|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.37 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Dec 05, 2011 3:25 pm Naslov sporočila: UPS - akumulator prehitro odpove |
|
|
Imam v službi identičen UPS vendar z mrtvim akumulatorjem. Originalni so bili zamenjani z leoch akumulatorjem in je le ta po kakšnem letu izdihnil. Se je napihnil. Kakšne akumulatorje priporočate za ups, ki bi imel malo daljšo življenjsko dobo? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Dec 06, 2011 12:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preveri napetost, ko so akumulatorje že en čas priključeni in so se polnili vsaj dva dni. Če je kaj dosti več kot 13,8V, potem je to razlog hitre odpovedi.
Tak UPS ima ponavadi notri majhen stikalni napajalnik, s katerim polni akumulator. Če je sreča, najdeš kak trimmer za nastavitev. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.76 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Tor Dec 06, 2011 7:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni je tudi obpovedal akumulator v UPSu. Kako naj natančno uravnam UPS, da mi nebo prehitro prihajalo do okvar akuja? Multimeter vmes med aku in napajanjem od UPSa? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Sre Dec 07, 2011 8:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na kolikšni povprečni temperaturi je neobremenjen akumulator, kadar je poln in je omrežna napetost prisotna ?
Pri mojem UPS-u je bil aku ves čas na cca 35 - 40°C. Grel ga je trafo in vezje, saj je imelo ohišje samo par prezračevalnih rež. Ko sem menjal aku, sem ohišje temeljito navrtal s svedrom fi 16mm. Sedaj je aku ves čas na sobni temperaturi, trafo pa je zgolj mlačen (prej ga nisem mogel držati več kot par sekund). _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.22 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sre Dec 07, 2011 9:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če so se akumulatorji napihnili v tako kratkem času, bi sumil premočno polnjenje ali pretirano gretje v drobovju UPS.
Namreč Leoch akumulatorje imam v UPS že 7 let (prej so bili Panasonic), kapaciteta pa še vedno zelo dobra, računalnik z monitorjem še vedno deluje slabo uro na te akumulatorje.
Mislim, da kljub nizki ceni niso čisto zanič, razen če so se pokvarili v zadnjem času.
Je pa nujno, da tak akumulator občasno dela, ne samo, da se samo polni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Čet Dec 08, 2011 8:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Jaz lahko rečem za staro izvedbo APC-ja letnik 1991, ki ima 2 trafota. Manjši trafo skrbi za polnjenje akuja. Na vezju je tudi trimer s katerim nastaviš polnilno napetost. Pri teh UPS-ih še ni nikoli napihnilo akuta. Večji trafo pa je ob prisotni omrežne napetosti ves čas izključen - deluje le ob izpadu omrežja.
Medtem ko pri novih Smart-UPS glavni trafo obratuje neprestano (služi tako za polnjenje akuja in razsmerjanje) in je poraba energije (segrevanje) občutno večja.
Za primer 1000VA Smart-UPS od APC-ja pije skos 28W, kar ni malo... medtem ko moj "oldi" z leta 1991 z močjo 500VA le 2,1W porabe.
To dokazuje da je včasih vladal razum in so delali "profi" varčne izdelke glede na sedanjo šaro. Tako da govoriti o varčni družbi je nesmiselno
Lp.
Darko _________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Čet Dec 08, 2011 9:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Tisti "včasih" pomeni off-line tip UPSa, ki torej ni čisto pravi UPS.
Poleg tega ni imel AVR in podobnih zadev.
Koliko je to sicer nujno je druga stvar, a dejstva ostanejo. Poleg tega je bil '91 tisti UPS najbrž vreden vsaj eno solidno plačo, današnje igrače pa stanejo... drobiž. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Čet Dec 08, 2011 12:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fiskars letnik 94 ima že stabilizator napetosti. Teža in cena teh strojev pa je bila zelo konkretna, kvaliteta jasno tudi.
Se pa najde veliko "brihtnih", ki v taki napravi ne bo šel menjati akumulatorjv, saj bo za manjšo ceno, kot stanejo povprečni akumulatorji za tak UPS, dobil današnjo igračo.
Igračo zato, ker je v njih v najboljšem primeru akumulator, ki ima 1/4 zmogljivosti tega kar so imeli UPS podobnih cifer pred desetletji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2011 8:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Čisto po naključju sem naletel že tudi na 16 let star zavržen UPS s feritnim transformatorjem z hitrim odzivnim časom moči 500VA in ima DC napajanje 2*12V (7,5Ah).
To so bile res dobre kombinacije... 24V napajanje 2 akuta in le 500VA.
Lp.
Darko _________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2011 1:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali pa 350 VA UPS iz tega obdobja z 12 V 12 Ah akumulatorjem. Danes pa v 700 VA gostuje 12 V 9 Ah akumulator, če je UPS malo boljše sorte... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni