|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.33 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Ned Dec 25, 2011 1:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preden si mi odgovoril, sem poiskusil Analysis -> Transient...
Tok na izhodu ustreza nastavljenemu (5256ohm -> 2.2A), če povečam upor na recimo 2ohm, ustreza tudi napetost (1.8V).
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
94.56 KB |
Pogledana: |
35 krat |

|
|
102.77 KB |
29 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.33 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Ned Dec 25, 2011 1:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
In še končna odločitev:
Specifikacije diode naj bi bile 1.8V-1.9V in 2.0-2.2A.
Datasheet od OPA569 pravi:
- Maximum Continuous Current Output (dc): 2.4A [See Safe Operating Area (SOA) plots.]
- Output Current Limit: ±0.2 to ±2.2 A
Sploh se ne bom mučil s paralelno vezavo, ampak bom vzel kar enega ter Dorijanovo shemo za vzgled. Na začetku datasheeta namreč piše le 2A in sem se bal, da laserska dioda ne bo toliko izkoriščena, kot bi lahko bila.
Hvala za pomoč
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

|
Objavljeno: Pon Dec 26, 2011 12:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da bo vredu. DAC je 16-bit z interno 2.55V referenco, ki je lahko tudi output.
V datasheetu na strani 12 sem si pogledal enačbo, kako nastavljati tok s pomočjo napetosti in si narisal graf v Excellu ter ugotovil, da v nasprotju s spreminjanjem upora (obratno sorazmerna funkcija) pri spreminjanju napetosti nastane premica, kar mi je všeč.
|
62.08 KB |
48 krat |

|
|
 Download |
Ime datoteke: |
OPA569 upor kalkulator.zip |
14.12 KB |
Downloadano: |
7 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Dec 17, 2012 11:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa še ena stvar, ki je marsikomu verjetno nepoznana - ne gre samo za DC 3V, ampak tudi za kratkotrajne sunke. Laserske diode imajo izredno prefinjeno strukturo, ki jo že 10V (izredno kratkotrajen pulz) uniči enako kot ESD - statična elektrika.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sre Dec 19, 2012 9:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aly, se pridružim tvojemu odgovoru, kar se tiče ESD...
Priporočam, da diodo kratkostičiš (napajanje) med samo montažo... Če nimaš ESD opreme (kar vem da je nimaš ) si vsaj pri delu z diodo okoli roke daj "zapestnico" ki jo narediš iz pletenice, katero povežeš na ozemljitev v vtičnici...POZOR!!! Na ozemljitev!!!
Tako boš vsaj malo dosegel to, da diode ne boš skuril že ob dotiku....
S tokovnim virom je pa tako.... Lepo, če boš lahko reguliral tok skozi diodo. Priporočam pa da narediš nekakšen "crowbar" če slučajno pride do sunka, da ti vrže tvoj tokovni vir v napako... tako se boš še dodatno zavaroval pred uničenjem same diode...
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

|
Objavljeno: Čet Sep 12, 2013 3:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nameraval sem kupiti 190-540nm Standard Laser Safety Goggles za 405nm in 445nm UV laser, nato pa sem našel 190-540nm & 800-2000nm Laser Safety Goggles, ki jih lahko uporabim še za 532nm zelen in 808nm IR laser.
Obojna imajo zaščito OD 4+ (/10000), vsekakor pa se mi zdijo 2. očala boljša izbira, saj dobim za 38% večjo ceno ena očala za vse domače laserje.
Se takšna "multi" kombinacija obnese ali obstaja kak razlog, da bi imel za različne valovne dolžine ločena očala?
_________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smal Član

Pridružen-a: Pet 12 Mar 2010 23:19 Prispevkov: 227 Aktiv.: 1.22 Kraj: Effretikon
|
Objavljeno: Čet Sep 12, 2013 4:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
program_er je napisal/a: |
Nameraval sem kupiti 190-540nm Standard Laser Safety Goggles za 405nm in 445nm UV laser, nato pa sem našel 190-540nm & 800-2000nm Laser Safety Goggles, ki jih lahko uporabim še za 532nm zelen in 808nm IR laser.
Obojna imajo zaščito OD 4+ (/10000), vsekakor pa se mi zdijo 2. očala boljša izbira, saj dobim za 38% večjo ceno ena očala za vse domače laserje.
Se takšna "multi" kombinacija obnese ali obstaja kak razlog, da bi imel za različne valovne dolžine ločena očala? |
Seveda obstaja. Očala, ki pokrivajo več valovnih dolžin so običajno temnejša in se skozi njih slabše vidi, kot skozi očala, ki slabijo na eni valovni dolžini. Če si oba pripeta linka pozorno pogledate boste razumeli o čem govorim.
smal
_________________ Dr. Milan Vidmar: Transformation und Energieübertragung (1945, s.1)
Wir Techniker sind Kämpfer, technische Probleme sind Kampfprobleme! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

|
Objavljeno: Čet Sep 12, 2013 5:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
To se zavedam, sicer pa tudi piše v opisu da prva očala prepuščajo 50% vidne svetlobe, druga pa 20%.
Ampak to mi ni strašen problem, do zdaj sem IR diodo (ki je bila na CNCju obdana/zakrita s peno in debelo tkanino) opazoval preko predelane spletne kamere.
Sem mislil da je razlika v funkcionalnosti. Ampak če piše, da za te valovne dolžine velja OD 4+, potem verjetno za vse navedene dolžine zagotovo velja, ne glede na to, koliko različnih blokirajo.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smal Član

Pridružen-a: Pet 12 Mar 2010 23:19 Prispevkov: 227 Aktiv.: 1.22 Kraj: Effretikon
|
Objavljeno: Pet Sep 13, 2013 6:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
To se zavedam, sicer pa tudi piše v opisu da prva očala prepuščajo 50% vidne svetlobe, druga pa 20%.
Ampak to mi ni strašen problem, do zdaj sem IR diodo (ki je bila na CNCju obdana/zakrita s peno in debelo tkanino) opazoval preko predelane spletne kamere.
Sem mislil da je razlika v funkcionalnosti. Ampak če piše, da za te valovne dolžine velja OD 4+, potem verjetno za vse navedene dolžine zagotovo velja, ne glede na to, koliko različnih blokirajo. |
Poanta teh očal, ki pokrivajo dve ali več območij je v tem, da nudijo zaščito za oči, če imate v optičnem sistemu dve ali več valovnih dolžin. Primer: optični sistem ima fundamentalno frekvenco na 1064nm, z izkoriščanjem raznoraznih nelinearnih pojavov v raznoraznih temperaturno občutljivih kristalih, zgenerira sistem drugi harmonik na 532nm in tretji harmonik na 355nm. Vse te valovne dolžine imate hkrati na optični mizi, kjer je potrebno sestaviti in justirati optični sistem. Temu primerna mora biti zaščita oči in ta kompromis plačate s tem, da očala slabo prepuščajo svetlobo tudi na tistih delih, ki nimajo zveze z zgoraj omenjenimi valovnimi dolžinami.
To v realnem življenju pomeni, da pri menjavi upora 0805 ali 1206 na tiskanini:
- gre otročje lahko brez zaščitnih očal,
- z uporabo očal, ki slabijo svetlobo samo na enem območju so zadeve še znosne,
- z uporabo očal, ki slabijo na več območjih, pa to za oči predstavlja že kar konkreten napor, ker na primer žičko cina skoraj več ne ločiš od okolice.
Verjamem, da nobeden ni toliko nor, da bi z zaščitnimi očali šel direktno gledati v laserski žarek, vendar se zastavlja vprašanje, ali lahko ti plastični materijali opravljajo svojo zaščitno funkcijo tudi takrat, ko se zaradi svetlobe začne poviševati temperatura in pride do porušitve konsistentnosti materijala.
Kar se tiče Vaše zadnje trditve, ki ni popolnoma jasna in vsebuje besedo "verjetno" svetujem, da si pogledate diagram prepustnosti svetlobe za cel spekter od npr. 200nm pa do 2000nm. Na ta način izključite besedo "verjetno" iz svojih predpostavk.
Lp smal
_________________ Dr. Milan Vidmar: Transformation und Energieübertragung (1945, s.1)
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

|
Objavljeno: Pet Sep 13, 2013 8:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
smal je napisal/a: |
diagram prepustnosti svetlobe za cel spekter od npr. 200nm pa do 2000nm |
Točno ta stavek sem iskal. Grafa za ta očala žal nisem našel, sem pa v priponki dodal iz Excela izvožen PDF na katerem je moja tabela in graf, narejena ročno in na pamet za demonstracijo (podatki so izmišljeni), namreč:
Besedica "verjetno" se je pojavila zato, ker sem najprej mislil, da očala ščitijo kot Zaščita A. Nato pa sem še enkrat pomislil, da bi bilo bolj pravilno in logično, da ščitijo v sladu z Zaščita B, če so deklarirane za to valovno dolžino, saj bi morale biti v primeru Zaščite A deklarirane za valovno dolžino 220-510 in 830-1970nm. Po moji logiki.
Ravno zato sem zastavil prvotno vprašanje (če je moja logika pravilna), ampak verjetno ne dovolj razumljivo. Mišljeno je bilo ugotoviti ali se kot protiutež "multifunkcionalnosti" Gaussova krivulja zoža (iz Zaščita B bolj proti Zaščita A), kar je seveda slabo oziroma nesprejemljivo.
Mislim da sva si zdaj na jasnem. Hvala za odgovor, jaz nisem vedel da ti grafi obstajajo - za ta očala namreč niso na voljo. Bom kontaktiral prodajalca. Kar se pa prepuščanja dnevne svetlobe tiče, pa jaz rabim očala zgolj za montažo in fokusiranje laserja, potem ga "izoliram" od mojega vidnega polja. Tisti ostali pointerji, ki jih imam doma, pa so zgolj nekaj mW in zato odboji svetlobe niso kritični (v izvor pa seveda nikoli ne gledam ).
|
 Download |
Ime datoteke: |
LaserZaščita.pdf |
141.65 KB |
Downloadano: |
11 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smal Član

|
Objavljeno: Sob Sep 14, 2013 10:19 am Naslov sporočila: |
|
|
smal je napisal/a: |
diagram prepustnosti svetlobe za cel spekter od npr. 200nm pa do 2000nm |
Točno ta stavek sem iskal. Grafa za ta očala žal nisem našel, sem pa v priponki dodal iz Excela izvožen PDF na katerem je moja tabela in graf, narejena ročno in na pamet za demonstracijo (podatki so izmišljeni), namreč:
Besedica "verjetno" se je pojavila zato, ker sem najprej mislil, da očala ščitijo kot Zaščita A. Nato pa sem še enkrat pomislil, da bi bilo bolj pravilno in logično, da ščitijo v sladu z Zaščita B, če so deklarirane za to valovno dolžino, saj bi morale biti v primeru Zaščite A deklarirane za valovno dolžino 220-510 in 830-1970nm. Po moji logiki.
Ravno zato sem zastavil prvotno vprašanje (če je moja logika pravilna), ampak verjetno ne dovolj razumljivo. Mišljeno je bilo ugotoviti ali se kot protiutež "multifunkcionalnosti" Gaussova krivulja zoža (iz Zaščita B bolj proti Zaščita A), kar je seveda slabo oziroma nesprejemljivo.
Mislim da sva si zdaj na jasnem. Hvala za odgovor, jaz nisem vedel da ti grafi obstajajo - za ta očala namreč niso na voljo. Bom kontaktiral prodajalca. Kar se pa prepuščanja dnevne svetlobe tiče, pa jaz rabim očala zgolj za montažo in fokusiranje laserja, potem ga "izoliram" od mojega vidnega polja. Tisti ostali pointerji, ki jih imam doma, pa so zgolj nekaj mW in zato odboji svetlobe niso kritični (v izvor pa seveda nikoli ne gledam ). |
Pravzaprav ne vidim razloga, zakaj bi nekdo kompliciral in si izmišljeval karakteristike, če je pa mogoče te podatke dobiti na netu za konkretne primere. Na primer:
http://www.thorlabs.de/newgrouppage9.cfm?objectgroup_id=762
Pravtako ne razumem najbolje zakaj zaščita A in zaščita B? Zakaj toliko filozofiranja okoli tega? Potrebno se je osredotočiti na funkcijo zaščitnih očal, to je zaščita oči, na takšen način, da je učinkovito delo še mogoče. Ker npr. če zamižite si s tem tudi zaščitite oči pred lasersko svetlobo.
Drug faktor tu je največja laserska moč, ki jo morajo takšna očala oslabiti do te mere, da ne pride do poškodb očesa. Seveda to nobeden ne preračunava (vsaj za manjše laserje ne), ker v vsakem podjetju, ki se ukvarja z laserji, dobite (ali si jih sami izberete) zaščitna očala, ki vam maksimalno zaščitijo oči. Povsem logično, ker so oči eden izmed najpomembnejših in najbolj občutljivih senzorjev, ki jih ljudje imamo, in jih direkten udar že relativno majhnih moči laserske svetlobe nepovratno poškoduje ali uniči.
Ker na hobi področju posamezniki plačuje-jo(mo) s svojim denarjem, se pri nabavi zaščitnih očal poskuša varčevati in se očala nabavljajo pri "no name" proizvajalcih in trgovcih. Seveda sprejemam to idejo, da lahko takšna očala do neke mere nadomestijo na primer 4x dražja certificirana očala, senca dvoma ali bodo takšna očala opravila svojo zaščitno funkcijo, ko bo šlo "trdo na trdo" pa seveda ostaja.
Zato sem že v drugi temi predlagal, da se takšna očala stestirajo na takšen način:
da se laserska svetloba nekaj mW usmeri na zaščitna očala in na drugi strani meri slabljenje svetlobe z foto diodo. Napetost oz. tok, odvisno kako jo zvežete, je premosorazmeren z vpadlo svetlobo, dokler dioda ni v zasičenju. Enkrat merite brez očal, drugič z očali med laserskim žarkom in fotodiodo. Imate dve vrednosti katere razmerje vam predstavlja faktor OD.
lp smal
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni