www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

HDD Vs SSD
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
demag
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Sep 2011 8:22
Aktiv.: 0.35
Kraj: Okolica Postojne

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 21, 2011 6:59 pm    Naslov sporočila:  HDD Vs SSD Odgovori s citatom

Zdravo!

Konkretno me zanima ,če se splača odšteti, kar zajeten kupček denarja za ssd na stacionarcu in kaj pridobim namesto dveh WD black raid 0.
Osebne izkušnje zaželjene....

Nazadnje urejal/a demag Pet Okt 21, 2011 8:08 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.02
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 21, 2011 7:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz ga imam in sem zelo zadovoljen. Odzivnost sistema (W7) je izjemna. Start up programov se zelo zelo pozna. Razen tega pa sem dal HDD v sleep after 15 min. Tako prihranim še pri vrtenju diskov in posledično pri energiji in segrevanju računalnika.

Jasno, da imam na SSD le sistem in instalacije vseh programov. Največja razlika je pri ALTIUM-u, ko iščem kak element po knjižnicah.

Opozarjam pa na to, da kupi raje kvaliteten SSD, kot pa nekaj, kar je v svoji klasi najcenejše. Jaz sem sprva kupil 120G od OCZ-ja, pa je v garanciji dvakrat izpustil dušo. Ob zamenjavi sem raje doplačal in vzel INTEL SSD.

V odvisnosti za kaj ga rabiš se odloči za 80 ali 120G SSD, manj raje ne.

kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.75
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 21, 2011 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali so potem tudi Kingston SSD šrot?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
demag
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Sep 2011 8:22
Aktiv.: 0.35
Kraj: Okolica Postojne

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 21, 2011 8:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj sem tudi sam gledal Intel,vendar je po tehničnih podatkih najslabši-ali pa so drugi
preveč nerealno pisani???No vsaj Intel do 120GB in do 300Eur...

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 21, 2011 10:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz uporabljam SSD dobre pol leta in sem navdušen. Imam le 64GB vendar je povsem dovolj za win7, open office in še morje manjših programov. Zaseden je manj kot 50%.
Nakup SSD-ja je bila najcenejša in najhitrejša možnost povečanja hitrosti delovanja mojega dobre tri leta starega PC-ja.

LP

mona
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 19:26
Aktiv.: 0.69
Kraj: okolica Ljubljane

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 22, 2011 2:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz ga uporabljam že en pol leta. Ni primerjave. Sem sedaj za kolegico instaliral ene programe na njen nov laptop (navadni disk notri) in je neverjetno počasen za moje pojme.

pri SSD-ju moraš paziti na nekaj stvari:
-nujno kupiti kvalitetenega (60G dobiš že za 100 EUR ali manj -npr vertex 2-3 serija). Predvsem kontroler na SSD-ju mora biti kvaliteten. Predvsem se ga splača uporabljat kot sistemski disk, zraven pa imaš še navadnega. Kupi ga v nemčiji www.hoh.de ali podobne trgovine
-instaliraj win7
-nikoli ga defragmentirat
-nikoli ga ne napolni do konca (vsj 20% praznega)

Montiral sem jih do sedaj že v 10 računalnikov ali več in enkrat ko prideš na SSD ne greš nazaj so do sedaj vsi uporabniki izjavili.
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.99

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 22, 2011 2:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

>Jaz sem sprva kupil 120G od OCZ-ja, pa je v garanciji dvakrat izpustil dušo. Ob zamenjavi sem raje doplačal in vzel INTEL SSD.

Poveš kaj več ?
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.02
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 22, 2011 9:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni kaj povedati. Vertex 2 120G disk sem nabavil skupaj s matično ploščo in procesorjem I7, ter 8G RAM-a. V sistemu je še 1,5 Tb disk in prastar DVD pekač. Instaliral sem W7, in cel kup programov. Vse je delalo super. Po mesecu in pol je mašina med delom obvisela - zmrznila. Ko sem resetiral sem dobil sporočilo, da ne najde boot device. Pogled na seznam diskovja v BIOS-u je pokazal, da tam ni SSD-ja. Po kake 5-tih poskusih resetiranja se mi je končno posvetilo in sem mašino tudi ugasnil. Pri ponovnem prižiganju je BIOS prepoznal SSD in mislil sem, da bo vse v redu, pa ni bilo. Računalnik je zamrznil med nalaganjem win. Pri ponovnem ugašanju in prižiganju tudi BIOS ni več prepoznal SSD-ja.
Nekaj "#$%&/()(/&%" in vračanje diska dobavitelju je rešilo problem. Žal se je čez 8 mesecev pojavil znova, le da sem tokrat uspel rešiti zaznamke in gesla iz forefoxa.
Kot rečeno sem doplačal in zdaj imam Intla.

MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.36
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 22, 2011 10:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V službi imam približno dva meseca nov PC z i7 in crucial m4 ssd. Diska ne bi zamenjal za HDD za nobeno ceno!
Sodelavec si ga je nabavil tudi za prenosnik. Štiri leta star prenosnik sedaj dela kot raketa s ssd.
Nazaj na vrh
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.04
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 22, 2011 12:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Februarja 2009 sem nabavil Transcendov cheap s**t MLC SSD, ki uspešno melje podatke vse do danes Smile
Poleg imam tudi 2x klasični WD v Raid 0 Smile

Moj SSD ima slab kontroler za management podatkov (beri: malo cache-a) in edini primer kjer je Raid 0 hitrejši je pri pisanju ogromno malih fajlov, ko kontrolerju v SSDju pač zmanjka prostora za prelaganje sektorjev. Novejši SSDji imajo že vsi 5x boljše kontrolerje in tega efekta ni več opaziti. Se mi zdi da sem na forumu to že pisal...

Če bi rad zares zanesljiv SSD vzami tip SLC, ki je sicer dražji je pa verjetnost da gre kaj narobe nekje 4x manjša. Če vzameš MLC tip, se na internetu prepričaj, kateri SSDji oz. kontrolerji so kvalitetnejši.
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.75
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 22, 2011 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In kako ugotoviti kateri kontroler je zanesljiv kateri ne?

mona je napisal/a:

pri SSD-ju moraš paziti na nekaj stvari:
-nujno kupiti kvalitetenega (60G dobiš že za 100 EUR ali manj -npr vertex 2-3 serija). Predvsem kontroler na SSD-ju mora biti kvaliteten.
-instaliraj win7

Je kje kakšna statistika dobrih in slabih SSDjev oz. njih kontrolerjev in pri tem neuključujoč ceno? Zakaj zgolj win7? Jaz imam zgolj licence za Visto ali pa skrekane win7.

Upam da je danes drugače, ker je izbira večja in upam, da so tudi večino pogostih napak odpravili.

Nazadnje urejal/a kobranka Sob Okt 22, 2011 1:46 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
xsyt
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19
Aktiv.: 6.48
Kraj: Slov.Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 22, 2011 1:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem imel enako "srečo" z istim SSDjem kot VolkD, le da sem imel 60GB različico. Naložen sistem in par programov na njem, po približno 3-4mesecih se je odločil da iz lepega ne bo več nič od njega. Šlo je za OCZ Vertex II 60GB.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
tonko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45
Aktiv.: 2.28
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 22, 2011 2:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

xsyt je napisal/a:
Jaz sem imel enako "srečo" z istim SSDjem kot VolkD, le da sem imel 60GB različico. Naložen sistem in par programov na njem, po približno 3-4mesecih se je odločil da iz lepega ne bo več nič od njega. Šlo je za OCZ Vertex II 60GB.

Ali je to rešitev za ta problem: SandForce Identifies Firmware Bug Causing BSOD Issue, Fix Available Today
Nazaj na vrh
xsyt
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19
Aktiv.: 6.48
Kraj: Slov.Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 22, 2011 2:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tonko; točno to sem potem vzel.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 22, 2011 7:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V petek sem kupil (skoraj nerabljen) Intelov 40 GB SSD.
Naložil XPje (oh, seveda prej moral priklopit floppy za SATA driverje) in sedaj že pišem iz "frišne" mašine. 13 sekund za BIOS in 12 sekund za windowse.
Programi se pa res odpirajo bliskovito hitro.

Swap-file in Temp folder sem pa vseeno prestavil na klasičen HDD, da mi ne uniči prehitro SSD-ja.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni