www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Predelava novoletnih lučk
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.65
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 14, 2011 6:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Najbolje je, če večino odvečno energije pokuriš na uporu (spet ohmov zakon) in ne na regulatorju, saj linearni regulatorji niso najbolj stabilni pri visokih napetostnih razlikah med vhodom in izhodom.

Kaj pa kadar ni nobene porabe oz. toka? Takrat se tale predupor praktično ne pozna. Ali pač?

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 14, 2011 6:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podatke na Farnell spletni strani in ostalih trgovcev jemlji z rezervo, saj so v njih lahko napake, tudi zelo očitne.

Npr. pri linearnih regulatorjih. jih je precej iz 78xx in 78xx serije kar pod low drop (kar ni res), maksimalna toleranca izhodne napetosti pa so navedene kot tipična vrednost izhodne napetosti, navedene maksimalne dovoljene vhodne napetosti so tudi daleč od pravih vrednosti in podobno.

Merodajen naj bo podatkoven list proizvajalca dotičnega čiperaja.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 14, 2011 6:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Porabo boš imel ves čas, lahko zelo enakomerno,če ti bo uspelo program tako napisati, da bo lepo razporedli PWM impulze.

In tudi, če boš mikrokrmilnik vzel iz podnožja, ti bo regulator nekaj pokuril zase - glej quiescent current.
Nazaj na vrh
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 14, 2011 6:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Opala pardon, sem se jaz zmotil. Tipična napetost za LM7812 piše, da je 19V, maksimalna pa 35V.
http://si.farnell.com/fairchild-semiconductor/lm7812ct/v-reg-14-5v-to-35v-to-220/dp/1467365

bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.57
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 14, 2011 6:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj pa ne bi za 5 V vzel LM317 dva upora in en blokirni 100 nF kondenzator? Ta čip nese 35 V razlike na sebi. Koliko pa pravzaprav rabi omenjeni procesor?
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 14, 2011 6:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za omenjeni procesor lahko za eksperimentiranje uporabiš 78L05 in 9 V baterijo. Lahko je tudi že malo "švoh". Dela do 7 V.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 14, 2011 7:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ni poanta PWM-ja konstantna napetost in spreminjanje razmerja med 0V in V. Razen, če hočeš s tem večanjem in nižanjem napetosti doseči še boljši učinke počasnega prižiganja in ugašanja? Ker PWM s konstantno napetostjo lahko generiraš z vsakim klasičnim digitalnim izhodom.

Še vedno ne razumem, kaj ti bo merjenje napetosti in frekvence na transformatorju?

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 14, 2011 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sklepam po pripeti shemi, poskuša poganjati ledike enako kot originalni design (odsotnost kondenzatorjev v usmerniku za ledike). Original je imel to zaradi tiristorjev.

Tu pa mora zadevo sinhronizirati le, če bo frekvenca PWM zelo blizu 100 Hz, saj bo v nasprotnem dobil dodatne efekte, ki bodo izgledali enako kot svetenje žarnic pri stiku svetlo/temno (enostavnejša rešitev kot sinhronoskop), ko je generator blizu sinhronizma.
Nazaj na vrh
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 14, 2011 8:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne ne, to bi uporabil samo če bi moral zadevo goniti na 100Hz, kot je bilo najprej rečeno. Praviš, da je uporaba višjih frekvenc vredu, zato mi ni potrebno krmiliti na 100Hz ampak lahko uporabim višjo frekvenco. V tem primeru ne bom meril napetosti na graetzu.
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 23, 2011 11:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole, po krajšem času se javljam z mankajočo skico za napajalni del. Dodal sem še predupor in par kondenzatorjev. 100 in 10 uF sta elektrolitska, 100 in 10 nF pa keramična. Poraba verjetno ne bo večja od 30 mA. Full Wave 24V gre na diode in nato na tranzistorje, 5VDC gre pa na Atmega čip.

V multisim mi na osciloskopu izpade lepa ravna črta (stabilnih +5V).

Komentarji?

rect.gif
 Opis:
Napajalni del

Download
 Ime datoteke:  rect.gif
 Velikost datoteke:  6.71 KB
 Downloadano:  105 krat

start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.67
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 24, 2011 1:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem povsem preprican, kaj zelis v komentar, pa vendar.
Vezje z LM78XX je lahko se enostavneje, tiste kondenzatorje je predpisal proizvajalec (glej data sheet), jaz uporabil na vhodu in izhodu 78XX-a samo 100nF kondenzatorje in je OK. Sam uC pa spet ni tako obcutljiv, da se bojo zaradi tega pojavile napake.

Cemu si dodal upor pred LM?
Kaksna moc se bo trosila na uporu?
Celotni temi sem sledil povrsno, pa me zanima, do kje si prilezel s projektom?

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 24, 2011 11:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vedno sem delal napajalnike oz. usmernike na ta način, da sem na obe strani vezal po dva kondenzatorja - enega elektrolitskega in enega keramičnega. Pač nek buffer. Predupor je za to, da potroši nekaj odvečne energije - tu imamo padec napetosti iz 24V na 5V, kar je ogromno. Nekako sem računal, da bo padec napetosti na uporu 14V, na LMju pa 10V.

Trenutno je še vse na breadboardu, ker še nisem uspel sprogramirati firmware-a za ATmega328p - danes bom programiral timer1 za sledenje časa. Vzorce utripanja imam že izrisane v posebnem zvezku - jih je preko 40, ko pa bom zadevo še malo skombiniral, jih bo preko 100. Ne verjamem, da bom letos uspel končati, zato se mi tudi ne mudi. Bo pa vsekakor tole naslednje leto krasilo mojo smrečico zunaj hiše.

lp

POPRAVEK: Pa elektrolitski kondenzator pred LMjem nujno rabimo, saj ta gladi izmenično napetost.

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 25, 2011 12:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saran je napisal/a:
POPRAVEK: Pa elektrolitski kondenzator pred LMjem nujno rabimo, saj ta gladi izmenično napetost.

Kakor se vzame, meni je stvar nekaj tednov delovala ok, potem pa, kar naenkrat ni preklopilo relejev. Z osciloskopom sem pogledal napetost in je bila sila zanimiva. Potem pa sem slučajno opazil, da manjka še en kondenzator, ki sem ga v hitrem risanju vezja pozabil dodati. Vsekakor je potreben.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.67
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 25, 2011 11:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem sedaj se enkrat pogledal shemo.
Ja, logicno je da bo elektrolit pred LMjem, saj je prakticno edini gladilni kondenzatopr v celotnem vezju.

Sem racunal na to, da si naredil glajenje ze pri usmerniskem delu.

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 26, 2011 12:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, ker tisto napetost iz graetza vodim direktno na LED diode (preko tranzistorjev seveda na maso). Zato sem pač ločeno napravil napajanje za ATmega. Dioda je pa tam, da prepreči ledicam, da bi požrle napetost na kondiču.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni