www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ta tema ni tu zato, da sproži novo bitko...
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
iggy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38
Aktiv.: 1.04
Kraj: LJ/ng

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 12, 2006 11:28 pm    Naslov sporočila:  Ta tema ni tu zato, da sproži novo bitko... Odgovori s citatom

...je pa zato naslov takšen, da pritegne čimveč ljudi. Podforum je najbrž napačen, jaz se nisem uspel odločiti kam naj postam. Če se moderatorjem zdi to hudo narobe, vedo kaj jim je storiti (jaz pa se vnaprej opravičujem).

Gre za to, da zadnje čase ne uspem nikjer v LJ kupiti priljubljenih PICev. Ker pa že nekaj časa razmišljam o prehodu na novega proizvajalca uC, vas sprašujem koga naj izberem (AVR, Motorola, Philips ali naj ostanem kar na picu?). Kaj bo po vašem mnenju VEDNO dosegljivo v roku nekaj let in ima podobno arhitekturo, zmogljivost in razvojno orodje (v stilu MPlab) kot PIC in zakaj menite, da bo temu tako? Odgovori brez utemeljitve (vsaj osnovne - četudi napačne) niso zaželjeni.

Upam, da se ne bomo poklali, ane? Laughing

Iggy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Slemi
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29
Aktiv.: 1.63
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 12:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam najrajši AVR-je, uporabljam jih že več let in koliko sledim, delajo čedalje več nekih variant zato bi ti predlagal le te. Če pa boš delal v zelo majhnih količinah, pa mogoče ni slaba varianta PHILIPS, ker je Silica zelo radodaren, kar se vzorcev tiče. Mogoče ti pride prav tudi varianta ONLINE nakupa PIC-ev buy.microchip.com, glede na to da sedaj delaš z njimi, ob tem me zanima tudi če jih je kdo že kupoval na tak način. Če jih je, prosim, da odpre novo temo z naslovom "On-line naročanje PIC-ev" in tam kaj več napiše.

LP!

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo AIM - AOL Instant - naslov MSN Messenger - naslov
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 12:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se strinjam z obema predhodnikoma. Tudi jaz sem imel pred časom problem z nabavo preprostih PIC16F628A. Rolling Eyes Ker sem imel vezja in programe že narejene, sem bil primoran preko kolega naročiti celo letvico 25 kom. iz tujine. Vmes mi je na pomoč prijazno priskočil @Frenki ... HVALA.

Ker pa tak način ne pelje nikamor se tudi sam odločam za prehod na AVR-e. Upam, da ne bo pretežko, ker sem se pred desetletjem še v času DOSa začetniško ukvarjal z 8051 serijo. Think
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
oversc0re
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20
Aktiv.: 1.94
Kraj: Radomlje

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 1:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že pred cca 6imi leti sem s picev presedlal na avrje. Takrat sicer v precejšnji meri zaradi velike razlike v zmogljivosti, ki si jo dobil pri atmelu za praktično nižjo ceno. Ta razmerja so se danes seveda spremenila, PICem nekako ne sledim več, vem pa, da so trgovine z avrji solidno zeložene. Nikoli ni tako da ne bi moglo biti bolje, a zame je atmega88 tqfp standard in tega lahko dobim. Kar se tiče programiranja, se mi zdi da imam malo več svobode. Prehod je precej enostaven, arhitektura je zelo podobna, razvojno okolje je zelo solidno, pika na i pa je širok nabor C compilerjev (nekateri celo brezplačni). Še enkrat poudarjam, da moje mnenje bazira na podatkih o picih izpred kar nekaj letih. Z avrji sem zelo zadovoljen, čeprav me malo mika plutje po ARM vodah. A zaenkrat za to ni ne časa, ne potrebe.

Lp, M@ic

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70824.36

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 1:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70824.35

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 7:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 11:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam bi se malce vprašal tudi zakaj sploh rabiš procesor, kajti niso vsi za vse.

Že res, da je ARM oh in sploh, ni pa nujno, da je sploh primeren za tvojo aplikacijo. Če hočeš prižigati eno led diodo in to strpati v okvir očal, potem nima smisla to početi z nekajkrat večjim LPC2103, ki bo tam nadomestil eno steklo očal

Tudi Philips se ni v celoti preusmeril v ARM, temveč še vedno trži tudi male LPC-je na osnovi 8031. Nadalje če potrebuješ procesor za zajemanje meritev z veliko resolucijo (n.pr. 24bitov), potem je tukaj še vedno zelo ugodna varianta z 8031.

Skratka 8031 predstavlja nekakšen industrijski standard in moje mnenje je, da ne bo še tako kmalu RIP. Njegova prednost pred ostalimi (PIC & AVR) je v temu, da ga proizvajajo različni proizvajalci z množico opcij, tako da se najde za vsakega nekaj. Še posebej je pomembno, da nisi vezan na enega proizvajalca.

Rekel bi celo, da so bolj konzervativni veliki, kot pa majhni. Velike firme se bistveno bolj držijo "ustaljenih" poti. Lep primer je n.pr. naše elektrogospodarstvo, ki novotarije vpeljuje bistveno prej, kot pa n.pr. kakšni Nemci.

Dolgoročno se stvari pomikajo proti ARM-ju, pri čemur bo 8031 živ vsaj dokler se ne bo pojavil ARM v 8 pinskem ohišju (oz. nekaj res malega) z internim oscilatorjem itd...

Kaj čmo, borili smo se proti komunizmu, pa se nam je pripeljal skozi stranska vrata v obliki vsi enaki vsi ARM Smile
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Proteus, in katere iz serije 8031 bi mi konkretno predlagal za enostavne aplikacije, ki bi nadomestil kakšen srednji razred PICev? Npr. 16F84 in podobne, ki imajo 8 do 32 In/Out, kakšen analogen I/O, interni Osc. ipd.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70824.35

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 12:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 12:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarE69 je napisal/a:
Če lahko delaš na 3,3V, potem si opisal LPC900 serijo.

Lahko, ampak zaradi periferije zaenkrat raje ostajam na 5v. Wink
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70824.36

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
oversc0re
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20
Aktiv.: 1.94
Kraj: Radomlje

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 1:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta tema je nastala zaradi težke dobavljivosti PICev. Čisto iz firbca sem pogledal kako je z dobavljivostjo LPCjev, pri večjih ljubljanskih trgovcih. Zgleda še precej bolj žalostno, kot pri PICih.
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 1:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LPC900 delujejo tudi na 5V (signalni pini), tako da s tem ni kaksnih posebnih tezav. Tezava (bolj zaresna) je v tem, da tipov ohisij in modelov, ki bi bili za hobby najbolj uporabni, skoraj ne mores dobiti v nasih trgovinah, ampak samo na kile kot firma (min 100 kosov ?) ali sample od Tomaza Sad SE ima nekaj primerkov, a ravno tistih iz sredine ponudbe ne (LPC925 recimo; ti so seveda najvecja konkurenca Atmelckom, ki jih v SE ponujajo, v lastno skledo pa razumljivo ne bodo pljuvali ... vsaj tako dolgo, dokler ne odprodajo zalog Rolling Eyes Laughing ).

Mislim, da x51 se ne bo tako kmalu pobralo, sploh ne zaradi nadomestek-wannabejev, ki jih pumpajo ven konkurenti kot po tekocem traku, vsak je nezdruzljiv s prejsnjimi (oz. "skoraj" zdruzljiv) in noben ni toliko boljsi (recimo bolj ucinkovit pri isti ceni, a enako enostaven za uporabo), da bi jih izpodrinil. V 26 letih ocitno se nihce ni nacaral nic boljsega (meni so bile sicer kot arhitektura izredno vsec male Motorole, a jih je proizvajalec zanemaril oz. dokoncno opustil ...).
Nazaj na vrh
twom
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37
Aktiv.: 4.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 1:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

oversc0re je napisal/a:
Ta tema je nastala zaradi težke dobavljivosti PICev. Čisto iz firbca sem pogledal kako je z dobavljivostjo LPCjev, pri večjih ljubljanskih trgovcih. Zgleda še precej bolj žalostno, kot pri PICih.
Smile

Lp,
Peter
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 1:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z normalnimi PICi še nisem imel problema z nedobavljivostjo. Če jih je v eni trgovini zmanjkalo čez noč, so jih drugje imeli.

Jur
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni