|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.42
|
Objavljeno: Ned Jan 22, 2012 12:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tretja varianta je, da to napetost nastavljaš programsko... če res hočeš komplicirat
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xpolhecx Član

Pridružen-a: Sre 02 Feb 2011 3:06 Prispevkov: 276 Aktiv.: 1.58
|
Objavljeno: Ned Jan 22, 2012 12:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj sem naredil točno tako kot si rekel. Izmeril vrednosti, dal vmes upore in dobil lep kontrast. Vse lepo in prav, dokler ne izklapljam in vklapljam 8 led segmentov :/ Trimer ne pride v poštev, ker se segmenti skos spreminjajo, tako da morem problem rešit na drug način.
Upam da ma kdo kako rešitev
Tudi ta opcija s softverskim nastavljanjem odpade A mogoče obstajajo kakšni regulatorji napetosti za takšne male napetosti?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.39
|
Objavljeno: Ned Jan 22, 2012 1:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Take napetosti ne boš moral stabilizirati, ker je vhodna napetost približno enaka tvoji delavni napetosti (vsaj na enostaven način ne). Če ti zmanjka energije samo ob špicah, bi mogoče pomagal kakšen kondenzator, ki bi ti to pokompenziral. Kondi čim bližje tvoji težavi, torej segmenti, ki utripajo.
Ampak dvomim, da bi ti to pomagalo, ker kot je videti zelo obremenjuješ USB izhod iz katerega dobivaš vir napajanja. Rešitev: zunanje napajanje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xpolhecx Član

|
Objavljeno: Ned Jan 22, 2012 2:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
ok hvala za nasvete se bom še mal poigral z diodami te dni pa javim če bo kaj uspeha. ko si že glih omenil softwersko spreminjanje napetosti (sem ravno zadnjič potreboval točno to). Na kakšen način lahko jaz kontroliram izhodno napetost?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xpolhecx Član

|
Objavljeno: Pon Jan 23, 2012 12:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Vprašanje glede tranzistorja BC547B. Ko na sredinski pin (baza) pripeljem dovolj velik signal, mi začneta stranska dva pina (emitor in kolektor) med seboj prevajati. S čipom želim kontrolirati napetost 5V ko je to potrebno, zato sem uporabil tranzistor. Problem je, da imam na izhodu padec napetosti (namesto 5V dobim 3V). Je to normalno oziroma kaj storiti, da ne bo tega padca napetosti? V priponki je shema, kako imam zvezan tranzistor.
Pred bazo imam upor 1k ohm, ker mi je bilo tako naročeno. Sam niti ne vem zakaj je potreben upor, če sploh je?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
12.03 KB |
Pogledana: |
0 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Jan 23, 2012 1:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Oprosti, tale tvoja shema meni ni nič jasna. Tranzistor ni neko stikalo v smislu releja.
Emiter gre običajno na maso. Kolektor preko enega upora na napajalno napetost.
Upori so zato, da se omeji tok. Prevelik tok zelo rad povzroči, da uide dim, potem pa tranzistorji ne delujejo več.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xpolhecx Član

|
Objavljeno: Pon Jan 23, 2012 1:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Potem ne morem uporabit tranzistorja kot stikalo? Mam skos nekje v glavi, da se lahko uporabijo tudi kot nekakšna stikala :/ Jaz jih v mojem vezju uporabljam samo v te namene
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Jan 23, 2012 8:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Nariši celo shemo. Potem bo lahko lažje kaj povedat.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xpolhecx Član

|
Objavljeno: Pon Jan 23, 2012 9:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Je že okej, mi je uspelo zrihtat težavo s kontrastom
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni