|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
xsyt Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19 Prispevkov: 1346 Aktiv.: 6.46 Kraj: Slov.Bistrica
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2011 2:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Uf, jaz sem pozno začel... prvi izdelek je nastal julija 09' - pasovni aktivni filter in integrirani NF ojačevalnik z TDA2005. Kasneje še lab. napajalnik (el-lab), nato pa ICD2 clone. Po tem je sledilo še veliko raznih projektov.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
84.46 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
|
103.56 KB |
1 krat |

|
|
77.14 KB |
1 krat |

|
_________________ If you're in control, you aren't going fast enough |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ikar Član

Pridružen-a: Pon 31 Dec 2007 12:32 Prispevkov: 166 Aktiv.: 0.78 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2011 8:34 am Naslov sporočila: prvi elektronski izdelek |
|
|
.Moj prvi izdelek je bil ojačevalnik s TBA 810,leta.
_________________ Slavko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krof555 Član

Pridružen-a: Tor 06 Sep 2011 17:54 Prispevkov: 583 Aktiv.: 3.46 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2011 8:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Moj prvi elektromehanski izdelek je pa bil neki traktor-igrača na katerega sem s plastelinom pritrdil motorček,os motorčka in kolo traktorja pa povezal z gumico namesto jermena.Star sem bil nekje 6-9 let.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.02 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2011 9:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Uff, tam nekje v tretjem razredu je z izdatno pomočjo očetovega kolega nastal 30W ojačevalnik. Matr sem bil ponosen, ko je zadeva zašpilala!
Prej pa sem seveda tudi razstavil vsako gibajočo se igračo, da sem prišel do motorčkov, ki sem jih potem seveda veselo poganjal na 4,5V baterijo (se še spomnim, kako sva s sosedom z enim takim motorčkom enemu drugemu sosedu kanu hotela prevrtat, pa ni šlo skozi ... )
LP, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.67 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2011 9:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Na prejsnji strani sem napisal prve izdelke na tiskanini.
Kar se tice zic pa elektrike sem pa tudi jaz ze veliko prej usvarjal.
Pri 8ih sem vtaknil motorcek susilca za lase (fena)(12V) v "podaljsek" vticnico, tisto z vec vticnicami, v hisi je nastala tema, ko so moji starsi nekaj ur kasneje prisli iz sluzbe in videli da ni elektrike v hisi, so se takoj obrnili k meni in jaz sem v paniki izjavil, da sem brcnil v podaljsek in da je sla elektrika. Dobil sem eno vzgojno, zaradi lazi.
Pri 9ih sem imel sosedo, ki je delala v studiju, kjer so razvijali slike, pa mi je prinesla celo vreco rabljenih baterij, jaz pa sem jih z lepilnim trakom zlepil skupaj in vzel zarnico iz Mehano kompleta, ter stikalo in si naredil nocno lucko na pogradu. Brat pa sestra sta bila tako navdusena, da je malo za tem vsaka soba v hisi imela mojo mojstrovino.
Pri 11ih mi je tata, v jezi, odrezal napajalni kabel od igralne konzole Sega Mega Drive ali nekaj takega, razlog je bil ta, ker se otroci nismo znali zmenit, kdo bo koliko casa igral in je bil zato neprestano jok v hisi. Ker sem iz sole domov prihajal 2 uri pred starsi, sem skocil v garazo, ter zamenjal el. kabel in tako osposobil konzolo. Sicer so bile zice se gole ampak zadeva delovala.
Brat pa sestra sta veselo igrala, jaz pa sem se sel igrati na igrisce. Ko sem prisel domov je sledil val klofut.
Pri 12ih sem si s pomocjo tatija potegnil elektricno instalacijo po sobi, ter mu veliko pomagal pri instalaciji v ostalih prostorih hise.
Ne morem verjet, se vedno smo vsi celi in zadeva deluje.
Vse te stvari so se mi kot otroku zdele samoumevne in cisto nedolzne. Ko pa me je kaksno leto nazaj stresla elektrika, ceprav je preiskusevalec napetosti ni zaznal, sem pomislil in si rekel, se dobro da sem se vedno ziv, po vseh teh bedarijah.
Sicer ni vse elektronika a se mi je zdelo vredno omeniti.
_________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4226 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2011 10:29 am Naslov sporočila: |
|
|
po moje prav ta prvi izdelek je bila ploščica s 4 x BY235 , in enim elektrolitom , elektrokrožek v 6. razedu OŠ
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.90 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2011 10:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Moj prvi izdelek je bila slušalka iz iskrinega telefona, germanijeva dioda AA serije, ter nekaj žice privite na vodovodno cev. Vse večere sem tako poslušal lokalni radio v postelji
_________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S53DZ Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27 Prispevkov: 951 Aktiv.: 5.50 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2011 11:09 am Naslov sporočila: |
|
|
mirkatmir je napisal/a: |
Moj prvi izdelek je bila slušalka iz iskrinega telefona, germanijeva dioda AA serije, ter nekaj žice privite na vodovodno cev. Vse večere sem tako poslušal lokalni radio v postelji  |
... in moja prva izboljšava je bila dodatek gladilnega kondenzatorja vzporedno s slušalko. To je bil moj prvi sprejemnik - za SV.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.90 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2011 12:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
he, he Bojan, takrat se je verjetno pričela tudi moja era v radioamaterizem, čeprav zelo pozno - šele v srednji šoli
_________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.98 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2011 2:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hehe s slušalko sem se tudi jaz igral. Če se ne motim, sva s sošolcem naletela pozimi na eno škatlo te robe na enem križišču. Par je pa bilo dobrih vmes
Mislim, da je bil prvi izdelelek en astabilni multivibrator z eno led in 2 tranzstorjema.
Sem pa se že prej igral z elektriko, samo nisem izdelal vezja, uporabljeni elementi pa so bile samo 2 diodi in par led diod - brez uporov
Sem izdelal "daljinski" upravljalec preko kabla na ladjico. Sem sam iznašel način, kako zvezati stikala in diodi, da se je krmilo v skrajni poziciji ustavilo, pa da sem lahko motor krmilil v drugo stran. Led diode so mi bile takrat lučke, pa so svetile rumeno, čez par trenutkov oranžno - rdeče potem so pa obupale. Kasneje sem izvedel, da rabim predupore. Žal interneta ni bilo, tako da so datasheeti na kakšnih sejmih bile vse podatki o komponentah, ki so bili na voljo.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.15 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2011 2:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Delujoč ali nedelujoč?
Prva, seveda nikoli delujoča napravica, je bil NF ojačevalnik z dvema BC177 iz revije TIM.
Prvi delujoč izdelek pa utripalnik z dvema komplementarnima tranzistorjema iz knjige Mala škola elektronike.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 5.98 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2011 4:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moj prvi izdelek je bil Detektorski sprejemnik za srednji val pri desetih letih. Bil je že bolj sofisticirane narave - inovacije že takrat ... bil je uglašen na radio KP (belokriški oddajnik takrat 300kW) in imel vgrajene razne filtre ter mini transformator ter LED, ki je svetila. Priklopljen je bil na zvočnik in čulo se je precej močno (prilagoditev Z) - 1km zračne od oddajnika.
Vse je bilo vgrajeno v nadometno vtičnico (sem uspel stlačit not), za ozemljitev je bila vodna pipa (takrat so ble še železne cevi v zemlji in zidovih ) in za masivno anteno je bil hišni strešni žleb ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.40 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2011 5:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm, ko bi se spomnil... Najverjetneje je bil ojačevalnik z Ge transistorji, sestavljen po načrtu iz modre knjige z naslovom Radiotehnika in elektronika. Nastal je na kartonu, nogice pa sem na spodnji strani zlotal z žičko. To je bilo nekje na sredini OŠ. Proti koncu OŠ sem naredil Quada 520 in kasneje še en ojačevalnik, ki še vedno igra v dnevni sobi (že več kot 20 let!)
Spomnim se tudi prvega SMD vezja. V Iskrinem servisu sem dobil nekaj vezij s SMD elementi iz katerih je nastal alarm za poplavo. Tudi to je bilo nekje proti koncu OŠ.
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13 Prispevkov: 906 Aktiv.: 4.79 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2011 5:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ne štejemo raznih prevezav žic, zvočnikov, luči in ostalega še v osnovni šoli, je bil moj prvi izdelek, ki sem ga tudi v škatlo vgradil (nekaj se jih še vedno valja brez ohišij) elektronski taster. Če se prav spomnim, je bil načrt iz revije Radioamater z nekimi čudnimi ruskimi rami. Taster lepo dela še zdaj.
_________________ http://mcmetlika.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.66 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2011 5:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Začel sem podobno kot večina->razkopal vsako igračo v katero se je vstavilo baterije Elektro motorčki so bili zakon, za izdelovanje raznoraznih vitel, ventilatorjev,... Potem sem prišel do ugotovitve da porabim preveč baterij za vsemogoče poizkuse, zato je bilo potrebno razmisliti kako se zadeve priklopijo na 230V. Vedel sem da moram uporabiti trafo za zmanšanje napetosti, ni mi pa bilo takoj jasno, zakaj se motorček ne vrti brez "dodatne elektronike", oziroma štirih diod . No potem je šlo lažje naprej, ke sem pogruntal da so tiste štiri diode usmerniški mostiček. Seveda niso manjkale LED montirane vsepovsod po sobi na 1000 in 1 način
Prvo tiskano vezje sem naredil nekje v 8 razredu OŠ. V reviji tim je bil objavljen NF ojačevalnik mislim da 250mW. Zadeva je delala od prve . No potem sem se lotil raznoraznih light showov, močnejših ojačevalnikov,...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni