www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Napajalnik 24VAC ???

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 16, 2012 7:35 pm    Naslov sporočila:  Napajalnik 24VAC ??? Odgovori s citatom

Imam eno vprašanje. Iz kitajske sem moji dragi naročil en UZ osvežilec zraka, na kateremu je deklariran adapter za evropo. Ko sem pošiljko prejel, je na adapterju napisano:

MODEL: JBA41U-24-500 (na to temo nisem našel nič pametnega)
INPUT : AC110V 60Hz
OUTPUT 24VAC 500mA

Ker ima adapter vtič narejen za UK, je zraven priložen še adapter za evropske vtičnice (ki sicer ne gre v šuko vtičnico, bi pa šel v navaden podaljšek), vendar si tega ne upam ravno priklopiti. Kar je pa še večji hudič je pa to, da sem šel iskat alternativo na Farnell in našel tole:

http://si.farnell.com/multicomp/ac-2450eu/adaptor-24vac-500ma-euro/dp/1279504

Zdaj pa naj mi kdo od vas razloži kaj vraga to pomeni? Zgoraj je input od 1 do 110VAC spodaj pa 230VAC ?! Sem jaz neumen, ali samo neveden?

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 16, 2012 7:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

na hitro sem pogledal in se mi zdi, da boš boljšo razlago našel v tam navedenem PDFu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 16, 2012 7:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MODEL NO. PART NO. OUTPUT VOLTAGE OUTPUT CURRENT OUTPUT REGULATION OUTPUT CONNECTOR HI-POT TESTED OPERATING-TEMPERATURE INPUT VOLTS MAGNETISING CURRENT APPROVALS CASE STYLE

AC-2450BS T2840ST 24Vac 500mAac 11.1% Multipack 3750Vac 0-40’C 230Vac 60mAac CE EI-48BS08

Klik na datasheet.

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 16, 2012 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dokler so napake take, da je vsaj čudno, je še v redu, bolj je zoprno, ko so cifre pri opisu povsem logične, vendar niso ustrezne za izdelek na tisti strani in potem kupiš čisto nekaj drugega, kot si želel, če ne pogledaš še v Tehnical Data Sheet.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RGorazd
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 16, 2012 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK. Po tehtnem premisleku sem se odločil, da adapter priklopim na 220V za par sekund (čez primar bi tekel 2x nazivni tok, kar v parih sekundah nebi privedlo do hujših poškodb) in pomerim izhodno napetost. Če je adapter res tudi za 220V, potem bi moral dobiti na sekundarju (izhodu) neki približek 24VAC, pa je napetost okoli 39VAC, tako da sem vse skupaj odklopil, jutri poiščem en 24V trafo in to je to.

Vsekakor pa so tisti nanizani podatki na Farnellovi strani zavajujoči. Jaz datasheeta nisem pogledal, sem pogledal samo karakteristike, in ker sem se zmedel, sem vprašal. V datasheetu je bolj pregledno napisano.

Hvala.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 16, 2012 11:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NE DELAJ TEGA!

Ta trafo priklopi čez klasično žarnico, 40W bo v redu. Ko trafo preobreremeniš napetostno, se napetost na sekundarni strani ne dvigene kaj veliko, nad normalo, primar pa potegne tako velik tok, da lahko odpove v nekaj sekundah. Žarnica pa omeji tok in boš takoj vedel pri čem si.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.27
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 17, 2012 5:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Anglezi majo tudi 230V v vticnicah Wink
[slovenščina je zame švedska vas] da ce je uk prikljucek je za isto napajenje kto ostala evropa

RGorazd
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 17, 2012 7:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
NE DELAJ TEGA!

Ta trafo priklopi čez klasično žarnico, 40W bo v redu. Ko trafo preobreremeniš napetostno, se napetost na sekundarni strani ne dvigene kaj veliko, nad normalo, primar pa potegne tako velik tok, da lahko odpove v nekaj sekundah. Žarnica pa omeji tok in boš takoj vedel pri čem si.

Too late Wink Ko sem post napisal, sem imel že vse pomerjeno. Ni panike. Traflc je šel v predal, morda bom kdaj kaj takega potreboval, ali pa tudi ne. Danes nabavil trafo 230V/24V 470mA in stvar že deluje.

LP G

._|
Nazaj na vrh
philstrom
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 13 Jan 2012 13:53
Aktiv.: 0.01
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 17, 2012 8:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne odpiram nove teme.........Imam napajalnik, ki je narej tako da ima na vhodu trifazno napajanje 400V AC, na izhodu pa da ven 24V/10A DC. Ali lahko takšen napajalnik priklopim enofazno? Da bi vezal med L1 in L2, fazo in nulo. Dejansko pripeljem na sponke L1 in L2 230V, kar ne bi smelo biti problem. Ali pač?
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 17, 2012 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ni problema. 230V je itak skoraj 400V Mr. Green
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni