|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6735 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Tor Mar 28, 2006 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tema je na mestu in škoda bi bilo, če bo iz tega nastal prepir. Povod za začetek pa je bil verjetno naslov teme, ki je že popravljen.
Sporočila na tem forumu so na zavidljivo visokem nivoju glede na tematiko in pričakovano strukturo obiskovalcev. Mislim da nikomur ne gre zameriti napak, ki se nehote prikradejo med pisanjem sporočila. Povsem druga zgodba pa je v primeru namernega spakovanja. Kljub napisanemu pa je moje mnenje, da ni prav nič narobe, če smo vsi skupaj opozorjeni na takšne napake in nedoslednosti. V naslednjih sporočilih bo verjetno kakšna manj.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oversc0re Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20 Prispevkov: 460 Aktiv.: 1.94 Kraj: Radomlje
|
Objavljeno: Tor Mar 28, 2006 10:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj to je bil namen sporočila. Nisem se hotel delati norca iz nekoga, ki je napisal z namesto s, pa naj je bilo zaradi težav s slovnico ali pa težav s tipkovnico. Poleg tega nikjer nisem omenjal da se meni take napake ne dogajajo! Hotel sem samo predlagati, da se v naslovih tem, ki so ogledalo foruma, malo popazi na slovnico. _________________ The most exciting phrase to hear in science, the one that heralds new discoveries, is not 'Eureka!' but 'That's funny ...'
Isaac Asimov (1920 - 1992) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Tor Mar 28, 2006 10:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lolek očitno si nisi vseh zapomnil to bo lažje
S se uporablja pred besedami s prvo črko ki so v stavku :
'' TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA''
Tnx šica Mira iz Koroške
mah kaj jaz vem če je kaj resnega pišem čisto slovensko , če je pa čvek ali [cenzurirano] pa grem na internetni sleng . Mi je pa neumno nekaj kar ni ne eno in ne drugo ali tisto: slovenščina mi je španska vas . Kaj bolj bedastega pa še ne Kakšna pa je potem španska vas HALO?! takega tipa ponavadi ignoriram
Frenki to bi lahko integriral slovnico ( se to da spravit ven iz recimo outlook expresa ali worda ?). A se najde kak tak robot? _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Mar 29, 2006 12:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Ker sem tudi sam med tistimi, ki večkrat nepravilno uporabi S/Z ne bom pametnjačil o slovnici.
Mislim pa, da če se nekateri že gredo iskanje dlake v jajcu, naj najprej začnejo pri (ne)uporabi šumnikov ... kar je gotovo bolj moteče kot kakšen pomešan Z iz Sjem! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15 Prispevkov: 1188 Aktiv.: 5.01 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sre Mar 29, 2006 1:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno nekateri nočejo (niso navajeni) pisati šumnikov, nekateri pa jih ne morejo - angleški OS. _________________ It's electric! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Mar 29, 2006 4:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Domenius je napisal/a: |
Verjetno nekateri nočejo (niso navajeni) pisati šumnikov, nekateri pa jih ne morejo - angleški OS. |
Neuporabo šumikov razumem in se v to ne vtikam!
Vseeno pa je to gotovo bolj moteče kot pa slovnični predlogi!
Večkrat zasledim veliko pomensko razliko med pravilno besedo s šumniki ali brez. Zato se mi zdi to dosti bolj pomembno kot zamenava črke S z Z ... en primer takole na hitro iz glave: KRACA je čisto nekaj drugega kot KRAČA ...
Ta forum je zame najprej strokoven, in šele potem slovnični. Take pripombe me spominjajo na način delovanja marsikatere vlade ... najprej dajmo raji "kusur", da se ne bo preveč ukvarjala s pomembnejšimi stvarmi.
Brez zamere ... ampak takim pripombam v podobnih situacijah ponavadi brez dlake na jeziku rečem dobesedno "Rđavom kurcu svaka dlaka smeta!"
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70793.99
|
Objavljeno: Sre Mar 29, 2006 7:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LoLek Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Sre Mar 29, 2006 8:39 am Naslov sporočila: |
|
|
lucca brassi je napisal/a: |
Tnx šica Mira iz Koroške
|
Katerega sem izpustil? (p,t,k,c,č,s,š,f,h)
100% trdim, da se samo pred temi črkami uporablja predlog s!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Sre Mar 29, 2006 9:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni je z jugoslovanskimi crkami (predvsem sumniki tako):
1: Stara navada se iz casov BBSov, ko je vsak uporabljal drugo kodno tabelo, razumeli smo se pa le na en nacin (CP437 ).
2: Angleski OS in angleska tipkovnica.
Pri tem bo ostalo  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Mar 29, 2006 9:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Proteus je napisal/a: |
Aliena vitia in oculis habemus, a tergo nostra sunt. |
To ne bo v redu. Na tem forumu se lahko uporablja samo slovenščina.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Mar 29, 2006 9:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Pri meni je z jugoslovanskimi crkami (predvsem sumniki tako):
1: Stara navada se iz casov BBSov, ko je vsak uporabljal drugo kodno tabelo, razumeli smo se pa le na en nacin (CP437 ).
2: Angleski OS in angleska tipkovnica.
Pri tem bo ostalo  |
Če, verijameš ali ne tole sem šele sedaj opazil, ko si to napisal.
Šumniki so itak problem v računalništvu. Sploh ko je bilo potrebno v času DOS-a tega spraviti na matrični tiskalnik.
P.S.
Kako je z vašimi telekteksti na TV. Dva televizorja mi ne poznata šumnikov, eden je pa "polpismen". Šumnike postavlja le na mesta velikih črk. Sicer so menuji na njem slovenski. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38 Prispevkov: 247 Aktiv.: 1.04 Kraj: LJ/ng
|
Objavljeno: Sre Mar 29, 2006 5:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
LoLek je napisal/a: |
lucca brassi je napisal/a: |
Tnx šica Mira iz Koroške
|
Katerega sem izpustil? (p,t,k,c,č,s,š,f,h)
100% trdim, da se samo pred temi črkami uporablja predlog s!!! |
Po mojem je tisti stavek s škafcem mišljen brez samoglasnikov.
Z avtom, Evo, Ursom, Iggyjem, Oprah.... _________________ LP
Iggy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Sre Mar 29, 2006 5:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda je misljeno brez samoglasnikov - predlog s se uporablja samo pred nezvenecimi nezvocniki, kar samoglasniki niso (so namrec zvocniki - daj roko na grlo in reci 'a', 'e', 'i', 'o', 'u' in primerjaj to z zgoraj omenjenimi soglasniki, pa bos hitro videl razliko, brez ucenja na pamet in pomoznih stavkov). Vsi soglasniki v tistem stavku so nezveneci nezvocniki. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni