|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.35 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Sre Dec 21, 2011 6:14 pm Naslov sporočila: Računanje z matrikami |
|
|
Lep pozdrav,
pri osnovah elektrotehnike sem dobil iz naloge zmnožiti matriko 5 x 5 s 5 x 1 matriko (stolpcem), sedaj pa bi rad izračunal to na kalkulator, toda moj kaklulator Sharp EL-W506 mi računa matrike največje velikosti 4 x 4, pa me zanima kako se reče operaciji ko dejansko matriko zmanjšaš jo razdeliš lahko na dva ali štiri manjše matrike.
Pač da iz ene matrike dobiš n matrik manjšega obsega. _________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregzy87 Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48 Prispevkov: 742 Aktiv.: 3.32 Kraj: Okolica Vrhnike
|
Objavljeno: Sre Dec 21, 2011 9:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar na roke izračunaj. Množenje je še kar enostavno kolikor jaz vem.
Drugače pa se reče redukcija. Iz 10 x 10 --> 9 x 9 --> 8 x 8 ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vinkel Član

Pridružen-a: Čet 15 Maj 2008 16:55 Prispevkov: 237 Aktiv.: 1.14 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Dec 22, 2011 4:43 am Naslov sporočila: Re: Računanje z matrikami |
|
|
drVrh je napisal/a: |
...zmnožiti matriko 5 x 5 s 5 x 1 matriko (stolpcem), sedaj pa bi rad izračunal to na kalkulator... |
Zmnoži peš. Matrike ti bodo kasneje kdaj še zeloo prav prišle, in v matrični algebri veliko šteje intuicija ki jo dobiš ravno s peš računanjem.
Sicer pa tvoj problem preslikan na 3x3 matriko in 3x1 stolpec :
[a b c] [1] [1a+2b+3c]
[d e f] * [2]= [1d+2e+3f ]
[g h i] [3] [1g+2h+3i ]
analogno velja za 5x5 in 5x1. Kot je vidno iz tegale zgornjega primera bi šlo razbitje lahko v smeri da vzameš samo 2x2 matriko zgoraj, [a b;d e] in jo zmnožiš z [1;2]. potem ti manjkata v rezultatu še člena 3c in 3f,.ki jih zračunaš recimo na roke, ter celotna vrstica na dnu ki jo spet lahko zračunaš z kalkulatorjem kot zmnožek [ g h i ] in [1 2 3]^T. Seveda to govorim za ta gornji primer, samo za prikaz ideje.
V tvojem primeru ti lahko v šusu zračunaš 4x4 levozgornji del matrike, ter nato spodnjo vrstico 4x1 posebaj. to zložiš skupaj in dobiš 5x1 vektor ki pa še ni končni rezultat saj manjka 5 stolpec matrike. Potem pa pomnožiš zadnji stolpec tvoje 5x5 matrike s 5 elementom tvojega 5x1 vektorja. Če to prištejemo prejšnjemu delnemu rezultatu, je to tvoj končni rezultat.
Za tovrstno početje potrebno precej dobro vedet kater člen se s kateremu množi in kam je treba kakšen zmnožek prištet, da se ne zapleteš. Torej raje računaj na roke.
Evo, tako iz glave malo na hitro. Upam da je kakor toliko jasno. Če pa ni pa svinčnik v roke, pa malo probat  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vinkel Član

Pridružen-a: Čet 15 Maj 2008 16:55 Prispevkov: 237 Aktiv.: 1.14 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Dec 22, 2011 4:49 am Naslov sporočila: Re: Računanje z matrikami |
|
|
popravek enačbe, da bo malo lepše zgledalo.
Koda: |
[a b c] [1] [1a+2b+3c ]
[d e f] * [2]= [1d+2e+3f ]
[g h i] [3] [1g+2h+3i ]
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni