|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
alon Član

Pridružen-a: Tor 02 Avg 2011 8:09 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.28 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2011 11:47 pm Naslov sporočila: iscem nekoga ki ima BIOS programator |
|
|
LP, tukaj prijatelj od Alon-a ...
http://asrock.com/mb/overview.asp?Model=ConRoe1333-D667%20R1.0
plati ( ASROCK ConRoe1333-D667 R1.0 ) se je updejtal bios da bi pravilno spoznala Wolfdale processor ...
a se je za****lo pri Load Default Settings .... ta prvi del updejta se je naredil OK ....
ta del se je spustil
In Exit menu, please select Load Default Settings and press Enter to continue.
Select Exit Saving Changes and press Enter to exit the BIOS setup utility.
Now, system is booting up with new BIOS.
vem, ni bilo rtfm ...
If you encounter problems while updating the new BIOS, DO NOT turn off your system since this corrupt BIOS might cause your system failed to boot up. Just repeat the process, and if the problem still persists, update the original BIOS file. If the Flash Memory Writer utility was not able to successfully update a complete BIOS file, your system may not be able to boot up. If this happens, your system will need service.
je kdo z ljubljane in z iskusnjami ter hardwareom da bi to zrihral ...
cip je viden tukaj, snemljiv z plate ...
http://asrock.com/mb/photo/ConRoe1333-D667%20R1.0(m).jpg
Hvala in LP _________________ Najsrečnejši je tisti človek, ki v svoji duši nima niti sledi zlobe. (Platon) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.55 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sob Dec 10, 2011 2:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Ustavi konje!
Kaj misliš s tem se je updejtal, sam od sebe ali kako?
1. Po tem kar si napisal, nisi povedal, ali se ti na ekranu kaj pojavi ali ne, po vklopu in izklopu čarunalnika,
2. Če je napisalo "If this happens, your system need service" še ne pomeni, da potrebuješ, ha, BIOS programator,
3. In so programatorji, s katerimi programiraš razno razne spominske čipe, med katerimi je tudi ta na tej osnovni plošči, v katerem je BIOS, za katerega bi bilo dobro, da bi napisal oznake, ki so pod nalepko.
Običajno ima BIOS ti. bootloader, ki vzpostavi neke osnovne funkcije za periferijio, kar pomeni, da, včasih je bilo tako in ni razloga, da bi bilo drugače, zna prebrati vhodno enoto, npr. disketno enoto in iz nje naložiti BIOS. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a.vidmar Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03 Prispevkov: 1159 Aktiv.: 5.30 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sob Dec 10, 2011 8:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš par dni časa ga naroči = BIOS .
Poišči po tvoji matični plošči, verjetno ima še kakšno oznako. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alon Član

|
Objavljeno: Sob Dec 10, 2011 11:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57 je napisal/a: |
Ustavi konje!
Kaj misliš s tem se je updejtal, sam od sebe ali kako?
1. Po tem kar si napisal, nisi povedal, ali se ti na ekranu kaj pojavi ali ne, po vklopu in izklopu čarunalnika,
2. Če je napisalo "If this happens, your system need service" še ne pomeni, da potrebuješ, ha, BIOS programator,
3. In so programatorji, s katerimi programiraš razno razne spominske čipe, med katerimi je tudi ta na tej osnovni plošči, v katerem je BIOS, za katerega bi bilo dobro, da bi napisal oznake, ki so pod nalepko.
Običajno ima BIOS ti. bootloader, ki vzpostavi neke osnovne funkcije za periferijio, kar pomeni, da, včasih je bilo tako in ni razloga, da bi bilo drugače, zna prebrati vhodno enoto, npr. disketno enoto in iz nje naložiti BIOS. |
Na plati je bil Conroe core-s CPU in odlocil sem se zamenjati processor na Wolfdale core-s CPU ... Treba je bilo updejtat bios ...
seveda sem naredil DOS bootable usb kljucek, presnel bios gor - .EXE file ( CR13D6_1.90.EXE ) ... resetiral komp, sel v DOS, zagnal file, pocakal da konca in se minuto vec, soft resetnil komp ( ctrl+alt+del ), sel v bios ...
in tu naredil napako ...
namrec po default-u ima ta plata CPU cooler na max, so 3 nastavitve za idle, in ker je bil komp glasen kot da mi bo vzletel, me je zmedlo in sem sel takoj ( po tem ko sem videl da je verzija bios-a updejtana iz 1.2 na 1.9 ) takoj na zmanjsat ta idle in SAVE and EXIT ...
namesto da bi najprej dal load setuf defaults ...
ko sem dal save and exit je samo ugasnilo komp ...
in po tem ni bilo vec slike ...
probal sem tudi na istem bootable usb kljucku na drugem kompu dodati v autoexec.bat ukaz, da avtomaticno pozene ta exe file, ne glede na to da ni slike ... no sucess ...
probal sem tudi bootable / ne bootable naslednje kombinacije ...
preimenovati BIOS v AMIBOOT.ROM, na usb kljucku, na flopiju, na USB flopiju, na IDE CD romu, na SATA cd romu, na USB cd romu....
z raznoraznimi google search keyboard shortcuti probat forsat updejt ...
no sucess ...
ta del bi morda celo delal, ce bi bil clean BIOS in ne kompajlan .exe file ...
bios je AMI, PLCC EEPROM, ...
tokom dneva bom dodal kaj tocno pise na njenu,...
in pa drug bios preko ebay-a nekako nima smisla ker se dobi absolutno boljsa plata pod 20 EUR ... _________________ Najsrečnejši je tisti človek, ki v svoji duši nima niti sledi zlobe. (Platon) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alon Član

|
Objavljeno: Sob Dec 10, 2011 2:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
sorry za doublepost ...
tole je bios cip ...
winbond w39v040bpz
4702855002
715gdfa
pa nasel sem pure bios file, ne skompajlan EXE ... ver 1.8 ... in ni slo da bi ga preprical da ob bootu prebere ( na nekih platah se da to brez slike resit, tukaj ocitno ne ... ) _________________ Najsrečnejši je tisti človek, ki v svoji duši nima niti sledi zlobe. (Platon) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.21 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sob Dec 10, 2011 2:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne zganjaj panike.
Flash je že v redu zapisan, ne rabiš programatorja.
Če bi zaflashal zadevo, bi bil lahko vesel, če bi dobil spročilo Boot bloka, da je vsebina v flashu sesuta, ne pa da greš čisto normalno v BIOS, ki se javlja kot novejša verzija.
Napravi Cmos Clear (kako bi moralo pisati v manualu) in potem, kot si že napisal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alon Član

|
Objavljeno: Sob Dec 10, 2011 2:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
LP ...
nic mi ne zapise
napisalo je po flashu, samo po tem ko sem prisel v BIOS nisem dal load setup defaults, sem samo zmanjsal hitrost ventilatorja na CPUju in dal SAVE and EXIT ...
plata se za tem ni zresetirala AMPAK ugasnila in ni vec slike , nikakor, niti cler cmos, niti brez baterije ...
no picture ...
to da kontaktiram service je z asrockovega home page-a ... _________________ Najsrečnejši je tisti človek, ki v svoji duši nima niti sledi zlobe. (Platon) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sob Dec 10, 2011 3:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
A ni tako, da če pride do kakšne napake med flashanjem BIOSa, lahko ploščo vržeš še samo v smeti?
Drugače pa poznam nekoga, ki ima opremo, vendar je iz MB. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Sob Dec 10, 2011 3:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne.
Če bi to držalo, potem bi jaz matično ploščo, ki je v računalniku, na katerm to pišem, že nekajkrat vrgel v smeti - ne pa da sedaj zmore poganjati procesor za katerega sta Intel in Abit jasno trdila, da na tej plošči ne dela, gor je priklopljen disk večji od 128 GB (kar naj bi bil limit po specifikacijah plošče) in še nekaj drugih malenkosti. To, da zadeva mimogrede postane zaflashana, gre pač zraven ko čaraš po samem firmwaru in malo vzameš tam, malo tam in upaš na najbolje.
Posodobitev BIOSa zna biti res zelo stresna, sploh ko se nekaj prvič zakomplicira. In če te takrat zagrabi panika, delaš napako za napako, eno neumnost večjo od druge. Ko pogledašš nazaj se samo sprašuješ, kaj hudiča mi je bilo?
Da pogledamo katere napake je zagrešil avtor teme:
- ni povedal, ali je napravi Cmos Clear, ko je bil prvi mrk.
- ne vemo ali je Cmos Clear sploh napravil prav (v breznapetostnem stanju PCja - standby to NI) in točno po navodilih proizvajalca
- puljenje baterije iz ležišča na nekaterih ploščah NI Cmos Clear. To na ploščah kjer je paralelno z baterijo kondenzator ali ga ima RTC (ura).
- nekaj je poskusil flashati je na slepo, nevarno in v tem primeru povsem nesmiselno, saj je zapis v flashu vsaj do tega poskusa, bil brezhiben, sesul se mu je zapis v Cmos.
- brez baterije se mnoge plošče ne poberejo, enako tudi če je jumper za Cmos Clear v napačnem položaju (opis problema ustreza slednjemu).
Obstaja sicer možnost, zelo majhna!, da je uspel kaj skuriti v mlinčku, saj BIOS omogoča spreminjanje voltaž, vendar so stvari običajno toliko pametne, da nekega velikega in nevarnega overvolta ne dovolijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alon Član

|
Objavljeno: Sob Dec 10, 2011 5:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
- ni povedal, ali je napravi Cmos Clear, ko je bil prvi mrk.
to nisem naredil takoj, po menjavi procesorja in parih resetih sem naredil clear cmos in ugotovil da so sedaj fiksni vrtljaji na ventu ... skoz na max ... prej so se celo spustili cez cca 2 minute teme ...
- ne vemo ali je Cmos Clear sploh napravil prav (v breznapetostnem stanju PCja - standby to NI) in točno po navodilih proizvajalca
naredil po navodilih proizvajalca ...
CLRCMOS1 allows you to clear the data in CMOS. The data in CMOS includes
system setup information such as system password, date, time, and system
setup parameters. To clear and reset the system parameters to default setup,
please turn off the computer and unplug the power cord from the power
supply. After waiting for 15 seconds, use a jumper cap to short 2 pins on
CLRCMOS1 for 5 seconds.
- puljenje baterije iz ležišča na nekaterih ploščah NI Cmos Clear. To na ploščah kjer je paralelno z baterijo kondenzator ali ga ima RTC (ura).
- nekaj je poskusil flashati je na slepo, nevarno in v tem primeru povsem nesmiselno, saj je zapis v flashu vsaj do tega poskusa, bil brezhiben, sesul se mu je zapis v Cmos.
ja to pa nisem razmisljal ....
za ami bios pravijo da ga naceloma lahko recoverijas ce preimenujes file v AMIBOOT.ROM, in ga posnames ali na disketo, cd ....
brez sistema ...
- brez baterije se mnoge plošče ne poberejo, enako tudi če je jumper za Cmos Clear v napačnem položaju (opis problema ustreza slednjemu).
Obstaja sicer možnost, zelo majhna!, da je uspel kaj skuriti v mlinčku, saj BIOS omogoča spreminjanje voltaž, vendar so stvari običajno toliko pametne, da nekega velikega in nevarnega overvolta ne dovolijo.
proci delajo na drugi plati ... _________________ Najsrečnejši je tisti človek, ki v svoji duši nima niti sledi zlobe. (Platon) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
urosg Član

Pridružen-a: Pet 27 Apr 2007 14:30 Prispevkov: 565 Aktiv.: 2.56
|
Objavljeno: Sob Dec 10, 2011 5:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ob takem neuspesnem zagonu kdaj pomaga tudi to, da ugasnes racunalnik, drzis tipko "INSERT" in prizges racunalnik ter pocakas ce se bo pokazala slika ter izpustis tipko, to naj bi tudi zresetiralo BIOS. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alon Član

|
Objavljeno: Sob Dec 10, 2011 6:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
urosg je napisal/a: |
Ob takem neuspesnem zagonu kdaj pomaga tudi to, da ugasnes racunalnik, drzis tipko "INSERT" in prizges racunalnik ter pocakas ce se bo pokazala slika ter izpustis tipko, to naj bi tudi zresetiralo BIOS. |
nope ne pomaga ....
drugace pa evo pdf od ami in recovery ... je ze res o preimenovanju, vendar ne dela na vseh platah ....
http://www.ami.com/support/doc/AMIBIOS8_Flash_Recovery_Whitepaper_v10.pdf _________________ Najsrečnejši je tisti človek, ki v svoji duši nima niti sledi zlobe. (Platon) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Sob Dec 10, 2011 8:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za vsak primer, finta z Insert ali Ctrl+Home ne dela z USB tipkovnicami, sploh ne na ploščah z PS/2 priključkom za tipkovnico.
Včasih se pri dovolj hudem overclocku plošča flasha kar sama in če je bilo tudi pri tebi kaj podobnega (dovolj nore nastavitve v Cmos za novi firmware), bi mogoče šlo z disketnikom. Z USB ključka ali CD enote na vseh ploščah ne gre - odvisno kaj vse so spravili v boot blok.
http://smallvoid.com/article/flash-motherboard-bios.html |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alon Član

|
Objavljeno: Sob Dec 10, 2011 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
ma ni bil noben overclock ...
samo procesorja ni spoznal tako kot bi moral, ker je bila verzija 1.2, rabla je bit pa vsaj 1.6 ...
- preko USBja res nic ne dela ... ( niti kljucek, niti FDD niti tipkovnica )
- preko PS/2 tipkovnici tiste 3 lucke zasvetijo za sekundo ko vklopis napajalnik, drugace imam obcutek da je mrtva ... ( tipkovnica dela 100% ), vmes sem dal drugo plato in preveril vse da dela ... ram, FDD, napajalnik, processor, tipkovnica ....
- edino kar vidim da bi rad bral je CD/DVD rom ....
IDE ali SATA ,,,
celo bere ene 5 sekund, pa mal neha ... pa pustim 20 minut pa nic ....
probal sem preimenovati bios v AMIBOOT.ROM, vse verzije od 1.2 do 1.9, probal sem vse prave biose skopirat na CD in pray da bo vzel enega ...
in enega po enega ...
tudi naredil boot DISKETO , spremenil autoexec ... ampak pravim, flopy ne registrira, niti USB niti klasicni ...
edino kar registrira je IDE ali SATA opticna enota ...
sam se razmisljam da probam bootable CD narest z editiranim autoexec-om za exe file ( ki itak ko ga zazenes ne rabi nic user interfejsa ... ) _________________ Najsrečnejši je tisti človek, ki v svoji duši nima niti sledi zlobe. (Platon) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni