|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 6.00 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Pet Dec 02, 2011 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
MarE69 je napisal/a: |
Uh, me kar zaščemi v prstih, ko vidim kaj takega. |
Mah, jaz sem enkrat tudi imel tako narejeno, le da sem termoskrčljivo bužirko dal okoli za vsak slučaj ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70772.50
|
Objavljeno: Ned Dec 04, 2011 12:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
203.55 KB |
Pogledana: |
137 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.62 Kraj: Rakek
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.89 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Dec 04, 2011 2:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni klapa.
Pohvalno Pzufic..Lep efekt light zvončka.
Popravil Grundig satellit tranzistor 5000. Ni delala kv,sv področje.
Okvara hitro najdena. Oscilatorski AF tranzistorček ni osciliral. Po zamenjavi le tega z originalom spet lep sinus (po osciloskopu) . Radio vizuelno in tehnično brez komentarja.
Na sluh pa super sprejem . Dvosistemski zvočnik. Pushpull ojačevalnik. tranzistorji kot Savica .AC187,188 PUSHPULL. Ampak z trafo prilagoditvijo vhod,izhod..
Vseeno sem zamenjal še elkote saj so že vizuelno klical..tako suhi so se mi zdel.
Rezultat. Zvok kot cd na ukvju ter dobra nova Lpjka na Kv Sv področju. Kot se spodobi da je veselje.
Radio pa da sive lase. Nekaj ur za zamenjavo enega trja.
Da radio ostane kot je, se pravi profi opravljeno je nažalost tako zmontirani in prepovezani moduli vezji.. da je potrplenje pa kak siv las pri demontaži in zamenjavi okvarjenega elemenat prepotreben..
Več dela za razdiranje kot odkrivanje napake.
Ampak splačalo se je. Prej raje vržem kitajca v smeti, kot tegale lepotca ki tudi je od sprejema neprecenljivo boljši kot čungalunge z lightshow displejem in TDA7000 hi.
|
437.77 KB |
7 krat |

|
|
440.23 KB |
5 krat |

|
|
429.37 KB |
5 krat |

|
|
333.9 KB |
2 krat |

|
|
410.56 KB |
7 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

|
Objavljeno: Ned Dec 04, 2011 7:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem pred 1/4 stoletja dobil totalno skurjen en podoben ma Grundig tranzistorski radiokasetofon in sem ven pobral podolgovati oklopljeni mono FM/Ukv tuner modul. Shranil sem ga skupaj z načrtom in ga precej let tudi uporabljal samostojno na sobni ojačevalec. Saj ni res, kako neverjetno in selektivno lovi; ga imam shranjenega še sedaj ...
KlavdijC je napisal/a: |
..čungalunge z lightshow displejem in TDA7000 .. |
Tudi s tem čipom (v DIL18) se da napravit zelo soliden sprejemnik, samo pasivni vhodni bandpass antenski filter treba napravit in nekaj medfrekvenčnih LC filtrov (70kHz) mu dodat na pravih mestih, pa še nekaj dodatnih modifikacij za mu bistveno popravit občutljivost (preko 10dB) in selektivnost brez dodajanja ojačevalnih stopenj s tranzistorji
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.02 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Dec 04, 2011 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spajky je napisal/a: |
Tudi s tem čipom (v DIL18) se da napravit zelo soliden sprejemnik, samo pasivni vhodni bandpass antenski filter treba napravit in nekaj medfrekvenčnih LC filtrov (70kHz) mu dodat na pravih mestih, pa še nekaj dodatnih modifikacij za mu bistveno popravit občutljivost (preko 10dB) in selektivnost brez dodajanja ojačevalnih stopenj s tranzistorji[/size]  |
Tole boš moral pa bolj natančno razložit. Tu namreč ne preganjamo čarovnic, stvari morajo biti exaktne !
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žrepko Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12 Prispevkov: 700 Aktiv.: 3.77 Kraj: Ptuj-Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Ned Dec 04, 2011 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naredi si cevko, ohišje za flomaster, ki bo "pritiskal" na papir s svojo lastno težo in imel za ritjo še kak cm lufta.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
urosg Član

Pridružen-a: Pet 27 Apr 2007 14:30 Prispevkov: 565 Aktiv.: 2.56
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70772.50
|
Objavljeno: Ned Dec 04, 2011 10:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Dec 04, 2011 10:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vezja se nikoli ne daje dvakrat v reflow
Nekatere tipke preživijo enojno pečenje, ampak samo znotraj profila, ki ga najdeš v datasheetu. Za SMD konektorje velja enako. TH konektorji pa niso za v reflow, kot si lahko ugotovil.
No, vsaka šola nekaj stane, in tale je bila poceni
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.12 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Ned Dec 04, 2011 10:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem napravil prototip enostavnega merilika vlažnosti, ki ob določeni vlagi požene ventilator. To igračko bom montiral v kopalnico.
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
urosg Član

Pridružen-a: Pet 27 Apr 2007 14:30 Prispevkov: 565 Aktiv.: 2.56
|
Objavljeno: Pon Dec 05, 2011 10:02 am Naslov sporočila: |
|
|
@aly: v osnovi dajem sicer v svojo mini reflow pečico brez konektorjev, tipk itd. sploh če so TH in ne SMD, včeraj sem pa na hitro hotel nekaj sprobati pa sem položil samo en segment, dodal tipko in konektorje in ko ni začelo delovati sem se spomnil da STM32F rabi tudi VddA priklopljen (imam posebej narejeno napajanje za analogni del) in sem potem še tisti del položil (je gneča na plati in nisem hotel s spajkalnikom vmes rinit) pa sem si rekel, da probam še enkrat v reflow.
No in razen prikazanih "težav" in še en drug konektor na platici je vse ostalo normalno preživelo in potem tudi zaživelo (povezava ST-Link -> MCU deluje), danes zjutraj sem samo še ročno s postajo na vroči zrak dodal še nekaj drugih elementov, popoldan pa prvi pravi test, da naložim program in stestiram periferijo.
Naslednji korak pa da usposobim še drugo platico, ki ima gor QFN, tisti mi dela več težav in preglavic, problem je ker za v reflow nimam stencila, da bi lepo pasto nanesel, če jo ročno nanesem je pitch premajhen in so potem bridgi, ko sem delal to platico sem se malo uštel pri QFNju.
Drugače, mi je pa takrat tvoj prikaz lotanja LQFPja zelo pomagal in sem ta čip na prejšnji sliki, sam ročno zalotal, tako da še enkrat ti hvala!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.12 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pon Dec 05, 2011 10:17 am Naslov sporočila: |
|
|
urosg je napisal/a: |
Naslednji korak pa da usposobim še drugo platico, ki ima gor QFN, tisti mi dela več težav in preglavic, problem je ker za v reflow nimam stencila, da bi lepo pasto nanesel, če jo ročno nanesem je pitch premajhen in so potem bridgi, ko sem delal to platico sem se malo uštel pri QFNju.
Drugače, mi je pa takrat tvoj prikaz lotanja LQFPja zelo pomagal in sem ta čip na prejšnji sliki, sam ročno zalotal, tako da še enkrat ti hvala! |
V eni naslednjih revij sem pripravil članek o izdelavi stencila doma. Ročno nanašanje je namreč ubijalsko
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

|
Objavljeno: Pon Dec 05, 2011 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo link slikce čisto levo oni gori omenjeni fenomenalni kanibalizirani mono Grundig Ukv tuner http://users.volja.net/jerman55/RxIFon2dec.jpg
Ostalo je uborna "lab" oprema, ki sem jo pred 2 desetletji uporabljal za preko trial & error & na "uho" predelavo doli omenjenega TDA sprejemnika ... moddan 1GHz frekvenc meter je oni kit iz prvih letnikov revije SE in kaže MF iz naslednje slike in je bila kasnejša pridobitev ... sem takrat "skonstruiral" LongRange repetitor za brezžični 46/49Mhz telefon za preko km daleč, ma sem par let kasneje končno po skoraj čudežu dobil telef.linijo in zadeve potem nikoli nisem skončal ...
VolkD je napisal/a: |
Spajky je napisal/a: |
Tudi s tem TDA7000 (v DIL18) se da napravit zelo soliden sprejemnik |
Tole boš moral pa bolj natančno razložit...stvari morajo biti exaktne ! |
Bom valjda enkrat v prihodnosti končno uspel TUKAJ postavit detaljno (se že desetletje psihično pripravljam pisat) exaktnost - članek 48MHz verzije, lenoba je huda "bolezen" in texta/podatkov in oblikovanja pride zelo dosti... Evo slikce sprejemnika v obliki takrat delujočega "sračjega gnezda" doli link (ja groza, ne me tepst!, nasmejte se!) ... Rx Sens. cca.pod 0,1 V , Select. cca. +/- 10kHz ... http://users.volja.net/jerman55/SuperRxSetBN.jpg
Še malo principielnih shem gornje zadeve za pokušino : baza s filtri in pozitivno reakcijo na MF , tuning , MF filtri 70kHz ter neki dodatki vezju ... Če slučajno koga intrigira da bi se "igral" , vrednosti elementov s shem; LC4 je uglašen na dvojno frekvenco MF ...
Nazadnje urejal/a Spajky Pon Dec 05, 2011 2:17 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni