|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Blade-Z Neznanec

Pridružen-a: Tor 25 Okt 2011 20:05 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 25, 2011 8:29 pm Naslov sporočila: Nasvet okoli elektronke |
|
|
Upam da ne smetim po forumu, potrebujem pa majhen nasvet ker okoli delevonja elektronk nimam niti najmanjšega pojma, tako da mi prosim stvari razložite v čimbolj kmečkem jeziku
Stvar je taka, našel sem star radio, v bistvu je le škatla, zvočnik in ena elektronka (tista ki je ponavadi žarela zeleno, odvisno kako dober signal je bil)
Slike so velike, zato dajem le linke:
http://www.hopsasa/f/X/nW/1LNIQwEE/dsc01984.jpg
http://www.hopsasa/f/1Y/CG/2mCKlJ4r/dsc01985.jpg
http://www.hopsasa/f/n/U1/gmYuE7/dsc01986.jpg
http://www.hopsasa/f/3m/Sk/tWWJWqp/dsc01988.jpg
TELE
xxN
KxN
made in germany
x8
B.od05
Skoraj nič se ne vidi ker mankajo črke...
No zadeva je pa taka, v radio sem se odločil dati nov ojačevalec z vgrajenim radiem in ga priklopiti na obstoječ zvočnik, rad bi pa tudi, da bi tale elektronka vsaj svetila, če ne že kako utripala odvisno od jakosti signala...
Pa me zanima kako naj jo vežem, za enkrat sem jo dal na 12V pa vidim da ne bo nič s tega, saj komaj malo zasveti, ne bi je pa rad uničil, tako da se obračam na vas.
Iz podnožja štrli 5 žic, 2 sta skupaj (bela, črna), to sta verjetno + in -, če ju dam na 12V stvar rahlo zažari, na drugi strani so pa tri (rdeča, rjava, zelena), rdeča je vezana na nek upor, kateri je vezan dalje.
Lp, Luka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Tor Okt 25, 2011 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tale tvoja elektronka je EM80 ali morda UM80.
Tukaj imaš primer vezave te elektronke. 12V napetost ne obešaj na njo, ima namreč gretje kjer je potrebnih 6,3V. Kar je več je že nevarno zanjo. Poleg tega rabiš še anodno napetost 250V. Sicer pa si oglej na shemi na zgornjem linku.
Napiši kakšen radio je to.
Slike pa le obesi na forum, če so prevelike jih program foruma sam zmanjša. Tukaj sem obesil tvojo sliko takšno kakršna je.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
4.87 MB |
Pogledana: |
4 krat |

|
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43 Prispevkov: 1814 Aktiv.: 7.88 Kraj: ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.23 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Tor Okt 25, 2011 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je radio drugače v dobrem stanju, je bolje dobiti druge lampe, kot pa tlačiti noter nek današnji radio, kjer je končni rezutat take predelave prevečkrat en spaček, ki je vreden točno 0.
Še to, če dahneš na stekleno lampo, da se zarosi, se zabirsana oznaka običajno lepo prikaže za vsaj nekaj sekund.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Blade-Z Neznanec

Pridružen-a: Tor 25 Okt 2011 20:05 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 25, 2011 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Radio je nek Tesla, v radiu ni ničesar, dobil sem samo ohišje.
Zdajle sem pogledal na zadnji platnici piše UM80
S tistele sheme se ne znajdem kaj preveč...kaj bi potreboval da bi samo gorela v taki barvi kot pač bi mogla goret?
Nekak laično si predstavljam da moram + in - skupaj dat da se stvar segreje, kaj pa potem? Kaj če naprimer na anteno tistega ojačevalca vežem ali kako?
Skratka vseeno mi je če bo stvar delala tako kot more, samo da žari zeleno bi rad, sicer lepše bi bilo, samo dvomim da bi mi to ratalo narest ker na tem področju res nimam pojma.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.81 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Sre Okt 26, 2011 12:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Hi!Takole moj nasvet-pa brez zamere:če nimaš pojma o elektronkah je boljše da se sploh sam ne vtikaš v to,ampak raje vprašaj nekoga starejšega,ki se na to razume.Po tvojem dopisu sklepam da si(precej)mlad,ker drugače ne bi zapisal da na radiu piše "nek Tesla".Seveda pa ti želim uspeh pri tej zadevi!
_________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni