www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Who Can Explain This
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 29, 2006 11:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem poizkusil. Brez opeklin. Kratek hiter pljusk ni naredil škode. Da stvar ni tako nevarna sem videl, ko so mi v tovarni dušika pljusknili pol vedra tekočega dušika po nogah.

Poizkusil sem tudi raztaljeni aluminij. Če z vodo zmočiš prst, lahko brez škode z prstom prerežeš curek tekočega aluminija. Temperatura tališča je čez 700 stopinj, če se ne motim, vendar mora pri vlivanju biti še bolj segret. Poudarek je v tem, da mora biti dotik kratek in prst moker, sicer poogleni. Voda, ki izhlapeva naredi tanek zaščitni sloj pare, ki prepreči dotik z tekočo kovino.

Na podoben princip deluje kapljica vode, ki jo kapnemo na vročo ploščo štedilnika. Če je plošča dovolj vroča, bo kapljica lebdela nad ploščo deset sekund ali še več. Izhlapela para preprečil kontakt z ploščo, zato kapljica ne razpade, ampak se počasi manjša.

Stvari zgledajo ekstremne. Če ne bi videl, da deluje pri drugih, sam ne bi poizkusil . Vsekakor je manj nevarno, kot če se človek napije in gre vozit...

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 29, 2006 5:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Talisce je malo pod 700 stopinj (pri 695 je gosta "corba" rumeno-oranzne barve, ne tista ziva rdeca, ki je precej manj viskozna in ne postane srebrna tako hitro, a ni bistvebno visja za vlivanje (pod 750). Take stvari vseeno nebi sam poskusal (postena opeklina koze in podkoznih zivcev, ni ravno tako, da bi clovek kar pooglenel zaradi tega, opecen si pa zelo solidno).
Nazaj na vrh
kemik
Član
Član

Pridružen-a: Pet 01 Avg 2003 1:35
Aktiv.: 0.54
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 29, 2006 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem že videl, da so ljudje nastavili roko ter po njej polivali tekoči dušik. Samo ni z roko (dlanjo) naredil zajemalke, da bi dušik tam stal, je samo po njej tekel, ni pa se je dotikal, ker je bila spodja plast (ob koži) že v plinastem stanju, tako kot kaplica vode na vroči plošči. Ne bi se pa upal pomočiti prsta v tekoči dušik.

Hecno je videti, ko potopiš v tekoči dušik gumjasto cev (ali pa kako rožo), jo ob robu mize razbiješ tako, kot da je steklena, ko pa se spet segreje so košči tako prožni kot prej. Mimogrede, kuliji, ki jim konico pomočiš v tekoči dušik ne pišejo tudi kasneje, ko se segrejejo (vsaj naši niso).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 30, 2006 9:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Proti pričakovanju se je pokazalo, da je po občutku še najbolj mrzel plin butan propan (bolj kot tekoč dušik). Enkrat je nekomu (ne meni) uspelo odlomiti ventil od plinske svetilke, ki ima plin v konzervi (pol kile ali nekaj takega). Plin je začel v curku teči ven. V bližini ni bilo ognja, pa pihal je spodoben veter, ki je plin sproti odpihnil, zato sem svetilko obrnil nad kozarec. V njem se je nabralo okoli deciliter tekočega plina. Plin je pri izhlapevanju rahlo brbotal, manj kot voda pri vrenju, nič pretresljivega. Pri polivanju manjše količine plina po roki je bil občutek res mrzel. Tako, kot da bi pozimi vtaknil roko v ledeno mrzlo reko, ki izvira v alpah.

Drug mrzel plin je CO2. Eno jeklenko (22 kg) imam namesto kompresorja za odpihovanje prahu. Nima notranje cevke, zato ven pride le plinast CO2. Stvar ima dovolj po potrebi dovolj pritiska, da odpihne najhujšo svinjarijo, pri tem pa nič ne ropota. PC power supply očisti prahu, brez da bi ga bilo potrebno odpreti. Potrebno je le blokirati ventilator, da ne zariba od visokih obratov. Pri daljši uporabi pa postane ventil mrzel. Prst se takoj prilepi gor.

@kemik: Tekoč dušik je potrebno iz roke po hitrem postopku pljuskniti naprej. Ne bi si ga upal držati dalj časa. Mogoče ne bi bilo nič, ampak ne bi tvegal.

Jur
Nazaj na vrh
egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.18
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 30, 2006 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Proti pričakovanju se je pokazalo, da je po občutku še najbolj mrzel plin butan propan (bolj kot tekoč dušik).
Jur

Verjetno je bil to samo tak občutek. Sicer pa ne vem, zakaj bi dajal občutek večjega mraza, saj izhlapeva pri bistveno višji temperaturi.

Najmrzlejši pa je verjetno tekoči vodik.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 30, 2006 10:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

egomez je napisal/a:
Verjetno je bil to samo tak občutek. Sicer pa ne vem, zakaj bi dajal občutek večjega mraza, saj izhlapeva pri bistveno višji temperaturi.

Ce bi bila oba ohlajena na isto zacetno temperaturo (npr. 200 stopinj C - stevilka je izmisljena), bi ravno zato imel bolj "hladen" obcutek, saj za izparevanje (in ne izhlapevanje) moras dovesti plinu, ki ima vrelisce visje, vec toplote, da ga uplinis, tistemu z nizjim vreliscem pa manj. Ker toploto dovajas iz tvojega telesa, to pomeni, da mu jo odvzemas (in ga torej hladis - vec toplote kot odvedes, bolj hladen bo obcutek).

Ni najbolj realno predpostaviti, da sta temperaturi enaki, a morda vendarle nista tako mocno narazen, da bi razlika med temperaturo skladiscenja in vrelisca dusika presegala razliko med temperaturo skladiscenja in vrelisca b/p plina.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 31, 2006 3:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Butan propan je bil po občutku bolj mrzel, ker nima zelo nizkega vrelišča in je prišel v neposredni stik z kožo, brez da bi se naredil toplotno izolirajoč sloj plinastega butana. Roka (koža) je bila dejansko hladna (beseda "občutek" je morda rahlo zvajujoča). Z kozarcem butan plina bi dobil ozeblino, če bi ga polival v isto točko (če ne bi kdo prižgal cigarete). Ker plin dobro topi maščobe, je koža postala belkasta, enako kot če bi jo pral z bencinom ali razredčilom.

Pri LN2 je bil stik z nizko temperaturo bistveno krajši, pa se to je bil stik z plinasto fazo. Pa še to je bilo stestirano naprej z delčkom prsta, pol prsta in tako naprej.

Jur
Nazaj na vrh
Ch4N93
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Jun 2005 0:21
Aktiv.: 0.24
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 01, 2006 1:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:

Poizkusil sem tudi raztaljeni aluminij. Če z vodo zmočiš prst, lahko brez škode z prstom prerežeš curek tekočega aluminija.

Jur

Curek še ni nevaren ne. Če pa v raztaljen aluminij potopiš vlažen prst (ali npr. mokro orodje) se zadeva ne konča nič kaj prijetno. Voda namreč v trenutku izpari, kar ustvari "eksplozijo" tekočega aluminija po okolici. Posledice aluminija na obrazu si verjetno lahko predstavljate. Zato mora biti vso orodje, s katerim "dregamo" po tekočem aluminiju predgreto, da preprečimo vlažnost orodja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 01, 2006 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pregreto in presuseno - sicer bi rad videl junaka, ki bi saril z roko po tekoci kovini (katerikoli - lahko tudi svinec zaradi mene). Pri nas se uporablja v livarnah sekundarni aluminij nekaj proizvajalcev, slovenskega imamo ocitno samo enega (Talum), ostala roba je nemska. Ravno Talumovi bloki so ocitno vsi hlajeni v vodi (ali skladisceni zunaj ...), kar pomeni pogoste eksplozije ob taljenju, ce clovek ni previden (= jih prej ne posusi) ... v bistvu letijo naokrog aluminijasti srapneli kot pri zaresnih granatah, ce ga pa potopis v staljen material, se pa lahko zgodi zgoraj omenjena zgodba in naokrog leti staljena kovina, ki dela solidne luknje skozi obleko, potem na kozo pa se toliko bolj Laughing Ce bo kdo delal v livarni, naj zelo resno uposteva navodila, ki jih bo dobil, sicer bo zivahno ... to ni kopanje jarkov, kjer je najslabsa stvar, ki se ti zgodi, musklfiber naslednje jutro ce prevec migas ...
Nazaj na vrh
iggy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38
Aktiv.: 1.04
Kraj: LJ/ng

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 02, 2006 6:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Sem poizkusil. Brez opeklin. Kratek hiter pljusk ni naredil škode. Da stvar ni tako nevarna sem videl, ko so mi v tovarni dušika pljusknili pol vedra tekočega dušika po nogah.

Poizkusil sem tudi raztaljeni aluminij.

Jur, a se mi samo zdi ali imaš res preveč prostega časa? Very Happy

Iggy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 03, 2006 8:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

iggy je napisal/a:

Jur, a se mi samo zdi ali imaš res preveč prostega časa?

Časa imam vedno dosti. Vedno ga lahko odtrgam od gledanja TV in od lotanja. Prej omenjene stvari sem počel, ko sem bil še mlajši. Kljub temu pa imam pa še vedno vse prste.

@sokrat: ja, voda v talinah zelo hitro upari in če je je preveč, dobro eksplodira, oziroma eksplozivno se upari. Para ima okoli 1800 kratni volumen vode. Na prstu (ne na roki!) ravno to reši kožo. Livar je razložil, da je slina boljša zaščita od vode, pa je dal prst v usta. Meni se je zdelo to precej nehigienično, pa sem uporavill navadno vodo. Livar je za mešanje taline (okoli 10 kg) in pobiranje svinjarije na vrhu taline uporabljal okoli pol centimetra debelo vejico. Začuda ni pooglenela, izparela, še vžgala se ni. Ravno zaradi vode, ki jo vsebuje.

Stvar, ki si je ne bi upal: hoja z bosimi nogami po žerjavici. Je izvedljivo, ampak vseeno ne bi.

Jur

Nazadnje urejal/a jur Pon Apr 03, 2006 11:55 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
iggy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38
Aktiv.: 1.04
Kraj: LJ/ng

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 03, 2006 11:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Stvar, ki si je ne bi upal: hoja z bosimi nogami po žerjavici. Je izvedljivo, ampak vseeno ne bi.
Jur

Jaz sem pa ravno dovolj "prtegnjen", da bi poskusil. Pa ne zato, ker menim, da je moj duh pripravljen, pač pa zato ker vem, da se zelo potim in me zanima, če bi šel čez žerjavico kot hovercraft. Wink

Iggy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 03, 2006 12:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Discovery channel (ali nekaj podobnega) je prikazoval indijance (ali nekaj podobnega), ki so hodili po ognju. Tipi so se nažlampali vode, po telesu (razen po podplatih) pa so se premazali z nečem, kar je preprečevalo znojenje. Ker je vsa voda udarila na podplatih so postopali (ne tekli) na močni žerjavici presenetljivo dolg čas. Brez sledu opeklin.

V Odklopu (oddaja kanala A) so pred časom snemali hojo po žerjavici. Na žerjavici so namerili nekaj čez 800 stopinj. Preden so hodili po njej, so jo razgrebli, tako da je bila temperatura nižja. Resno opečenih ni bilo.
Če bi se žareč ogorek zataknil med prste bi bil hudič. Lahko bi se spotaknil. Lahko bi se po pomoti ustavil.... Pri tej stvari gre lahko preveč narobe. Ni primerno...

Jur
Nazaj na vrh
zrij
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2004 14:40
Aktiv.: 0.66
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 8:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@sokrat: ja, voda v talinah zelo hitro upari in če je je preveč, dobro eksplodira, oziroma eksplozivno se upari. Para ima okoli 1800 kratni volumen vode.

To se lepo vidi, če "profesionalci" gasijo dimniški požar z vodo. Dejanje avtomatsko pozove zidarje v hišo.

Zdravko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.95
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 16, 2006 3:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Link4 Question
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni