|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.98 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Apr 20, 2006 12:57 pm Naslov sporočila: Ocena ur razvoja |
|
|
Imamo eno aplikacijo, ki bi jo mogoče nadgradili, pa me zanima če bi mi lahko pomagali oceniti koliko ur bi potrebovali za razvoj elektronike in programske opreme, če so na voljo naslednji podatki:
Vhodno izhodni parametri:
2 x AD vhod (1x za potenciometer, 1x za fototranzistor ki meri svetlobo)
2 x digitalni vhod - tipke
1 x digitalni izhod - PWM
1 x digitalni izhod (LCD, OLED)
Še opcija digitalni vhod/izhod
USB / Ethernet / v skrajni sili RS232
Grob opis delovanja:
Zadeva krmili porabnika preko PWM.
Uporabnik lahko preko potenciometra ali programsko preko USB/Ethernet ... nastavi izhodno vrednost PWM.
LCD kaže izhodno napetost (preko tabele) Ali vrednost, ki jo izmeri Fototranzistor (preko tabele).
Vrednost, ki jo izmeri fototranzistor lahko tudi izberemo kot kontrolni parameter namesto potenciometra. S tem se PWM spreminja tako, da fototranzistor ves čas meri enako vrednost.
Izhodni podatki so vidni na LCD-ju in na računalniku (preko USB/Ehernet ..)
Nastavljene vrednosti se shranijo za naslednjo uporabo v enoti. (minimalna količina podatkov (recimo 4bajti)
Ker vem, da je tule kar nekaj uporabnikov, ki bi tole naredili z levo roko me zanima vaša ocena o izvedljivosti in času, ki bi ga en mojster lahko vložil v ta projekt. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2343 Aktiv.: 9.86 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Čet Apr 20, 2006 1:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čas izdelave vezja je odvisen predvsem od designa vezja (enostransko, dvostransko), kakšni so elementi (klasika, SMD, fine pitch, 0402, ...) Po mojem mnenju za hardware, torej shema in vezje 50 - 80ur z vsem kar spada k vezju, risanje novih elementov v knjižnicah in iskanje podatkov o elementih.
Pri risanju vezja gre kar nekaj časa za postavitev pomembnih elementov na vezje (tipke, LCD, sponke, ...) ter same dimenzije in pritditve vezja, sploh če so risbe od ohišja slabe ali pa jih sploh ni ...
O softweru pa bo kdo drug napisal ...
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3366 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Čet Apr 20, 2006 2:41 pm Naslov sporočila: Hm |
|
|
Če začnem od začetka (from scratch) potem bom rekel, kot je rada rekla moja pokojna tašča:"Hitro se figa naredi!" in je dala palec pod kazalec in stisnila pest.
Tisti, ki ima že izkušnje, izdelane podprograme, ki jih samo poveže v novo hrbtenico, ima dan ali dva dela s programjem, če pa je potrebno še narediti ploščico, pa je spet dodatno nekaj dni dela.
Verjetno sem se zmotil pri oceni potrebnega dela, a samo navzdol, se pravi, da je verjetno potrebno še več dela, kot sem predvidel. Običajno sem med delom zgodi, da je potrebno kaj drugače narediti, kot je bilo predvidevano, običajno med delom naročnik spreminja zahteve, in zadeva se vleče...
To je moja ocena. Vejretno se marsikdo ne bo strinjal z njo, ampak, naj pač živi različnost! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.64 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Apr 20, 2006 3:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
LCD in AD in PWM so nekritični, načrti, programi in vezja so že narejeni. SMD ali brez SMD. Problem je USB in ethernet. Če ima pretvornik USB na RS232, ni problem je že vse narejeno. Za direkten priklop usb sem že lovil delujočo kodo (assembler) pa nič.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.58 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Čet Apr 20, 2006 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj bi se mučil v assemblerju, če so na razpolago višji programski jeziki.
Tukaj ne vidim nobenega časovno zahtevnega problema.
Imam pa eno vprašanje: kakšne porabnike misliš krmiliti? Nizkonapetostne ali kar 230V? Po mojem je pri drugih malo več komplikacij. Pa PID krmilinik, ki bi zadevo primerno krmilil, bi bil tudi zalogaj.
Glede USB: zadnjič mi je uspelo PIC-a povezati na PC kot HID napravo (niso potrebni čisto nobeni gonilniki) ter komunicirati v obe smeri. Ker tukaj ne gre za veliko podatkov za prenos, tudi tale HID ni problem.
Se pa malo zakomplicira pri Ethernet-u. Dobro bi bilo, da bi bil uporabniški vmesnik, zato bi moral implementirati nek mini web-server, kar bi ti po mojem dodali kar nekaj ur.
Je pa precej odvisno od znanja in izkušenj posameznika. Po mojem bi jaz potreboval (PIC, USB-HID, PID, LCD) tam nekje 1 dan za načrtovanje sheme vezja, 1 dan za razvoj in izdelavo tiskanine (seveda če bi vse dele že imel nekje v predalu...), 2-4 dni za software in firmware ter še kakšen dan za testiranje, manjše popravke ter dokumentacijo. Torej okoli 40-60 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.64 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Apr 20, 2006 4:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Assembler zato, ker je že vse v njem narejeno (manjka le usb delček). Sem gledal tudi za c , pa ni bilo videti nič prepričljivega. Tako, da zvežeš žice, vprogramiraš chip in (magično) dela.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.98 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Apr 20, 2006 5:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem na tem področju žal začetnik. AD pretvorbo sem že delal. LCD in pa PWM sta mi relativno tuja. Vendar bi tudi šlo če bi se malo potrudil. Potreboval bi vložit nekaj dela da se zadeve naučim. Tudi nebi bilo slabo pravzaprav. Imam nekaj literature, pa tale forum Bi šlo.
USB ali pa tudi osnovni RS232 bi bilo pa verjetno težje. C-ja ne poznam oziroma premalo pa še to sem pri mikrokontrolerjih mrzel, nimam niti orodij. Teh vmesnikov ne poznam niti po teoretični plati.
NeoTO: Praviš da si se uspešno priključil na USB. Kaj pa potem lahko na PC-ju narediš potem z tvojo napravo?. Okna prepoznajo ok. Potem rabiš še neko programsko opremo, ki mora zanti komunicirati z tvojo napravico? To moraš verjetno spisati sam?..
Breme je nizkonapetostno - 24VDC _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.58 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Čet Apr 20, 2006 5:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda moraš napisati software sam, tako ali drugače.
Če uporabiš kakršne koli USB-serial konverterje, imaš driverje že napisane, a jih moraš na vsakem računalniku naložit, da stvar sploh deluje. Pri HID pa ni tako, saj ta tip USB naprav večina OS-ev že podpira. V tem primeru moraš samo pognati aplikacijo.
V resnici nisem kode sam pisal, ampak sem samo malce priredil že napisano. Aplikacija na PC-ju je v Visual Basicu napisana, za PIC-a (18F4550) pa v C-ju za CCS C compiler.
PWM in LCD uporabljaš kot sestavne bloke v C-ju. Za LCD samo napišeš
#include <lcd.c> in že lahko uporabljaš že napisane ukaze za izpis na LCD. PWM pa nastaviš s pomočjo čarovnika ob kreiranja projekta (vse to govorim za CCS C Compiler, drugi imajo pa tudi podobno). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni