www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

brezprekinitveno napajanje - enostavno
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sandi40
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Nov 2011 10:09
Aktiv.: 0.10
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2011 6:31 pm    Naslov sporočila:  brezprekinitveno napajanje - enostavno Odgovori s citatom

kako bi realiziral problem; iz omrežne napetosti 220V napajam porabnik moči 70W (črpalko sončnih kolektorjev).ko izpade omrežna napetost 220V naj se zgodi preklop preko razsmernika - pretvornika (iz 12V enosmerno na 220V izmenično) na akumulator 12V (rezervno napajanje). ko je ponovno prisotna stabilna omežna napetost 220V naj se preklop iz napajanja 12V po cca. 3 min preklopi ponovno na omrežno napetost 220V.
prosim za enostavno rešitev, načrt - še najrajši preko relejev in časovnega timer-ja stikala.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2011 6:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1. rešitev
Enostaven računalniški UPS, opcijsko z dodatnim zunanjim akumulatorjem. Tako imam tudi jaz. V primeru dodatnega akumulatorja je potrebno preveriti, da se UPS ne pregreje, ker ni namenjen za dolgotrajno obratovanje.

2. rešitev
Rele s tuljavo za omrežno napetost in tremi menjalnimi kontakti. Dva menjalna kontakta preklopita porabnik iz omrežja na razsmernik. Tretji kontakt pošlje signal "enable" razsmerniku.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sandi40
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2011 7:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pri 2. rešitvi pogrešam:
ko je ponovno prisotna stabilna omežna napetost 220V naj se preklop iz napajanja 12V po cca. 3 min preklopi ponovno na omrežno napetost 220V.

1. rešitev bo po mojem dražja, saj potrebujem UPS
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2011 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz pa pogrešam pravilno zasnovan sistem, ki bi moral prenesti pregretje brez posledic.

Najprej si definiraj koliko časa bi sploh rad zadevo laufal na rezervno napajanje, potem pa izpelji še potrebno kapaciteto akumulatorja.

Potem pa te bom povprašal o tem, kak akumulator sploh imaš namen uporabit in ali ga boš zaradi zanesljivosti delovanja menjaval vsaki 2, največ 3 leta.

Ostala vprašanja in nasveti sledijo, ko pokažeš kaj konkretnega.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2011 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@sandi40: saj ni potrebno kupit Smart UPS, niti ne novega. Back up UPS 600VA je v razredu 50€.
En teden nazaj sem kupil rabljenega 600VA od Alya iz točno istih razlogov.

bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2011 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dopolnitev 2. rešitve:
Standardni časovni rele. Dodatni rele bo najbrž potreben zaradi treh kontaktov.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sandi40
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2011 10:54 pm    Naslov sporočila:  odgovor MadMax-u Odgovori s citatom

akumolator bi bil 65 - 70 Ah, čas napajanja 3 - 4 ure. gre za manjši porabnik max 70W.
pregrevanje?! pretvornik - razsmernik je tovarniški (Lidl 35 eur), zadevo sem testiral na presenečenje NI pretiranega pregrevanja tudi vgrajen ventilator ni kaj dosti deloval - sicer pa to ni v tej fazi pomembno.

želel sem pomoč - na roko narisano enostavno vezje (moja zamisel; eti časovni rele CRM-91H ali CRM-93H in po potrebi še kakšen navaden rele. Vendar sam ne znam povezati zmagovito kombinacijo relejev.

hvala
Nazaj na vrh
sandi40
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2011 10:58 pm    Naslov sporočila:  polnilec akumolatorja Odgovori s citatom

v času omrežne napetosti se bo akumolator polnil s preprostim polnilcem - in tako vzdrževal kondicijo
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2011 11:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

UPS z pokvarjenim akujem dobiš zastonj in če bo vsaj 300W se ti z 70W ne bo pregreval.
Imam na vikendu že dolga leta tako izvedeno in napajam 90W TV (CRT) po nekaj ur skupaj. Grel se je trafo, pa sem na jedro nalepil majhno rebro in zdaj je samo mlačen. V bistvu uporabljam UPS namesto razsmernika.

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.21
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2011 11:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@sandi40

Napajanje časovnega releja direktno iz omrežja, čez njegov delovni kontakt pa napajaš tuljavo releja ali kontaktorja, kar boš že uporabil za preklapljanje.

Ostalo si ti pa že povedali.

Če se iz tega ne znajdeš, bolje, da daš narediti komu, ki zna,saj bo v nasprotnem vsaj kaboom, če ne še kakšen požar ali pogreb. Brez heca.
Nazaj na vrh
tretjic
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Aktiv.: 2.29

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2011 11:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz uporabljam 400VA APCjev UPS, breme ki ga poganjam je ~200W, akumulator pa 12V, 150Ah. Brez problema zdrži 9 ur, dokler ni akumulator prazen. Edino polnjenje je bolj dolgotrajno, saj polni z 0.7A (ampak me to za moje potrebe ne moti).

Če poiščeš, obstaja na forumu že ena taka tema, kjer je tudi konkreten odgovor za vezavo, kot jo želiš ti (akumulator, razsmernik, polnilec, rele).
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.76
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 04, 2011 11:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne nepomembno je tudi vprašanje koliko časa bo vzdržala črpalka na nek navaden, kvadratni razsmernik? Na tak razsmernik motor črpalke prav nadležno brenči in po moje je samo vprašanje časa, kdaj bo prebil in umrl.
Jaz bi naredil kot so ti že predlagali - nabaviš rabljen sinusni UPS, zunanji accu in je to to.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sandi40
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 04, 2011 1:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael - bom poskusil napraviti sam - tvoj predlog mi je všeč in jasen

Tretjič - bom poskusil najti temo na forumu

Protonček - res ti poceni razsmerniki imajo izhod kvadratne oblike, si mislil resno, da lahko motor od črpalke prebije zaradi slabo razsmerjene oblike napetosti? to me skrbi!
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 04, 2011 2:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Resnično dvomim, da je razsmernik+polnilec+releji+časovni releji izvedba cenejša kot nabava rabljenega UPSa. Saj se že nove dobi za par deset evrov (o kvaliteti le-teh ne bi zdaj, a večinoma pa le delujejo).
Pa ok, odločil si se z glavo čez zid. Tudi prav, se boš vsaj kaj naučil...

Preklop med razsmernikom in omrežjem pri takih made-in-doma-spacano-čudo ne sme biti trenuten, zelo zaželjeno je malce prekinitve. V nasprotnem se lahko malce pokadi....

Tele male črpalkice so narejene dokaj na meji, kar se izolacije tiče.
Vse, kar je bolj pravokotno od sinusa ustvarja dodatne, s strani proizvajalca nenačrtovane inducirane konice, ki pa ne delujejo blagodejno na izolacijo...
Nazaj na vrh
sandi40
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 04, 2011 5:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nisem se še odločil (z glavo skozi zid). sem pa v iskanju rabljenega UPSa.če ga najdem bom upošteval vaše nasvete.
PS: še vedno me pa mika (čas. rele, rele, pretvornik,...)

LP
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni