je napisal Boris; datasheetek.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.78

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 16, 2006 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem bil "pnevmatičar". Na enem stroju sem preventivo zamenjal sklop pnevmatskih ventilov. Zamenjane ventile sem potem seveda obnovil. Gre za ventile Rexroth (Bosch Grup) - Po moji presoji so to najvzdržjivejši ventili, ne rabijo mazanja , niso občutljvi na nečistoče - kondenz v kompremiranem zraku. Večina ventilov je na stroju delala kakih 8 let! (tale na fotografiji je malo bolj nov) Ker pa verijetno marsikdo še ni videl razstavljenega ventila sem ga pofotografiral.

Izgled ventila pred posegom (ventil sicer ni pokvarjen)

Razstavljen:

Rezervni deli:
V ventilu sta le dva "O" tesnila, ki so sicer v klasičnem ventilu z batom najšibkejši člen. V tem ventilu nimata ključne funkcije. Eden tesni steber elekromagneta, drugi pa ročico za ročno upravljanje. Tudi ob okvari teh bi ventil še vedno delal. Le spuščal bi.

Čez dobre pol ure:

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
branko47
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Jan 2006 11:10
Aktiv.: 0.69
Kraj: Pozarevac

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 18, 2006 8:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred kratkim sam dobil tale števec. Izdelovalo ga je podjetje Elkom Strojkoplast Maribor. Po 20-tih letih dela brezhibno.
Na spodnjem, mehanskem (A) števcu se nastavi ciljna številka (svaka številka ima tipko)

Digitalni števec (B) prikazuje tekočo številko. Ta za obratovanje potrebuje impulz 12-24V, zraven je še reset tipka.
Ko je A=B se sproži relej ki ima 1 par kontaktov (220V/5A).
Lahko se tudi nastavi samodejno obnavljanje ciklusa.
Sliko sem naredil z mobitelom pa je kakovost zelo slaba. Zaradi tega nisem poslikal TIV. Noter je okrog 15 IC in še cel kup drugih elementov. Naprava najbrž ni bila po ceni.

lp,
branko47
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.78

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 16, 2006 7:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Popravljal sem en stroj v katerem je nekaj teh zanimivih relejev. Služijo za štetje ter delajo dokaj podobno kot pomični register. Tuljava ima dvojno navitje. Ob prisotni napetosti pritegne ena kotva (kontak) Kotva ostane pritegnjena tudi takrat, ko je tulava brez napetosti. Ob sledečem impulzu pritegne sledeča kotva. ... (to navitje dela kot "CLK") Drugo navitje je reset. Ob pristnem impulzu vse kotve spustijo.

Pogled od zgoraj:

Pogled s strani:

fbifbi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Jul 2004 12:17
Aktiv.: 0.54
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2006 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prilagam sliko (po mojem mnenju optični čitalec) enega zanimivega sklopa v fax-u.

IMG_0109.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.01 MB
 Pogledana:  93 krat

IMG_0109.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2006 8:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta optični je tudi v skener.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.64
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 29, 2006 10:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kvarc kristal za 100 kHz.

Jur

quartz.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  27.18 KB
 Pogledana:  113 krat

quartz.jpg

Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.22
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 29, 2006 4:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Enkrat sem videl en izredno star AM sprejemnik, ki je namesto "kristala" imel kristal. Mislim da svinčev sijajnik (a se mu tako reče, ali v tem smislu). Deluje bojda tako kot varicap dioda. S spreminjanjem lege igle po kristalu iščeš postaje. Mislim, da je bil tak princip delovanja. Naj me kdo popravi če ni prav, če pa ima kdo možnost to slikati, bi bilo pa zelo zanimivo to videti še 1x Smile

LP GOrazd

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 29, 2006 5:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Skoraj tocno - tisti kristal deluje kot detektorska dioda (saj tudi je tocno to - dioda, ki sluzi kot detektor za AM), frekvenco pa ponavadi nastavljas z gromozanskim (za danasnjo elektroniko) zracnim nastavljivim kondenzatorjem, ali pa (pri bolj "kavbojskih" resitvah) kar s preoblikovanjem tuljave v nihajnem krogu. Tisto premikanje igle po kristalu sluzi vzpostavitvi P-N stika (junction - slovensko ?), torej "izdelavi" diode.

Namesto tega svincevega sulfida bi lahko za detektor uporabil germanijevo diodo in prisel do boljsih karakteristik in manjsega sprejemnika, a na nesreco ljudi pred davnimi casi se niso prodajali germanijevih diod v vsaki trgovni z elektroniko, kistale pa je bilo mozno najti marsikje v naravi Cool
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 29, 2006 8:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takšnega sem videl,ko sem bil smrkavec.

Radio na kristal.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  457.39 KB
 Pogledana:  92 krat

Radio na kristal.jpg

Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 30, 2006 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, kristal svinčevega sulfida se pod lahko obnaša kot navadna (ne varicap) dioda. Potreben je nihajni krog (tuljava in spremenljiv kondenzator), kristal sulfida in visokoohmske slušalke. Nič baterije. Enkrat sem poizkusil. Razen srednjevalovnega oddajnika RTV Ljubljane ni lovilo nič, pa še to zanič. Nihajni krog je bil prav uglašen, ker je na normalne polprevodnike sprejemal v redu. Moj kristal je bil na eni strani bolj amorfen, na drugi strani pa pravi kristal.

Polprevodnost se pojavi samo v določeni legi in velikosti kristala, pa kontaktni material mora biti pravi. Ker svinčev kristal nima priključkov, je diodo potrebno najti z dotikanjem na različnih delih kristala. Postaje se lovi z uglaševanjem nihajnega kroga.
Današnja izbira je seveda germanijeva dioda, ampak teh včasih niso imeli....

Jur
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.88
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 05, 2006 12:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur, je tisti kristal v tvoji lasti?

Sam namreč zbiram kristale. Kristala te oblike in s to frekvenco še nimam.

jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 05, 2006 1:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
jur, je tisti kristal v tvoji lasti?

Sam namreč zbiram kristale. Kristala te oblike in s to frekvenco še nimam.

Kristal sem slikal, ko sem pospravljal in metal staro šaro v smeti. Ga bom poiskal. Namenoma ga nisem vrgel stran, ni pa izključeno. Zgodovine kristala ne poznam, je pa bil kupljen pred mnogo leti na vojaškem odpadu v Ljubljani.

Jur
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 05, 2006 2:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaksno "frekvenco" pa ima detektorska dioda, ki ne rezonira ?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
Stran 5 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni