www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Napajanje 2W laserske diode
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 16, 2011 8:46 am    Naslov sporočila:  Napajanje 2W laserske diode Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Kupil sem 2W infrardečo lasersko diodo (skupaj z ohišjem in dodatno lečo) od prodajalca pa sem na mojo zahtevo dobil naslednje (naj bi bili točni in resnični) podatke:

Prodajalec je napisal/a:
the voltage is 1.8-1.9v, the current is 2-2.2A the maximum working temperature is 35 centigrade. sorry that I do not have the datasheet

Zdaj me pa zanima: Ali bo dovolj, če naredim zgolj napajalnik s fiksno napetostjo in tokom 1.8V 2.2A in merim temperaturo diode? Če temperatura preseže 35°C, jo izklopim. Vendar mislim, da se bo dioda dokaj hitro zagrela na to temperaturo... Je rešitev zgolj v manjšem toku/napetosti?

Kako se pravilno napaja laserske diode?

Hvala za odgovore.

Lep pozdrav
Bojan Potočnik
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
RUros
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 4.39

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 16, 2011 9:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Krmiliti jo moraš predvsem tokovno, tako kot navadno ledico. Dobra stran (ali pa tudi ne) laserskih diod je ta, da če se bo povečala temperatura ambienta, jo neboš skuril, ampak bo njena moč manjša, zaradi premika karakteristike. Če veš da se temperatura ambienta ne bo preveč spreminjala potem za nezahtevne aplikacije ne rabiš temperaturno krmilit ampak je dovolj, če zagotoviš le konstanten tok (najbolj primitven način bi bil zaporedni omejilni upor). V kolikor ima LD 3 nogice, pomeni da ima v sebi vgrajeno še fotodiodo, katera ti pove kolikšen svetlobni tok izseva LD. Če to fotodiodo potem vežeš v neko povratno vezavo, lahko dosežeš, da bo LD svetila s konstantno močjo tudi ob spreminjaju temperature ambienta. Obstajajo že namenski čipi za krmiljenje takih laserskih diod, da se preveč ne ubadaš s samim načrtovanjem krmiljenja.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mkezmah
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30
Aktiv.: 1.10
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 16, 2011 12:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V tvojem spisku nakupa pogrešam ZAŠČITNA OČALA ZA USTREZNO VALOVNO DOLŽINO.

Oči imaš samo ene (pravzaprav par, tako da mogoče ko prvič vklapljaš z enim mežiš, da ti potem, če pride do nesreče, ostane še eno). Infrardeče svetlobe ne boš videl, mrežnico pa ti bo kljub temu prav uspešno skurila.

V vsakem primeru: domnevam, da rabiš za rezanje s CNC routerjem. Potem je smiselno narediti nastavljivo zadevo:

uC - D/A pretvornik - operacijski ojačevalnik - tranzistor (pod tranzistorjem en upor za povratno zanko napetosti na OP, nad tranzistorjem med napajanje in tranzistor pa priklopiš tvojo diodo). Če si še en LM35 povežeš nazaj na uC imaš pa še nadzor nad temperaturo.

uC - D/A pretvornik lahko načeloma zamenjaš tudi za trimerček...

Imaš kakšno web kamero brez IR filtra da boš lahko nastavljal fokus laserja? Ali imaš kakšen boljši način kako boš to izvedel?

LP
Marko
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 16, 2011 2:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole se napaja tokovno. Napetost navedena za diodo je MAX MAX. Cca 2-3 volte jo bo že skurilo. Čez priključke čim bližje diodi moraš obvetno imeti kakšno zaščito, npr. http://www.lasorb.com/ (tole se proizvaja v sloveniji, lahko zrihtam). Diodo z največjo lahkoto skuriš s statično elektriko (mnogo hitreje kot FET tranzistor).
S hlajenjem pa ne šparat. Če jo misliš konkretno gonit, priporočam diodo zmontirat na kakšen peltie hlahilnik, seveda ustrezno zmogljiv.

program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 16, 2011 7:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej hvala za odgovore!

mkezmah je napisal/a:
V tvojem spisku nakupa pogrešam ZAŠČITNA OČALA ZA USTREZNO VALOVNO DOLŽINO.

Imaš kakšno web kamero brez IR filtra da boš lahko nastavljal fokus laserja? Ali imaš kakšen boljši način kako boš to izvedel?

Joj, to sem pa resnično pozabil! Hvala, da si me spomnil Zdaj sem delal (rezal črn papir ali pisal v črno plastiko) z rdečim 200mW laser pointerjem, za katerega sem uporabljal očetovo masko za varjenje. Za IR mi verjetno ne bo pomagala.

Imam sicer tudi kamerco, ki sicer ni predelana, lahko pa jo (ne bo prva ki sem ji odstranil filter).

Bi bila takšna (808nm, kot dioda) očala OK? Ali pa takšna (808-850nm) (omejen sem s financami, zato iščem najugodnejše razmerje med kvaliteto/zanesljivostjo in ceno)? Bom videl kaj žarka skozi njih ali popolnoma nič (verjetno nič)? Torej očala so samo za zaščito, rabim še vseeno kamero zraven. Vredu. Ali ima kdo še kak drug predlog (Aly, tvoje izkušnje?)?

mkezmah je napisal/a:
V vsakem primeru: domnevam, da rabiš za rezanje s CNC routerjem.

Da, točno tako, imam jo namen dati na CNC. Eno offtopic vprašanje: A se bo na akrilnem pleksi steklu kaj poznalo od te diode (drugače bo pa zgolj za les in papir ter graviranje v plastiko)?

mkezmah je napisal/a:

Potem je smiselno narediti nastavljivo zadevo:

uC - D/A pretvornik - operacijski ojačevalnik - tranzistor (pod tranzistorjem en upor za povratno zanko napetosti na OP, nad tranzistorjem med napajanje in tranzistor pa priklopiš tvojo diodo). Če si še en LM35 povežeš nazaj na uC imaš pa še nadzor nad temperaturo.

uC - D/A pretvornik lahko načeloma zamenjaš tudi za trimerček...

Amm Think Temperaturo sem mislil meriti z DS18B20 čim bližje diodi. Ohišju diode bo na eni strani odvzemala toploto plošča Z osi CNC stroja, na drugih treh straneh sem mislil dati računalniške ventilatorčke (premera ~4,7cm).
Ostalega iz tega dela pa ne razumem Think Preveč zame, nisem toliko v napajalniških vodah. Kaj pa tista vezja, namenjena za močnostne LED diode krmilit?

RUros je napisal/a:
Obstajajo že namenski čipi za krmiljenje takih laserskih diod, da se preveč ne ubadaš s samim načrtovanjem krmiljenja.

Farnell ima 17 takšnih čipov, vendar ima "najmočnejši" izhod 350mA...

Če ima fotodiodo ne vem, nisem je še dobil. Najverjetneje (nič ne piše v opisu, pa tudi na slikah se nič ne vidi) je nima.

aly je napisal/a:
Čez priključke čim bližje diodi moraš obvetno imeti kakšno zaščito, npr. http://www.lasorb.com/ (tole se proizvaja v sloveniji, lahko zrihtam).

Na to nisem še nikoli pomislil... A je to potrebno, tudi če je dioda skupaj z vezjem zmontirana fiksno v kovinskem ohišju, ob rokovanju z njo (in spajkanjem) pa uporabljam antistatično zapestnico?

aly je napisal/a:
S hlajenjem pa ne šparat. Če jo misliš konkretno gonit, priporočam diodo zmontirat na kakšen peltie hlahilnik, seveda ustrezno zmogljiv.

Hmm, nisem se še opredelil glede "konkretnega".

Če z njo niti ob maksimalni moči ne bo šlo rezat ali vsaj gravirat pleksija, potem je ne bom gnal na tej moči. Za les, plastiko in papir so namreč dovolj že precej manjše moči.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 16, 2011 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

z IR zaenkrat še nisem delal (pride v roku par mesecev mašinca s 400W IR), tako da za očala ne znam svetovati. Vsekakor so najdražja očala cenejša kot nove oči Wink p.s. piši dedku mrazu Very Happy

Če misliš šparat pri ščitenju diode, potem lahko uporabiš kakšno tanko sponko za papir ali samo fino-licnasto žico oguliš in jo naviješ okoli priključkov diode, tako da so stalno v stiku (in ohišje diode tudi). Tik pred prižigom, ko je že vse na svojem mestu pa zaščito odstraniš. ESD zapestnica je tudi priporočljiva.

RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 16, 2011 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri tvojih očalih me moti to, da ne piše nikjer kolikšno stopnjo zaščite ti nudijo pri dani valovni dolžini npr:

http://www.lasersafety.com/laser-safety-eyewear/styles/glasses/F08/

http://en.wikipedia.org/wiki/Laser_safety

Kako pa si rešil dovajanje enrgije v vogalih likov (ko se mehanika praktično ustavi in spremeni smer?) Mogoče ti bo tako na vogalih zažigalo?

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 16, 2011 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nič še nisem rešil, saj sem diodo včeraj komaj naročil, torej bom jo imel čez kakšna dva tedna Whistle Bi pa rad med tem naredil napajalnik.

Zdaj imam na enega izmed izhodov Mk2 krmilnika vezan rele in rezkalnik, lahko pa priključim tudi laser preko mosfeta.
Kroko mi je poslal skripto, ki vsa gibanja Z-osi gor/dol zamenja z vklučitvijo/izklučitvijo rezkarja oz. določenega izhoda - namenjeno prav laserju. Verjetno bi se dalo malo igrati s skriptiranjem in spisati, da se laser ugasne tudi, ko se stroj ne premika - ČE bo to sploh potrebno. Moram poiskusit.

Tole z očali bo problem... Na CNCju bo laser vsekakor obdan z neko gumo ali pa čem podobnim (to bom uredil, ko bom laser dobil), mogoče gosto metlico okrog in okrog, da svetloba ne bo uhajala v okolico.
Je pa potem res problem "discipline", da slučajno en bom kdaj prižgal laserja, ko le ta ne bo zaščiten oz. "v karanteni". Verjetno bo treba nabavit očala.

RGorazd, tale očala iz linka so vredu? Katera stopnja je vredu?

ps.: Jaz že nosim dioptrijska očala, zato si lahko ta nataknem zgolj na zdajšnja. Upam, da potem svetloba ne vstopa v oči od strani (ko se odbija od sten) Think

ps2.: Je pa potem res problem "discipline", da slučajno en bom kdaj prižgal laserja, ko le ta ne bo zaščiten oz. "v karanteni". Lahko pa dam ob tej diodi še LDR ali fotodiodo, ki vezju enostavno ne bo pustila vklopa, če ne bo v temi (torej ne bo okrog zaščite). Seveda bi bila to le dodatna zasilna zaščita, za mojo disciplino, ki bi bila na 1. mestu.
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 16, 2011 10:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ustrezna očala imajo to rešeno z okvirjem. Ugotoviti ustreznost očal pa ni tako enostavno, se pa da izračunat. Rabiš pa en kup podatkov, do katerih je težko priti.
Za tvoje oči je bolje, da je številka čim višja. Vsaj 5. po mojem mnenju.

program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 16, 2011 11:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag je napisal/a:
Ustrezna očala imajo to rešeno z okvirjem. Ugotoviti ustreznost očal pa ni tako enostavno, se pa da izračunat. Rabiš pa en kup podatkov, do katerih je težko priti.
Za tvoje oči je bolje, da je številka čim višja. Vsaj 5. po mojem mnenju.

Izločil sem tista očala, ki blokirajo 808nm svetlobo in imajo v tistem spektru faktor zaščite več kot 3.

Razvrščena od verjetno najprimernejših do najmanj (pravilno?):
- OD 6 @ 800-980nm
- OD 4 @ 790-810 nm / OD 5 @ 800 nm
- OD 3 @ 800-830 nm
- OD 3+ @ 810-940nm (dioda naj bi bila 808nm)

Tale izgledajo boljša, pa so malo dražja:
- OD 7 @ 755-840 nm
- OD 6 @ 800-980nm

Tale izgledajo pa najboljša (in stanejo skoraj enako kot prva v mojem postu):
- OD 7 @ 755-840 nm
- OD 6 @ 800-980nm

Drago je tole... (vem da so oči neprecenljive, vendar vseeno) Think
Nazaj na vrh
mkezmah
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30
Aktiv.: 1.10
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 17, 2011 10:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tokovni generator sem priložil k sporočilu. Delovanje je načeloma enostavno.

Na neinvertirajoč vhod ojačevalnika (+) pripelješ napetost (preko D/A pretvornika, lahko tudi enostavno preko potenciometra). Če je na invertirajočem vhodu (-) nižja napetost kot na +, bo ojačevalnik na svojem izhodu (nogica 1 elementa P1A) povečal izhodni tok, kar bo odprlo tranzistor, da bo po njegovi veji steklo več toka preko upora R1 (in posledično tudi skozi tvojo diodo, ki je vezana na konektor P1. Ker velja U = I * R, se bo napetost na - ojačevalnika povečala, dokler ne bo enaka vhodu na +.

Če potrebuješ večji tok, boš bipolarni tranzistor verjetno moral zamenjati za mosfet. Tudi napajanje na 1. pinu P1 bo moralo biti verjetno malo višje (Če imaš napajanje 3 V na laserski diodi, ti nekaj poje še tranzistor, zato ti za upor - in posledično povratno zanko - ostane samo slaba 2 V. Torej bi za max 2A toka potreboval upor R1 z vrednostjo 1 Ohm: 1 Ohm*2 A=2 V. Na + ojačevalnika torej priklopiš max 2 V, kar ustreza 2 A toka.)

Upam, da je sedaj delovanje tega vezja bolj jasno. Relativno zanesljivo in nezakomplicirano za izdelati.

Če imaš na mikrokrmilniku analogni vhod za merjenje temperature bolj priporočam LM35, saj ima enako temperaturno območje kot DS18B20, hkrati pa je več kot pol cenejši.

Glede očal: 2W tudi ni takšna strašna moč - gre za preprosto zaščito, če se ti slučajno žarek od kod odbije v oko. Vanj upam, da ne boš gledal. Kot so napisali, večja OD številka je boljša. Ne potrebuješ pa profi izvedbe. Pri vidnih valovnih dolžinah je lahko prevelika številka sicer problem, ker laserja sploh več ne vidiš Wink. Pri IR laserju pa se ne rabiš sekirati, ker ga tako ali tako ne moreš videti.

tokovni generator.jpg
 Opis:
Tokovni generator
 Velikost datoteke:  116.89 KB
 Pogledana:  20 krat

tokovni generator.jpg

Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 17, 2011 11:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri tokovnem generatorju je potrebno paziti, da max napetost na sponkah ne preseže max napetosti diode.
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 17, 2011 12:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napajalnik vsekakor najprej stestiraj z umetnimi bremeni. Predvsem prehodne pojave pri vklopu in izklopu, da ti ne bo kaka špica ubila diode...
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.40
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 17, 2011 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa če uporabiš operacijski ojačevalnik, ki ima že vgrajeno nastavljivo omejitev toka in gre do 2A? http://www.ti.com/product/opa567

Tako bom jaz naredil driver, ker delam laserski rezalnik. Sicer ne bo IR laser, ker ima šibkejši snob od modrega(445nm) za rezanje.
Ima pa še TTL vhod(ga lahko direkno na + vežeš, če ne potrebuješ krmiljenja),
2 moči svetenja, držanje konstantne optične moči(preko PD v laserju) iz diode(ni v shemi iz simulacije).
Ker bom, dal PCB delat tukaj dobim 3kom, tako da če bo vezje delalo in rabiš en PCB ti ga lahko odstopim za kak :lasko: , čip pa dobiš kot sample iz Texas Instruments.
Bo pa vsaj še 1 mesec prej kot to dobim.
(pa tisti A-meter in upor, ker sem rabil vedeti približno kak tok bo na izhodu)

OPA567_TINA-TI_REFERENCE_DESIGN-A.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  30.13 KB
 Pogledana:  12 krat

OPA567_TINA-TI_REFERENCE_DESIGN-A.JPG

opa567_tina-ti_reference_design-a.rar
 Opis:
še simulacija, ni za spice ampak za program TINA(od texasa)

Download
 Ime datoteke:  opa567_tina-ti_reference_design-a.rar
 Velikost datoteke:  11.97 KB
 Downloadano:  8 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 17, 2011 5:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za vse odgovore!

Vse predloge bom tekom vikenda temeljito preučil ter še kaj vprašal.

Med tem pa se mi poraja eno vprašanje: Zakaj linearna regulacija in (po moji logiki) poleg diode še en sklop, ki se greje?
To s switcher variantami ne gre?

Drugače pa, imam I2C DAC-e in sem že delal z njimi ter bi jih lahko uporabil namesto trimerja.
Glede špic in zaščite, da napetost na diodi nikoli ne preseže dovoljene - bi nekaj zenerc (recimo 1.9V, če diodo napajam z 1.8V) zadostovalo (bolj kot zasilna varovalka kot kaj druga)?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni