www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

32 led potujočih lučk - pomoč

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bojan_z
Član
Član

Pridružen-a: Pet 16 Maj 2008 20:28
Aktiv.: 1.23
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 12, 2011 9:19 pm    Naslov sporočila:  32 led potujočih lučk - pomoč Odgovori s citatom

Zdravo !
Za Novoletno razsvetljavo sem si zamislil potujoče lučke.
Ne vem katero izvedbo bi naredil imam sicer nekaj izkušenj z AVR-ji.
Pa ne vem kateri AVR bi vzel, potreboval bi 32 izhodnih pinov, oziroma bi rad
krmilil 2 x 12 led diod in 1 x 8 skupaj 32 led diod.
Kaj mi priporočate?
Hvala za nasvete..
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 12, 2011 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš kar nekaj namenskih vezij za pogon led diod. Recimo sam sem uporabil CAT9532 Z njim lahko poganjaš direkno 16 ledic. Če si omisliš multipex ali uporabiš več čipov pa še več. Čip dela na I2C vodilu. Podoben čip je TLC5925. Tukaj ne rabiš niti preduporov za ledice.
Moj projek je trenutno zaradi drugih obveznosti obstal.

RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 12, 2011 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, a pri tistemu CAT9532 lahko nastavljaš PWM vrednost za vsak kanal posebej?

Sicer

Citiram:
Each individual LED may be turned ON, OFF, or blinking at one of two
programmable rates. The device provides a simple solution for dimming LEDs in 256 brightness steps for backlight and color mixing applications.

je tukaj vse napisano, vendar vseeno raje vprašam, ker mi je tole precej zanimivo.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bojan_z
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 12, 2011 11:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se zahvaljujem za nasvet Silvo.

Samo je seijska komunikacija še prezahtevna zame.

Sem misli na kakšen dekoder 74154.

Ima kdo še kakšno idejo.

Hvala.
Nazaj na vrh
RUros
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 4.39

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 12, 2011 11:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko se poslužiš tudi multipleksiranja, ki je enostavneje za uporabo kot serijska komunikacija, tako boš porabil samo npr. 12+3 priključke na mikrokontrolerju, za 36 led diod.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RGorazd
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 12, 2011 11:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

I2C je sicer res videti grozno, vendar imaš za večino mikrotov in večino kompajlerjev že izpisane knjižnice, tako da sam I2C nebi smel biti problematičen?! Tisti drugi omenjeni (od Texasa) je pa itak shift register, se pravi pošiljaš pakete po 16 bitov. 1011010110100110. Tisti biti ki so postavljeni, tam bodo ledice svetile.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bojan_z
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 13, 2011 12:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja kateri od AVR-jev pa ima I2C komunikacijo, bi mogoče vseeno poskusil.
A je to isto kot TWI

Pa kje bi lahko dobil TLC59025 ali CAT9532 sem gledal pri HTE in NANO pa jih
nimajo.
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 13, 2011 1:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BASCOM ima 2 možnosti. HW I2C/TWI ali pa SW I2C. Če uporabljaš HW i2C moraš uporabiti ustrezen mikro. Mega8 ima TWI vmesnik, potem takem vežeš komunikacijo na PC4 in PC5 (SDA in SCL) (SDA so podatki, SCL je Clock), na liniji daš še 5-10k pull up upor.

Še eno zanimivo branje:

http://www.nxp.com/documents/user_manual/UM10204.pdf

Imaš pa v BASCOMu primere kako se uporablja I2C, malce poglej pod samples. Jaz trenutno nimam (in nočem) inštalirati bascoma, tako da sem prisiljen uporabljati AVRstudio (osebna odločitev), tako da ti ne znam na pamet povedati, kaj uporabi, vendar ti bo kmalu vse jasno, čim boš pogledal kak primer.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 13, 2011 3:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RGorazd je napisal/a:
Silvo, a pri tistemu CAT9532 lahko nastavljaš PWM vrednost za vsak kanal posebej?

Odgovor je da in ne. Vsakemu izhodu lahko določiš 4 stanja. (off, on, PWM1, PWM2) Čip ima dva prednastavljiva PWM-ja. Torej ob vsakem poslanem paketu lahko določiš ta štiri stanja. PWM -ja sta prednastavljiva v istem poslanem paketu.

bojan_z je napisal/a:
Ja kateri od AVR-jev pa ima I2C komunikacijo, bi mogoče vseeno poskusil.
A je to isto kot TWI

Vsak, ki ima vsaj dva I/O pina. I2c je lahko hardwerski ali softwerski. V vsakem primeru je potrebno spisati procedure.

bojan_z je napisal/a:

Pa kje bi lahko dobil TLC59025 ali CAT9532 sem gledal pri HTE in NANO pa jih
nimajo.

Dobil sem jih v Nano. V Nano dobiš vse kar ima Farnel. Kontaktiraj Boštjana. Mislim, da je cena za člane društva enaka kot v katalogu Farnella. (Cena+ddv)

Slednji odgovor je namenjen nekomu, ki me je za driver spraševal pod zasebno.

bojan_z
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 13, 2011 7:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala Silvo , bom šel v Nano , saj tudi tam redno kupujem komponente.

Sem se odločil, da bom poskusil kaj naredit s pomočjo teh čipov.
Vzel bom pa Atmega 8 , ga imam doma.

Se javim, ko bom v težavah.

Hvala in lep dan.
Bojan
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni