|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.65 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Sre Dec 14, 2011 6:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Azrael je napisal/a: |
Najbolje je, če večino odvečno energije pokuriš na uporu (spet ohmov zakon) in ne na regulatorju, saj linearni regulatorji niso najbolj stabilni pri visokih napetostnih razlikah med vhodom in izhodom. |
Kaj pa kadar ni nobene porabe oz. toka? Takrat se tale predupor praktično ne pozna. Ali pač?
_________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.15 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sre Dec 14, 2011 6:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podatke na Farnell spletni strani in ostalih trgovcev jemlji z rezervo, saj so v njih lahko napake, tudi zelo očitne.
Npr. pri linearnih regulatorjih. jih je precej iz 78xx in 78xx serije kar pod low drop (kar ni res), maksimalna toleranca izhodne napetosti pa so navedene kot tipična vrednost izhodne napetosti, navedene maksimalne dovoljene vhodne napetosti so tudi daleč od pravih vrednosti in podobno.
Merodajen naj bo podatkoven list proizvajalca dotičnega čiperaja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Sre Dec 14, 2011 6:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Porabo boš imel ves čas, lahko zelo enakomerno,če ti bo uspelo program tako napisati, da bo lepo razporedli PWM impulze.
In tudi, če boš mikrokrmilnik vzel iz podnožja, ti bo regulator nekaj pokuril zase - glej quiescent current.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.57 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Dec 14, 2011 6:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa ne bi za 5 V vzel LM317 dva upora in en blokirni 100 nF kondenzator? Ta čip nese 35 V razlike na sebi. Koliko pa pravzaprav rabi omenjeni procesor?
_________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.02 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Dec 14, 2011 6:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za omenjeni procesor lahko za eksperimentiranje uporabiš 78L05 in 9 V baterijo. Lahko je tudi že malo "švoh". Dela do 7 V.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Dec 14, 2011 7:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
A ni poanta PWM-ja konstantna napetost in spreminjanje razmerja med 0V in V. Razen, če hočeš s tem večanjem in nižanjem napetosti doseči še boljši učinke počasnega prižiganja in ugašanja? Ker PWM s konstantno napetostjo lahko generiraš z vsakim klasičnim digitalnim izhodom.
Še vedno ne razumem, kaj ti bo merjenje napetosti in frekvence na transformatorju?
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Sre Dec 14, 2011 8:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot sklepam po pripeti shemi, poskuša poganjati ledike enako kot originalni design (odsotnost kondenzatorjev v usmerniku za ledike). Original je imel to zaradi tiristorjev.
Tu pa mora zadevo sinhronizirati le, če bo frekvenca PWM zelo blizu 100 Hz, saj bo v nasprotnem dobil dodatne efekte, ki bodo izgledali enako kot svetenje žarnic pri stiku svetlo/temno (enostavnejša rešitev kot sinhronoskop), ko je generator blizu sinhronizma.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Sre Dec 14, 2011 8:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne ne, to bi uporabil samo če bi moral zadevo goniti na 100Hz, kot je bilo najprej rečeno. Praviš, da je uporaba višjih frekvenc vredu, zato mi ni potrebno krmiliti na 100Hz ampak lahko uporabim višjo frekvenco. V tem primeru ne bom meril napetosti na graetzu.
_________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Pet Dec 23, 2011 11:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takole, po krajšem času se javljam z mankajočo skico za napajalni del. Dodal sem še predupor in par kondenzatorjev. 100 in 10 uF sta elektrolitska, 100 in 10 nF pa keramična. Poraba verjetno ne bo večja od 30 mA. Full Wave 24V gre na diode in nato na tranzistorje, 5VDC gre pa na Atmega čip.
V multisim mi na osciloskopu izpade lepa ravna črta (stabilnih +5V).
Komentarji?
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
rect.gif |
Velikost datoteke: |
6.71 KB |
Downloadano: |
105 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.67 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Sob Dec 24, 2011 1:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Nisem povsem preprican, kaj zelis v komentar, pa vendar.
Vezje z LM78XX je lahko se enostavneje, tiste kondenzatorje je predpisal proizvajalec (glej data sheet), jaz uporabil na vhodu in izhodu 78XX-a samo 100nF kondenzatorje in je OK. Sam uC pa spet ni tako obcutljiv, da se bojo zaradi tega pojavile napake.
Cemu si dodal upor pred LM?
Kaksna moc se bo trosila na uporu?
Celotni temi sem sledil povrsno, pa me zanima, do kje si prilezel s projektom?
_________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Sob Dec 24, 2011 11:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Vedno sem delal napajalnike oz. usmernike na ta način, da sem na obe strani vezal po dva kondenzatorja - enega elektrolitskega in enega keramičnega. Pač nek buffer. Predupor je za to, da potroši nekaj odvečne energije - tu imamo padec napetosti iz 24V na 5V, kar je ogromno. Nekako sem računal, da bo padec napetosti na uporu 14V, na LMju pa 10V.
Trenutno je še vse na breadboardu, ker še nisem uspel sprogramirati firmware-a za ATmega328p - danes bom programiral timer1 za sledenje časa. Vzorce utripanja imam že izrisane v posebnem zvezku - jih je preko 40, ko pa bom zadevo še malo skombiniral, jih bo preko 100. Ne verjamem, da bom letos uspel končati, zato se mi tudi ne mudi. Bo pa vsekakor tole naslednje leto krasilo mojo smrečico zunaj hiše.
lp
POPRAVEK: Pa elektrolitski kondenzator pred LMjem nujno rabimo, saj ta gladi izmenično napetost.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Ned Dec 25, 2011 12:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Saran je napisal/a: |
POPRAVEK: Pa elektrolitski kondenzator pred LMjem nujno rabimo, saj ta gladi izmenično napetost. |
Kakor se vzame, meni je stvar nekaj tednov delovala ok, potem pa, kar naenkrat ni preklopilo relejev. Z osciloskopom sem pogledal napetost in je bila sila zanimiva. Potem pa sem slučajno opazil, da manjka še en kondenzator, ki sem ga v hitrem risanju vezja pozabil dodati. Vsekakor je potreben.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.67 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Ned Dec 25, 2011 11:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem sedaj se enkrat pogledal shemo.
Ja, logicno je da bo elektrolit pred LMjem, saj je prakticno edini gladilni kondenzatopr v celotnem vezju.
Sem racunal na to, da si naredil glajenje ze pri usmerniskem delu.
_________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Pon Dec 26, 2011 12:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne, ker tisto napetost iz graetza vodim direktno na LED diode (preko tranzistorjev seveda na maso). Zato sem pač ločeno napravil napajanje za ATmega. Dioda je pa tam, da prepreči ledicam, da bi požrle napetost na kondiču.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni