|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.12 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sre Mar 29, 2006 8:08 pm Naslov sporočila: Cudno delovanje |
|
|
Pozdrav
Evo koncal sem mojo solo in zopet imam malo vec casa zase. Malo sem razdrl oni moj pokvarjeni solarni polnilec in kaj opazim. Oni razbit element je seveda mosfet. Kaj za ena oznaka je bil bo za vedno skrivnost. Mora biti pa tak, da ima Ugs 12V (kaksen predlog, da ne bom iskal po katalogih?)
Ja najbolj pa me je presenetilo delovanje. Deluje namrec tako. Vezje vsebuje komarator, ki primerja, kdaj je baterija polna in ko je vkljuci omenjeni mosfet, ki kratkomalo sklene soncno celico Seveda je vmes se dioda, da ne spravi se akumulatorja v stik in se ne izprazni, ko ni sonca!
Ta varjanta mi ni niti priblizno pri srcu. Res je, da je tok polnjenja velik in izkoristek zelo dober, ampak.... kaj se zgodi z soncno celico, ko je v kratkem stiku??? Pa tudi razleteli mosfet govori svoje..... _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Mar 30, 2006 11:39 am Naslov sporočila: |
|
|
V serijo z mosfetom zveži žarnico ali upor za ustrezno napetost in tok. Bolje je, da se greje karkoli drugega kot polprevodnik. Ali pa naj fet aktivira rele, ki bo odklopil akumulator.
Če daš žarnico pred solarni panel, bo del svetlobe (ko bo akumulator poln) padel na nazaj na panel in se pretvoril v elektriko in žarnica bo svetila še bolj. Izkoristek bo večji . (to je seveda šala)
Kratek stik celicam ne naredil veliko škode, ker se segrevanje celic porazdeli po veliki površini. Celice ne bo skurilo kot FET, na katerem se vsa toplota (energija) nabere v eni točki.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Mar 30, 2006 5:32 pm Naslov sporočila: Re: Cudno delovanje |
|
|
SimonS je napisal/a: |
Pozdrav
Evo koncal sem mojo solo in zopet imam malo vec casa zase. Malo sem razdrl oni moj pokvarjeni [url=h**p://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=3841]solarni polnilec[/url] in kaj opazim. Oni razbit element je seveda mosfet. Kaj za ena oznaka je bil bo za vedno skrivnost. Mora biti pa tak, da ima Ugs 12V (kaksen predlog, da ne bom iskal po katalogih?)
Ja najbolj pa me je presenetilo delovanje. Deluje namrec tako. Vezje vsebuje komarator, ki primerja, kdaj je baterija polna in ko je vkljuci omenjeni mosfet, ki kratkomalo sklene soncno celico Seveda je vmes se dioda, da ne spravi se akumulatorja v stik in se ne izprazni, ko ni sonca!
Ta varjanta mi ni niti priblizno pri srcu. Res je, da je tok polnjenja velik in izkoristek zelo dober, ampak.... kaj se zgodi z soncno celico, ko je v kratkem stiku??? Pa tudi razleteli mosfet govori svoje..... |
Temu se reče SHUNT regulator, za brezhibno delovanje ne rabiš nobene žarnice ali predupora, to pa zato, ker je na fet-u majhna napetost, skozi njega pa teče tok. Disipacija je majhna, zares majhna. Celico vežeš v kratek stik pred diodo, ker če ne bi bilo tako, bi kratkostičil akumulator. Fet je verjetno N-kanal, uporabi katerega koli, mogoče takega, ki ima napetost na G 5V, delati pa bi moralo s katerim koli fet-om. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni