www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

potreba po resetiranju senzorja na bateriji
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
compaq1994
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Feb 2011 19:38
Aktiv.: 0.23
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 22, 2011 9:06 pm    Naslov sporočila:  potreba po resetiranju senzorja na bateriji Odgovori s citatom

Dober večer, jaz bi imel pa en problemček in sicer enkrat sem izvlekel baterijo pri prižganem prenosniku pri okoli 29% hec je v tem da mi računalnik pri tej številki umre saj si je vezje ali senzor zapomnil da je takrat prazna baterija, kalibracija ne pomaga sem jo poiskusil večkrat, svetovali so mi že naj baterijo odprem in vsako celico spraznim na 3V, pred nekaj dnevi sem jo spraznil na 9,33V z žarnico ter napolnil težava je ista naj omenim da je baterija 6 celična stara kako leto in pol na njej piše napetost 10,8V pa še 47 mwh, ko jo zmerim polno je njena napetost okoli 14V.

Imam še posebni program, ki mi pokaže tole:

L.p
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.00

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 23, 2011 1:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem ne kalibriraš pravilno ali pa je baterija fuč
Nazaj na vrh
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 23, 2011 7:58 am    Naslov sporočila:  Re: potreba po resetiranju senzorja na bateriji Odgovori s citatom

compaq1994 je napisal/a:
svetovali so mi že naj baterijo odprem in vsako celico spraznim na 3V, pred nekaj dnevi sem jo spraznil na 9,33V z žarnico ter napolnil težava je ista

L.p

Si izpraznil VSAKO celico posebej na 3V !

vilnev77
Član
Član

Pridružen-a: Sob 30 Jan 2010 13:09
Aktiv.: 0.61
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 23, 2011 8:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbrž je en člen v bateriji zanič in vezje zazna padec napetosti pod dovoljeno mejo in izklopi fete.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 23, 2011 12:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če gre za naslednjo baterijo:

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=27361

ni nobene potrebe po ugibanju, baterija je adijo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
compaq1994
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Feb 2011 19:38
Aktiv.: 0.23
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 23, 2011 2:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja sem že spraševal, je pa tako sedaj ne crkne več računalnik iz nenada, ampak gre v mirovanje sedaj vem da čip oz senzor pove, da je baterija polna v resnici pa ni, včeraj zvečer sem prehitro tipkal in sem se zatipkal pri napetosti napestost na bateriji kao polni je 11,78V točno zadnjič pa sem jo spraznil na 9V z avtomobilsko žarnico, b kratkem bom baterijo odprl torej kaj naj naredim z mrtvim členom(doma imam mrtvo še eno baterijo o prenosnika acer aspire 5100 odprto)?
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.59
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 28, 2011 4:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še moje vprašanje. Računalnik na zazna baterije. Ko sem jo odprl sem opazil, da je povezava med - polom in elektroniko baterije prekinjena - skurjena. Zamenjal sem povezavo. Ko baterijo vključim v PC se le ta ugasne. Predvidevam, da je prebit kakšen fet za regulacijo polnjenja.

Prosim za vaša mnenja.

Še to PC je Dell Vostro 1510.

Hvala v naprej.

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 28, 2011 6:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekatere baterije so tako narejene, da v primeru, ko elektronika ugotovi, da je en člen v okvari, elektronika naredi kratek stik, ki skuri varovalko in istočasno zapiše še dodatne parametre v EEPROM dotične baterije, zaradi katerih baterija ne dela več, niti v primeru, če popraviš varovalko in zamenjaš člene v bateriji.

Ne bom trdil, da je v tvojem primeru to, mogoče pa je.
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.59
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 28, 2011 7:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako nekako. 2 paralelno vezani celici sta imeli 0V. Sem zamenjal. Je kakšna rešitev, razen €€€?
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 28, 2011 8:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Teoretično bi mogoče šlo tako, da bi dobil vsebino EEPROMa enake brezhibne baterije in bi s to vsebino popisal vsebino EEPROMa v tvoji bateriji.

Pod pogojem, da takrat, ko je baterija storila samomor, se ni skurilo še kaj razen varovalke.

Znano je, da je tranzistor vedno hitrejši od varovalke, ki ga varuje.
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.41
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 28, 2011 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstaja rešitev, ampak ... €€€

Preberi na tej povezavi.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 30, 2011 1:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam čip ob taki napaki zapiše tisti bit in sproži varovalko.

Če zamenjaš varovalko ni nujno da se bo baterija filala.
Nazaj na vrh
Spajky
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Aktiv.: 6.01
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 30, 2011 10:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bojans je napisal/a:
Je kakšna rešitev...?
Probaj popravljeni bateriji najdet priključke na konektorju (+/-) in jo "peš" napolnit, nato pa s prekrivanjem kontaktov s selotape ugotoviti, kateri od kontaktov (ali več njih) komunicira z baterijo v laptopu, kaj je z njo. Bi moral Laptop delat, samo se bo bunil, da je unknown battery attached in v WIN ne bo prikazoval stanje napolnjenosti, delat pa bi moral že samo, če mu priključiš baterijo z maskiranimi vsemi kontakti razen + in - . Tudi polniti bi se moral, če je le polnilno vezje/varovalka na matični laptopa Ok. Probat ni greh....
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.41
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 30, 2011 11:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast je napisal/a:
Sam čip ob taki napaki zapiše tisti bit in sproži varovalko.
Če zamenjaš varovalko ni nujno da se bo baterija filala.

Če zamenjaš varovalko jo bo odkurilo tisti trenutek, ko spet priključiš člene na zaščitno vezje ... preverjeno. Če odključiš od zaščite vse člene, da zaščita ostane brez napajanja, menjaš varovalko in priklučiš zadevo nazaj bo varovalka ostala cela, samo preostala kapaciteta ki jo javlja PC-ju bo 0. Potreben je še reset zaščitnega vezja.

Pyr0Beast je napisal/a:
Probaj popravljeni bateriji najdet priključke na konektorju (+/-) in jo "peš" napolnit, ...

Baterije brez delujočega zaščitnega vezja jaz v prenosnik ne bi tlačil.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 30, 2011 4:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:

Če zamenjaš varovalko jo bo odkurilo tisti trenutek, ko spet priključiš člene na zaščitno vezje ... preverjeno. Če odključiš od zaščite vse člene, da zaščita ostane brez napajanja, menjaš varovalko in priklučiš zadevo nazaj bo varovalka ostala cela, samo preostala kapaciteta ki jo javlja PC-ju bo 0. Potreben je še reset zaščitnega vezja.

Nah. Je ne. Dodaš notri navadno varovalko in ne tisto ki ima 3 pine.

Potem pa zadevo nafilaš na roke ko resetiraš vse skupaj. Kapaciteta = 0 do prvega nafilanja.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni