www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Peletni gorilnik za cca 350EUR
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.88
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2012 12:06 am    Naslov sporočila:  Peletni gorilnik za cca 350EUR Odgovori s citatom

Videl sem že kar nekaj projektov uspelih in ne uspelih samogradenj. V tem primeru lahko rečemo, da je možakar kar uspel. Če koga zanima kako samo za 350€ in seveda nekaj dobre volje konkretno zmanjšati stroške ogrevanja si to lahko ogleda TUKAJ
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2012 12:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Interesantno.

Tudi elektroniko bi se lahko naredilo v samogradnji in bi bil strošek še manjši.

ferdo
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10
Aktiv.: 1.49
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2012 9:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sklepam, da elektronika krmili grelec za vžig peletov, dovod zraka z ventilatorjem in doziranje peletov s polžem...

Mogoče kdo ve v kakšnih medsebojnih razmerjih in v kakšnih časovnih razponih se naštete zadeve izvajajo?? Verjetno se kontrolira tudi temperatura na peči in na bojlerju - zbiralniku?

Nisem ravno domač s temi zadevami, me pa zanima...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.21
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2012 9:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Interesantno....
Sem interesent za izdelavo. Če bi se nas našlo več skupaj.... Rolling Eyes ?

cipko
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Okt 2003 14:19
Aktiv.: 0.58
Kraj: velenje

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2012 10:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse pohvale avtorju. Mene bolj kot izdelava gorilca zanima način krmiljenja le-tega, predvsem zajem temperatur in s tem povezana regulacija polža in ventilatorja.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.68
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2012 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ferdo je napisal/a:
Sklepam, da elektronika krmili grelec za vžig peletov, dovod zraka z ventilatorjem in doziranje peletov s polžem...

Mogoče kdo ve v kakšnih medsebojnih razmerjih in v kakšnih časovnih razponih se naštete zadeve izvajajo?? Verjetno se kontrolira tudi temperatura na peči in na bojlerju - zbiralniku?

Nisem ravno domač s temi zadevami, me pa zanima...

Če bi prebral celoten članek, ne bi spraševal tukaj Shame on you

ferdo
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10
Aktiv.: 1.49
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2012 1:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:

Hmmmm... Neutral Kaj sem spregledal? Prebral sem članek in to ne enkrat.... A to pomeni, da tudi Cipko ni videl podatkov, ki zanimajo tudi mene?? Zasledil sem le, da je elektronika komercialna zadeva, ne pa samogradnja... Mene pa vsaj teoretično zanimajo zahteve in pogoji, ki bi jih moral upoštevati pri načrtovanju elektronike v lastni izvedbi....
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.88
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2012 2:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ferdo je napisal/a:
aly je napisal/a:

Hmmmm... Neutral Kaj sem spregledal? Prebral sem članek in to ne enkrat.... A to pomeni, da tudi Cipko ni videl podatkov, ki zanimajo tudi mene?? Zasledil sem le, da je elektronika komercialna zadeva, ne pa samogradnja... Mene pa vsaj teoretično zanimajo zahteve in pogoji, ki bi jih moral upoštevati pri načrtovanju elektronike v lastni izvedbi....

Tole mislim, da te je zanimalo "....En cikel je sestavljen iz osmih sekund doziranja peletov (delovanje polža) in petnajstih sekund pavze. To razmerje se lahko poljubno nastavlja."
Nazaj na vrh
nexus
Član
Član

Pridružen-a: Sob 30 Jan 2010 10:45
Aktiv.: 0.34
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2012 4:22 pm    Naslov sporočila:  gorilec na pelete Odgovori s citatom

Če bo več članov zainteresiranih za samogradnjo, bom organiziral laserski razrez in varjenje, ostalo pa po dogovoru. V glavnem pohvalno, sam se grejem na pelete s kaminsko pečjo, pa stvar deluje odlično, za delavnico pa planiram prehod iz olja na pelete.
Lp

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.68
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2012 5:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred morebitnim skupnim projektom bi bilo fino, če eden naredi to zadevo in dobro (!) preizkusi in optimizira...
ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2012 5:14 pm    Naslov sporočila:  Re: gorilec na pelete Odgovori s citatom

nexus je napisal/a:
Če bo več članov zainteresiranih za samogradnjo, bom organiziral laserski razrez in varjenje, ostalo pa po dogovoru.
Lp

Koliko približno glede na skico misliš, da bi bil strošek kotlovske pločevine, razrez in varjenje. Recimo pavšalno na komplet kos?

Sicer mi varjenje ni tuje. Pločevino pa bi tudi razrezal s fleksarco vendar je z laserskim razrezom točneje in hitro.

Spet pa je vprašljiva dimenzija. Na vsako peč menda ne bi povsem ustrezal in bi bile potrebne majhne prilagoditve.
Sam imam peč na drva, vratca so dokaj velika in bi mogoče stvar pasala brez kakih večjih toleranc.

aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.21
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2012 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene je pa ta zadeva dejansko zrajcala..... Wink

Imam pa nekaj vprašanj....

-kako "pogreje" navrtano cev, ki vžge pelete?

-tona peletov je cca. 250€ koliko jih zdozira? Kako dolgo traja ena tona peletov?

-če se kdo javi za skupinsko izvedbo....Me takoj štejte zraven!

Ler
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Maj 2010 20:53
Aktiv.: 1.07
Kraj: NM

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2012 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Pločevino pa bi tudi razrezal s fleksarco vendar je z laserskim razrezom točneje in hitro.

Jaz sem nedolgo nazaj naročil na metalnet.si perforirano pločevino in so mi jo narezali na kose. V njihovi ponudi je tudi kotlovska pločevina.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2012 8:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse parametre je potrebno prilagoditi glede na peč in vlek dimnika... Jaz bi sicer šamotno oblogo zamnejal s čim drugim, ker po izkušnjah rada poči. Pa tudi v teh gorilcih in pečeh je nisem zasledil, da bi se uporabljala. Vse je ponavadi kovinsko le na vratih pride negor plošča. S temi parametri pa je potrebno biti pazljiv, ker je tudi že vrata odtrgalo iz peči. Poleg tega je priporočljivo v kolikor to ni izvedeno meriti temperaturo na koncu cevi za pelete, da slučajno ne pride do vžiga, ker tudi tam plamen občasno seka ven. Poleg tega so ti gorlici, za na obstoječe peči vodno hlajeni in ta voda je vključena v ogrevalni krog.

Nazadnje urejal/a PZUFIC Čet Jan 12, 2012 8:11 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2012 8:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V cevi je grelec, ki piha vroč zrak v gorišče kjer so peleti, ki se zaradi tega vročega zraka vžgejo.

O porabi ne bi vedel točno. Kolikor sem videl pri drugih, ko sem kaj nastavljal, popravljal, je v veliki meri odvisno ali imaš lepo umerjeno zadevo. Se pravi enakomerno doziranje, da je izgorevanje optimizirano na najboljše pogoje.

Tako npr. sem bil pri nekomu, ki je s pečjo na pelete ogreval hišo in tri velike rastlinjake. Dnevno je v dozirno posodo vsipaval 1-2 20L vedri peletov. Še pa do takrat ni imel dodobra nastavljeno doziranje, saj je plamen bil nepopoln.
Pri prekomernem doziranje namreč plamen oslabi, vidni so ostanki napol zgorelih peletov pod skodelico in pepela je veliko več kot v normalnih razmerah.

Drugače pa večina peči na pelete dopušča tudi na suho koruzo kot gorivo ali pa v razmerju peleti:koruza, kar je še sploh ceneno, če je pridelek koruze tvoj oz. je cena suhe koruze cenejša.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Stran 1 od 10

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni