|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ernestro Član

Pridružen-a: Pon 27 Jul 2009 14:36 Prispevkov: 18 Aktiv.: 0.09 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 15, 2011 4:36 pm Naslov sporočila: +/-15V in +/-12V napajalnik - čudno razdeljena napetost? |
|
|
Pozdravljeni,
izdelal sem napajalnik po tem načrtu http://www.generalguitargadgets.com/diagrams/maestro_ring_mod_ps.gif?phpMyAdmin=78482479fd7e7fc3768044a841b3e85a
dodal sem še štiri zaščitne diode, dve od med zemljo in +/-V,, dve pa med vhodom in izhodom regulatorjev, kot kaže shema tukaj. http://sound.westhost.com/project05b.htm
Med testiranjem sem parkrat zeznil in kratko sklenil C2, ter v prvo sem oba regulatorja pritrdil na isto hladilno telo, ker sem mislil, da je aluminij na obeh čipih ozemljen...d'oh! ... takrat sem dobil samo pozitivno napetost, negativne pa ne. Čipa sta zdaj brez dodatnih hladilnega telesa.
Potem sem zamenjal 7915 z novim, sedaj pa dobim na 12V izhodu +/-12,65V, na 15 voltnem pa +/-13,7V...ampak napetosti na regulatorjih (I-O)pa sta zelo različni...
Vezje napajam z 32,5VAC, ki sem ju dobil, da sem dve navitji (verjetno različnih presekov, eno 8Vac drugo 25Vac) enega trafota zvezal zaporedno, drugega ni bilo pri roki. Trafo je torej brez skupne točke.
Čudno mi pa je, da je napetost na C2 = -37,2V, na C1 = 6,6V in posledično je med vhodom in izhodom regulatorjev ~15Vdc na 7915 in ~-1,2Vdc na 7815. (vse te napetosti proti skupni točki sem meril tako, da sem dal na + in -12V izhod dal po en 4,7k upor proti skupni točki.)
na začetku, ko sem meril brez bremena (proti skupni točki), sem dobil na 12V izhodih -22V in +6V proti s.t.
VPRAŠANJE:
ZAkaj je napetost pred regulatorji tako čudno razdeljena proti masi? ali lahko to na daljši rok povzroči težave? Je to "normalno", ali je kaj narobe z C1?
HVALA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Nov 15, 2011 5:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Transformator mora imeti na sekundarju srednji odcep, ki bo vezan na maso, srednjo točko izhoda če želiš polnovalno usmerjanje.
Če takega transformatorja nimaš, boš moral uporabiti polvalno usmerjanje za pozitivno in negativno napetost, drugi konec sekundarja pa vežeš na maso. Ta rešitev je primerna za izenačeno obremenitev + in - izhodov sicer pa za majhne obremenitve.
Brez določene mase na nestabilizirani vhodni napetosti ni možno obremeniti izhodov, ker se tokokrog ne more zaključiti.
Regulatorja 7815 in 7915 na skupnem hladilniku zahtevata, da je vsaj eden izoliran. Najbolje je če daš izolator pod 7915, hladilnik lahko po tem ozemljiš.
Napetosti na vhodnih kondenzatorjih, pri tvoji vezavi, so se razdelile glede na mirovna toka regulatorjev in/ali obremenitve izhodov.
Skratka naredil si kup napak, da ti ne povem, da je načrt na tvojem linku ena sama velika napaka.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ernestro Član

|
Objavljeno: Tor Nov 15, 2011 5:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala! ja, napak se zavedam, rešitev pač ne, zato pa iščem pomoč med majstri!
[u]se pravi je napajalnik iz prvega načrta v osnovi malo zavajajoč?[/u]
torej ali zamenjam trafo, ali pa vržem ven mostič in dam za trafom eno zaporedno diodo? Ampak v tem drugem primeru verjetno ne bom dobil zadostne enosmerne vhodne napetosti, da bi imel na izhodu 15V?
se pravi, da bom v vsakem primeru rabil nov trafo, kar je glavni strošek...argh.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ernestro Član

|
Objavljeno: Tor Nov 15, 2011 5:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
hmm...malo zabrkljal..
polvalno bi usmeril, če dam na en konec sekundarja dve protiparalelni diodi, katerih konca gresta na + in -, drug del sekundarja pa na maso, če sem prav razumel=? Ena dioda gre s katodo na + (c1), druga z anodo na - (c2)?
p.s. 7915 je pritrjen na hladilnik z vijakom. Ne povzroči to stika, tudi če ga izoliram - oz. kako ga izolirati?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ernestro Član

|
Objavljeno: Tor Nov 15, 2011 6:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
ok, zdaj pa res več nič ne razumem.
sem probal zamenjat transformator, ki ima 13v do srednjega odcepa in na izhodu regulatorja je blo sicer komaj +-9V in +-7V enosmerne, ampak ŠE VSEENO le če je napajalnik obremenjen. Če ni bil, je bil izhod -16V in +6V, in to tudi če je srednji odcep na masi in ta masa na zemlji iz vtičnice, torej definitivno ozemljena.
če se bo komu ljubilo razjasnit to zmedo, hvala/slava mu...
lp!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S53DZ Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27 Prispevkov: 951 Aktiv.: 5.52 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 15, 2011 6:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še enkrat:
če želiš +15V in -15V izhoda neodvisna od obremenitve, postopaj takole:
a) izberi transformator z dvema enakima navitjema, jih veži zaporedno! in srednji del veži na maso izhoda (tja gredo tudi ustrezni poli kondenzatorjev), oba zunanja izhoda navitja pa na graetz usmerniški mostič
b) izberi transformator z enim navitjem in en njegov izhod poveži preko prve diode s katodo na + vejo in preko druge diode z anodo na - vejo. Drugi izhod gre tukaj na maso izhoda.
V primeru a) imaš polnovalno usmerjanje - frekvenca ovojnice 100Hz in obe polperiodi, v primeru b) pa polvalno - frekvenca 50Hz in samo ena polperioda torej večja valovitost!
EDIT: Za izhod + in -15V je najbrž 2 x 17V ali 1 x 17V AC kar pravšnji transformator.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ernestro Član

|
Objavljeno: Tor Nov 15, 2011 7:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bojan hvala, to sem že vse ugotovil.
gre le za to, da je napetost brez obremenitve neenakomerno razdeljena, (ni x V-0-x V), to pomeni, da če odklopim breme in nazaj priklopim, je lahko že tisti kratek čas -22v al kolko že, dovolj, da mi skuri mc1495, ki se ga težko dobi in je drag.
In enako je stanje, če uporabim trafeljc s srednjim odcepom. Torej, v čem je fora, če sem tisto srednjo točko z vezja ozemljil na nič voltov, in sta + in - napetosti proti zemlji še vedno KAR NEKAJ, če breme, oziroma op-ampi in mc1495, niso priključeni?
je pa to napajalnik, ki bo ločen od vezja, se ga bo dalo odklopiti, uporabiti za kaj drugega, zato me sploh to skrbi, ker ne vem, koliko časa po priklopu bremena rabi napetost, da pade pod Maximalno napajalno za predvsem MC1495, gotovo pa je takrat že prepozno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Nov 15, 2011 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
7915 izoliraš s sljudno podloško in plastičnim distančnikom za vijak. Regulator ne sme imeti el. stika s hladilnikom. Poleg tega ima drugačen raspored priključkov, kot 7815. Poglej datasheeta.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
usm.gif |
Velikost datoteke: |
6.95 KB |
Downloadano: |
18 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ernestro Član

|
Objavljeno: Tor Nov 15, 2011 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
vsled moje neaktivnosti (čisto sem pozabil, da sem se dve leti nazaj registriral, pol pa nisem nič vprašal/postal), ne morem odpreti priponke...
aha! torej še distančnik mora biti...
sem pa pri sestavljanju vezja opazil, da imata drugačen razpored priključkov...če ne še take napetosti ne bi ven dobil: )
še vedno pa mi ni jasno, zakaj regulator ne regulira (napetost ni ~15v 0v ~-15v), ko ni bremena (tudi če mam tr. s srednjim odcepom). A je to normalno?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

|
Objavljeno: Tor Nov 15, 2011 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
15V regulator zahteva najmanj 19V vhodne napetosti za normalno delovanje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ernestro Član

|
Objavljeno: Sre Nov 16, 2011 3:57 am Naslov sporočila: |
|
|
gledam en dovolj poceni trafo, ampak je 2x24V...
če bi računal porabo tam pol ampera, bi šlo brez hladilnega telesa? oziroma, kako dolgo bi šlo? kaj točno(praktično) pomeni 20w maksimalne disipacije? je možen kaki temperaturni pobeg, če ga voziš na 12,5w konstantno brez?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S53DZ Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27 Prispevkov: 951 Aktiv.: 5.52 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 16, 2011 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
za ta primer:
disipacija na regulatorju = (24 * 1.41 - 15)V * 0.5A
torej, obvezno hlajenje!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ernestro Član

|
Objavljeno: Sre Nov 16, 2011 7:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
najlepša hvala!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni