|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Ledius-e Član

Pridružen-a: Pet 25 Sep 2009 21:08 Prispevkov: 214 Aktiv.: 1.12
|
Objavljeno: Pon Okt 10, 2011 8:21 pm Naslov sporočila: samogradnja kitarskega ojačevalca |
|
|
kot sem že zgoraj omenil bi si rad naredil ojačevalec za kitaro vsaj ene 100W in ker bomo v šoli kmalu jedkali drug projekt bi rad le tega tudi zraven. Prosil pa bi če ima kdo kakšno tiskano vezje in shemo, ki bi ga bil pripravljen darovat zame..
kot sem že slišal bi moral imeti napajalnik, predojačevalec in končno stopnjo.
Prosim za pomoč čim prej
že vnaprej hvala
LP Ledy
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.73 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Pon Okt 10, 2011 8:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na hitro sem nasel na tej strani, pod Audio->Gitarska pojacala, pa ta prvega izberi. Je 100W. Poglej se za ostale, mogoce bo kaj prav prislo.
http://bas.elitesecurity.org/indexV.html
_________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žrepko Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12 Prispevkov: 700 Aktiv.: 3.78 Kraj: Ptuj-Maribor
|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2011 7:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Če bi rad imel dober zvok, uporabi elektronke. Načrtov imaš ogromno na netu.
Stal te bo malo več, ampak je zvok odličen napram tranzistorjem.
Sicer pa ojačevalec dobiš že za drobiž, ni pa takšna slast, če si ga izdelaš sam.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ledius-e Član

|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2011 9:16 am Naslov sporočila: |
|
|
hvala žrepko ampak za ta prvič bo tole zgoraj čisto dovolj. (sem še bolj amater)
drugače pa hvala ti "start" muči pa me le še nekaj .. ali moram gor pripeljati negativno in pozitivno napetost? ker nevem kako bi to izvedel. še za to bi prosil če kdo ve kako in kaj..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žrepko Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12 Prispevkov: 700 Aktiv.: 3.78 Kraj: Ptuj-Maribor
|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2011 9:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Poglej tudi tega.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.73 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2011 9:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Ce si mislil napajanje, je odgovor DA, moras imeti simetricno napajanje. Ki je enako za vse ojacevalce. Preberi si bolje stran, ki sem ti jo pripel. Pa se na njegovi strani dobis besedilo, mislim da gre nekaj takega, prvo upustvo... in se prije prvog ukljucenja... To si preberi, pise vse o napajalnih vezjih in vsem ostalem.
Glede ojacevalca na lampe. Sklepam da je to tvoja druga tiskanina.
Lampas ni ojacevalec, ki ima samo zunanji zgled, enak starim lampasem ampak mora imeti tudi srce (vezavo) enako. Torej, brez tiskanine, vse mora biti zvezano v zraku...
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ledius-e Član

|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2011 10:21 am Naslov sporočila: |
|
|
oprosti ker sem verjetno dvoumno napisal.. to vem ja kakšna napajanja pa voltaže pa to samo ne vem kako izdelati to vezje, ki daje simetrično napajanje.. rabil bi samo eno shemo recimo če bi imel trafo z dvema izhodoma 2x 40V
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2011 10:47 am Naslov sporočila: |
|
|
V PDFju imas shemo. Na avtorjevi strani (tisti, kjer so ojacevalniki), imas lepo razlozeno koliko elektrolitov potrebujes za glajenje in kaksnih moci mora biti greatz.
Poleg tega moras dodati se en upor 2W 2k, prek katerega se bodo praznili kondenzatorji ob izklopu ojacevalnika.
Pri taki moci ojacevalnika, je priporocljiv se soft start (mehki zagon). Kateri preprecuje, tisti slavni pok ob vklopu. Lahko pa tudi zakasnitev vklopa uporabis.
EDIT:
Gladilne kondenzatorje ze imas na tiskanini. Potrebujes samo se trafo (toroid) in greatz.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Power supply for amplifier.pdf |
Velikost datoteke: |
218.48 KB |
Downloadano: |
14 krat |
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ledius-e Član

|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2011 10:56 am Naslov sporočila: |
|
|
še nekaj me zanima kaj je tisto, ki je v obliki upra in ima na sredini tri zvezdice zgleda nekako takole -[***]-
in tisto v obliki tranzistorja, ki ima na sredini črko N?
ker kot sem napisal sem še bolj začetnik..
LP Ledy
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2011 11:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Tisto mislim da je mosticek ampak nisem 100%. Tisto kar pa pise N, Pa ti pise na razporedu elementov kaksni morajo biti tranzistorji. BC549C (lahko tudi BC550B ali BC550C) bo cisto OK.
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 486 dni