|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mi-dva Član

Pridružen-a: Pon 17 Okt 2011 9:57 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.07 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 10:07 am Naslov sporočila: Enostaven indikator praznega zalogovnika |
|
|
Pozdravljeni!
Sem nov na tem forumu in mislim, da mi lahko pomagate. Z elektroniko se sicer aktivno ne ukvarjam (tu in tam kaj polotam, ... ).
Kako bi najenostavneje (in najceneje) samo vklopil neko lučko, ko bi mi nivo lesnih peletov v zalogovniku padel pod določeno mejo? Zalogovnik je iz pločevine debeline recimo 1mm in mora ostati vsaj približno zrakotesen zaradi nevarnosti povratnega ognja. V kurilnici zaenkrat nimam druge napetosti kot 220/380V. Mogoče bi to celo lahko kako rešil z ustreznim stikalnom, baterijo in LED diodo?
Lesni peleti so tulčki dolžine med 15 in 35mm, premer med 6 in 8mm.
HVALA za vsakršno pomoč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 10:36 am Naslov sporočila: |
|
|
v industriji se za tak namen uporabljajo fotocelice proizvajalca TELCO, ki pa so verjetno vse prej kot poceni. Drugi pokazatelj praznega zalogovnika je prevelika količina kisika v dimnih plinih, če imaš sondo za O2, seveda, ki pa spet ni poceni. Verjetno bo koga zanimalo iz kakšnega materiala je zalogovnik ? Aluminij, železo, ... ? Če bi kakšno kapacitivno stikalo zaznalo spremembo v materialu. Včasih je na sejmu elektronike bil en proizvajalec "Cox", se mi zdi, s.p., s precej zanimivimi nivojskimi stikali. Še ena firma, Mikro+Polo je imela iste ali podobne izdelke. Potem so tu še ultrazvočni senzorji za parkiranje večjih avtomobilov. Obstajajo tudi vilična vibracijska stikala, a tisto se je stalno zabijalo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mi-dva Član

|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 1:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
v industriji se za tak namen uporabljajo fotocelice proizvajalca TELCO, ki pa so verjetno vse prej kot poceni. Drugi pokazatelj praznega zalogovnika je prevelika količina kisika v dimnih plinih, če imaš sondo za O2, seveda, ki pa spet ni poceni. Verjetno bo koga zanimalo iz kakšnega materiala je zalogovnik ? Aluminij, železo, ... ? Če bi kakšno kapacitivno stikalo zaznalo spremembo v materialu. Včasih je na sejmu elektronike bil en proizvajalec "Cox", se mi zdi, s.p., s precej zanimivimi nivojskimi stikali. Še ena firma, Mikro+Polo je imela iste ali podobne izdelke. Potem so tu še ultrazvočni senzorji za parkiranje večjih avtomobilov. Obstajajo tudi vilična vibracijska stikala, a tisto se je stalno zabijalo. |
Rad bi, da bi mi javilo (vklopilo lučko) prej, kot je čisto prazen (torej nekje v spodnji tretjini zalogovnika), zato indikacija preko dimnih plinov ne pride v poštev. Sam zalogovnik je iz 1mm debelega lakiranega železa. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žrepko Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12 Prispevkov: 700 Aktiv.: 3.77 Kraj: Ptuj-Maribor
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 2:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fotocelice bodo tukaj kar ok.
Ali pa namontiraš kakšno mikrostikalo in loputo v sam zalogovnik. Ko je mase manj, se loputa odmakne in sprosti mikrostikalo, ki sklene tokokrog in lučka (LED) zasveti. Poraba LED je minimalna, tako da lahko uporabiš napajanje baterije ali 220V s pravilno vezavo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mi-dva Član

|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 3:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
žrepko je napisal/a: |
Fotocelice bodo tukaj kar ok.
Ali pa namontiraš kakšno mikrostikalo in loputo v sam zalogovnik. Ko je mase manj, se loputa odmakne in sprosti mikrostikalo, ki sklene tokokrog in lučka (LED) zasveti. Poraba LED je minimalna, tako da lahko uporabiš napajanje baterije ali 220V s pravilno vezavo. |
Ali fotocelica deluje tudi v popolni temi? Kje (in po koliko) nabaviti ustrezno fotocelico? Če bo cenovno ugodno, potem delam raje s fotocelico kot s stikalom in loputo, saj se mi bo zagotovo tu kaj zagozdilo, ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.28 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mnja, v Butalah ne poznam trgovine, lahko ti pa tudi jaz kakšno zrihtam za pametno ceno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žrepko Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12 Prispevkov: 700 Aktiv.: 3.77 Kraj: Ptuj-Maribor
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 3:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napiši tvojo lokacijo in ti bo najbližji pomagal.
Fotocelice imam tudi jaz. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mi-dva Član

|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 4:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sploh nisem opazil, da sem doma v Butalah . Sem ustrezno popravil - Ptuj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5531 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 5:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa ne bo za fotocelico težava umazanija in prah glede na pogoje dela?
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.08 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 6:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bi jaz to rabil zase, bi izvedel takole ( ideja ni moja ampak preverjena zadeva iz industrijskih aplikacij ):
Na zunanji strani zalogovnika je majhen motorček, katerega os sega v notranjost zalogovnika. Motorček je take konstrukcije, da je brez škode lahko zavrt. Na osi motorčka je nekakšna vetrnica, katera se jasno ne more vrteti, ko je obdana s sipkim materialom. Ko materiala na tem nivoju ni več se prosto vrti. V električnem smislu je torej potrebno le tipanje ali se motorček vrti ali pa je zavrt
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bosko Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 20:57 Prispevkov: 162 Aktiv.: 0.80 Kraj: Vače
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 6:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa mehansko tipanje teže z kakim stikalom ??? _________________ Ko sem naredil , nisem vedel da se tega ne da...... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mi-dva Član

|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 7:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Pa ne bo za fotocelico težava umazanija in prah glede na pogoje dela?
Lp, g |
Praha v zalogovniku je res kar nekaj. To bi znala biti težava. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.28 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 8:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa mogoče kakšna slika tvojega zalogovnika, ali pa skica.
Kje in kako bi rad imel..., potem bi se mogoče odločili kaj ti svetujemo, ker tudi navadno "mikrostikalo" dela čuda. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.26 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 8:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
mi747, hvala ti za to informacijo, to je verjetno najzaneslivejši poceni način. Imam namreč enak problem, ker pri moji peči na pelete tudi ni senzorja na zalogovniku, pa se že dolgo spravljam, da ga bom naredil, pa ni bilo prave ideje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 8:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Karkoli bomo že delali mora biti najprej varno, nato prahotesno in na koncu zanesljivo.
Varnost zagotovimo z minimalno močjo.
Prahotesnost bo večji problem.
Zanesljivost pa je namenoma na koncu. Saj če zmanjka goriva ne bo škode.
Moja zamisel bi bila nekako takole. Na neko trdno ploščo bi vgradil mikrostikalo. Z membrano bi vse skupaj pokril tako, da bi mikrostikalo bilo v sproščenem položaju. Gorivo bi membrano pritisnilo in s tem stikalo.
Za poizkus bi uporabil kar kos avtomobilske zračnice. Montažo si predstavljam pokončno. Mogoče bi bilo treba povečati naležno površino mikrostikala.
Za vklop LED ali pa kakšnega piezo brenčača pa tudi ne potrebujemo veliko moči. Torej lahko napajamo tudi baterijsko.
Samo moja zamisel. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni