|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
stoki Član

Pridružen-a: Sre 17 Nov 2004 0:22 Prispevkov: 129 Aktiv.: 0.54
|
Objavljeno: Pet Apr 14, 2006 2:06 am Naslov sporočila: teorija - RLC vezja, sinusne napetosti... |
|
|
Meni ta stvar ni nic jasna. Profesor razlaga iz glave, meni pa ogromno manjka vmes in nikjer nic ne pise. A ve kdo za kaksno dobro knjigo o tem, ki bi stvar razlozila tako kot jo prof - tako da si pomagas z eulerjevo enacbo pa e^j in vse to. Nikjer nisem dobil nic da bi se pisalo fazni kot v eksponentu, pa kaj je sploh funkcija te eulerjeve nevem. Hocem pac stvar razumet in ne samo se nekaj napiflat pa potem tiste enacbe ven metat. Ce mi lahko kdo pomaga, bi bil res hvalezen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3366 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pet Apr 14, 2006 6:45 am Naslov sporočila: Domotožje po starih časih |
|
|
Pomagati ne morem, ker premalo vem. Ampak.
Ko smo mi hodili v šolo, smo vso snov, ki jo je predaval(a) profesor(ica) imeli tudi v učbenikih, in če kaj ni šlo, smo si dijaki medsebojno tovariško pomagali. Razred je deloval kot moštvo, ki je imelo skupni cilj, kot moštvo čim bolje narediti razred.
Ampak to so bili časi ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.58 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pet Apr 14, 2006 7:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Ravno ob takem času smo lani pri OE II pri Sinigoju začeli s kazalci...
Pol leta pred tem pa smo pri Matematiki I povedali vso teorijo v zvezi s kompleksnimi števili. Torej če si študent FE LJ UNI, poglej si Matematiko I, kjer imaš vse razloženo.
Drugače pa če na kratko: V izmeničnih RLC vezjih imajo vse količine enako frekvenco, zato lahko količine, zapisane v obliki I(t)=I*sin(wt-fi) zapišeš kot funkcijo amplitude in faznega odmika _I(t)=I*e^jfi. To je kompleksna veličina, ki jo v kompleksni ravnini predstaviš z vektorjev - kazalcem. Vsi kazalci se 'vrtijo' v določeno smer skupaj s hitrostjo w, ki je 2*pi*f. (nekaj primerov: e^j0=1 (kazalec kaže desno), e^j*pi/2 = i (gor), e^j*pi = -1 (levo), e^-j*pi/2 = -i (kazalec kaže dol)) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Medo Član

Pridružen-a: Pet 17 Feb 2006 19:53 Prispevkov: 71 Aktiv.: 0.30 Kraj: Laško, Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stoki Član

Pridružen-a: Sre 17 Nov 2004 0:22 Prispevkov: 129 Aktiv.: 0.54
|
Objavljeno: Pet Apr 14, 2006 3:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mene moti predvsem to, da ne vem kaj ima zveze Eulerjeva enacba z vsem tem. Ko sem prasal profa je rekel da je to "matematicno orodje". Lahko bi bil vsaj iskren in bi rekel da nima pojma. Zakaj moramo pisat v eksponentu fazni kot in kaj ima naravna konstanta (e) zveze s tem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.50
|
Objavljeno: Pet Apr 14, 2006 4:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Eulerjeva formula ima "zvezo" z trigonometricnimi funkcijami, katere primer v praksi je sinusna napetost, oblika le-te pa je funkcija faznega kota, ki ga moras pisati v eksponentu (in konstante za amplitudo) da je stvar smiselna in njena vrednost je pri izbranem kotu posledicno tudi funkcija tega kota. Z drugimi besedami: isto stvar zapises na nekoliko drugacen nacin, nekako je stvar treba zapisati in enako bi se lahko clovek vprasal zakaj uporabiti obliko s trigonometricno funkcijo.
e ima zveze s tem toliko, da lahko kot zapises s pi, sicer bi kot najbrz zapisal z drugo vrednostjo, kar bi ti povzrocalo dodatno delo pri pretvorbi iz radianov v tvojo novoizumljeno enoto.
Vec o matematicni teoriji najdes tukaj.
Zakaj je vasemu ucitelju/profesorju to fetis, bo najboljse povprasati kar njega  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni