|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.88 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Nov 26, 2011 11:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem plesen odpravil kar z ostanki tekočine po jedkanju. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2757 Aktiv.: 13.24 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Ned Nov 27, 2011 3:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Če si montiral nova okna je OBVEZNA tudi montaža rekuperatorja, če ne gre drugače je tudi tale zelo učinkovit. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.53 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Ned Nov 27, 2011 11:33 am Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
Sušilec zraka je samo grelec z zbiralno posodo. Enak efekt se naredi s segrevanjem prostora in zračenjem.
Razne tabletke, itd, so samo indikatorji vlage v prostoru, ni pa zaradi njih nič manj vlage. |
Sušilec zraka kolikor je meni znano ni grelec z zbiralno posodo ampak je prej hladilnik. Namreč vlaga se v njem izločuje kolikor vem s pomočjo kondenzacije. Imamo ga doma, in verjemi, da če bi bil to samo grelec nebi imel 10kg in bil na koleščkih. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Nov 27, 2011 1:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sušilec zraka je kompleten hladilnik (kompresor in dvojna rebra) in ventilator.
Na prvih mrzlih rebrih vlaga kondenzira, potem gre zrak čez vroča rebra da se ogreje nazaj in čez ventilator ven.
Če boš dal samo ventilatorje, boš še več zraka porival v kot in bo tam še več kondenza. Če misliš vpihovaz trak, mora bit segret! _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nace Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12 Prispevkov: 828 Aktiv.: 3.48 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Ned Nov 27, 2011 2:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Sušilec zraka je kompleten hladilnik (kompresor in dvojna rebra) in ventilator.
Na prvih mrzlih rebrih vlaga kondenzira, potem gre zrak čez vroča rebra da se ogreje nazaj in čez ventilator ven.
Če boš dal samo ventilatorje, boš še več zraka porival v kot in bo tam še več kondenza. Če misliš vpihovaz trak, mora bit segret! |
Nekaj postov nazaj je napisal, da je v sami kuhinji-jedilnici 45-50%, v kotu pa 85% vlage. Na kakšen način se bo stopnja vlage povečala, če bo samo vpihoval neogret zrak?
LP Nace |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Nov 27, 2011 3:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če zrak z isto molekulsko količino vlage ohladiš, se relativna vlaga poveča. Če ga dovolj ohladiš, pride do rosenja (100% relativna vlaga).
Če zrak iz prostora pihaš v kot, kjer se ohladi, se relativna vlaga poveča do točke rosišča. In točno to se trenutno dogaja, s tem da se zrak premika kolikor se pač premika. Če ga pospešeno premikaš ni druge razlike kot da se kot ogreje zaradi sobne temperature za mogoče 2°C več.
Kar je tukaj nujno je to, da je kot ogret približno na sobno temperaturo (20°C).
Čim je manj, bo tam kondenziralo, pa lahko delaš kar hočeš. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rafaellsi Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 18:54 Prispevkov: 479 Aktiv.: 2.85 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Ned Nov 27, 2011 4:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po mojem ni bistvene razlike, ali zrak pred vpihovanjem segreješ ali ne. Absolutna količina vlage v zraku ostane ista, spremeni se samo relativna vlažnost. Če zrak s temp. 21°C in rel. vlažostjo 50%, segreješ na 25°C ima isti zrak rel. vlažnost cca. 40%, v obeh primerih pa je temp. rosišča cca. 10°C. In če je temperatura stene nižja od 10°C (ali se ta zrak onhladi pod 10°C) vlaga iz zraka kondenzira na steni.
Če zrak pred vpihovanjem segerješ, dosežeš s tem le nekoliko bolj intenzivno segrevanje stene, kar pa je pravzaprav delen namen tega početja. Ogreti steno za elementi nad temperaturo rosišča zraka (ali znižati vlažnost zraka).
S stalnim pretokom zraka "prepihom" (ogretega ali ne) za elemeti bi po mojem lahko preprečil kondenzacijo. Vendar pa je vprašanje, če dovolj vpihovanje le pod elemente, ali je bolje ustvariti tok zrak po dolžini, na eni strani noter, na drugi vem. ....
S tem bi dosegel nekoliko višjo tempreraturo stene, predvsem pa zagotovil mešanje zraka, kar ne bi dovoljevalo da se zrak lokalno ohladi do temperature rosišča..... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nace Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12 Prispevkov: 828 Aktiv.: 3.48 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Ned Nov 27, 2011 5:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem imel problem v prejšnjem stanovanju v spalnici, kjer je stala garderobna omara na zunanji steni in se je tiščala zidu- srajce sem imel dobesedno mokre kot, da bi jih potegnil iz pralnega stroja. Zadevo rešil tako, da sem omaro za 5cm odmaknil od stene in večkrat prezračeval.
LP Nace
Nazadnje urejal/a Nace Ned Nov 27, 2011 9:34 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.53 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Ned Nov 27, 2011 5:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadevo je možno rešiti z dodatno izolacijo ali pa premestitvijo omar, ker drugače je to skoraj nemogoče. Ponavadi, pa so okna tako postavljena, da zrak kljub povečanemu zračenju ne bo prišel za elemente. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.57 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 27, 2011 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
2 cm debel stiropor na kritični steni za omaro bi znal narediti čudež. Jaz bi najprej ustavil plesnenje (varikina ipd.) Potem pa prilepil 2 cm debel stiropor.
= 1 teden dela po 1h na dan, pa 30€ stroškov.
Poizkusiti ni greh.
Jaz sem imel vlažne (cunje) v omarah. Sem samo na hrbte omar nalepil 1 cm debel stiropor. .In rešil problem. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Olaf Član

Pridružen-a: Tor 14 Nov 2006 20:09 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.56 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 28, 2011 12:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Če bi obstajal razvlaževalec, ki meri v višino 10cm bi ga že zdavnaj potisnil pod omarice. Na žalost sem tja lahko potisnil le "predelan" razvlaževalec na tableto.
Glede fizične sanacije je pa tako. Če bi želel odmakniti omarice bi moral najprej odmakniti pult. Če želim odmakniti pult moram odmakniti stekleno oblogo nad pultom, ker le-ta sloni na pultu (in je tudi zasilikonirana). Če odmaknem stekleno oblogo je velika verjetnost, da poškodujem foto-tapeto na zadnji strani. Da ne govorim, da moram odmonitirati indukcijsko ploščo in odklopiti vodo. Torej to pomeni vsaj en teden brez funkcionalne kuhinje, kar si v tem trenutku zelo težko predstavljam. Zato bi pred tem raje poizkusil kako manj invazivno metodo.
Če pa že - mar ne bi bilo dovolj osušiti steno, jo premazati s kako anti-plesen barvo ter nato mehko izolacijo (npr. volna) stisniti med omarico in steno? S tem bi preprečil dostop zraka in četudi je stena mrzla, se na njej ne bi mogla nabirati vlaga.
Varijanto z varekino sem že slišal, samo kolikor je meni znano nima dolgoročnega efekta.
Še vedno razmišljam o varijanti z grelnim kablom, ampak občutek imam da je ne marate? V mislih sem imel nekaj metrov kabla, ki bi ga zvitega v spiralo potisnil tako pod omarice kot tudi za omaricami ob steni navzgor. To bi moralo ogreti steno IN zrak vsaj za nekaj stopinj. Prisilno kroženje zraka z ventilatorji pa bi pomenilo veliko boljše zračenje tega predela. Kaj ne bi bilo to dovolj za ustavitev rosenja in s tem plesni?
Kot sem napisal - lansko leto (prva zima v tem stanovanju) je bilo dovolj, da smo imeli cokel odprt in da je bil v kotu razvlaževalec. Zdaj iščem tako varijanto, da imam lahko cokel montiran. _________________ To mi deli! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rafaellsi Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 18:54 Prispevkov: 479 Aktiv.: 2.85 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Pon Nov 28, 2011 1:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Že samo prisilno kroženje zraka z ventilatorji pa bi verjetno bistveno spremenilo situacijo.
Vprašanje pa je, ali ti bo uspelo zagotoviti dovolj kroženja tudi za elementi. Če ti uspe doseči kroženje zraka za (pod) elementi, si po mojem že na pol poti do zmage. Težko pa je zagotoviti zračenje za elmenti (ozek visok zgoraj zaprt prostor).
Če imaš na tem mestu omarice, ali si mogoče razmišljal, da bi v zadnjo steno, tik pod pult montiral rešetke? V (namesto) cokel-a pa morda ventilator, ki izsesava zrak izpos in izza elementov? Težava je morda, da zna pihati pod noge ...... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xsyt Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19 Prispevkov: 1346 Aktiv.: 6.46 Kraj: Slov.Bistrica
|
Objavljeno: Pon Nov 28, 2011 2:12 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Jaz sem plesen odpravil kar z ostanki tekočine po jedkanju. |
Raztopljene težke kovine po kuhinji niso najbolj pametna stvar po mojem?  _________________ If you're in control, you aren't going fast enough |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.88 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Nov 28, 2011 2:38 am Naslov sporočila: |
|
|
xsyt je napisal/a: |
Raztopljene težke kovine po kuhinji niso najbolj pametna stvar po mojem?  |
Na grozdju te pa ne motijo. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nace Član

|
Objavljeno: Pon Nov 28, 2011 5:53 am Naslov sporočila: |
|
|
S kronsko žago narediš nekaj lukenj na zadnji strani elementov tik pod vrhom, na cokel pa montiraš ventilator, da ti bo izsesaval zrak.
LP Nace |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 11 dni