www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PIC Gamepad analogni vhodi delajo težave
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.42

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 22, 2012 12:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tretja varianta je, da to napetost nastavljaš programsko... če res hočeš komplicirat Wink
xpolhecx
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Feb 2011 3:06
Aktiv.: 1.58

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 22, 2012 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj sem naredil točno tako kot si rekel. Izmeril vrednosti, dal vmes upore in dobil lep kontrast. Vse lepo in prav, dokler ne izklapljam in vklapljam 8 led segmentov :/ Trimer ne pride v poštev, ker se segmenti skos spreminjajo, tako da morem problem rešit na drug način.

Upam da ma kdo kako rešitev Very Happy

Tudi ta opcija s softverskim nastavljanjem odpade Smile A mogoče obstajajo kakšni regulatorji napetosti za takšne male napetosti?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
RUros
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 4.39

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 22, 2012 1:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Take napetosti ne boš moral stabilizirati, ker je vhodna napetost približno enaka tvoji delavni napetosti (vsaj na enostaven način ne). Če ti zmanjka energije samo ob špicah, bi mogoče pomagal kakšen kondenzator, ki bi ti to pokompenziral. Kondi čim bližje tvoji težavi, torej segmenti, ki utripajo.
Ampak dvomim, da bi ti to pomagalo, ker kot je videti zelo obremenjuješ USB izhod iz katerega dobivaš vir napajanja. Rešitev: zunanje napajanje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
xpolhecx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 22, 2012 2:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ok hvala za nasvete Smile se bom še mal poigral z diodami te dni pa javim če bo kaj uspeha. ko si že glih omenil softwersko spreminjanje napetosti (sem ravno zadnjič potreboval točno to). Na kakšen način lahko jaz kontroliram izhodno napetost?
Nazaj na vrh
xpolhecx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 23, 2012 12:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vprašanje glede tranzistorja BC547B. Ko na sredinski pin (baza) pripeljem dovolj velik signal, mi začneta stranska dva pina (emitor in kolektor) med seboj prevajati. S čipom želim kontrolirati napetost 5V ko je to potrebno, zato sem uporabil tranzistor. Problem je, da imam na izhodu padec napetosti (namesto 5V dobim 3V). Je to normalno oziroma kaj storiti, da ne bo tega padca napetosti? V priponki je shema, kako imam zvezan tranzistor.

Pred bazo imam upor 1k ohm, ker mi je bilo tako naročeno. Sam niti ne vem zakaj je potreben upor, če sploh je?

shema_bc_547b.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  12.03 KB
 Pogledana:  0 krat

shema_bc_547b.png

Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 23, 2012 1:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oprosti, tale tvoja shema meni ni nič jasna. Tranzistor ni neko stikalo v smislu releja.
Emiter gre običajno na maso. Kolektor preko enega upora na napajalno napetost.
Upori so zato, da se omeji tok. Prevelik tok zelo rad povzroči, da uide dim, potem pa tranzistorji ne delujejo več.

xpolhecx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 23, 2012 1:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem ne morem uporabit tranzistorja kot stikalo? Mam skos nekje v glavi, da se lahko uporabijo tudi kot nekakšna stikala :/ Jaz jih v mojem vezju uporabljam samo v te namene
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 23, 2012 8:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nariši celo shemo. Potem bo lahko lažje kaj povedat.
xpolhecx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 23, 2012 9:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je že okej, mi je uspelo zrihtat težavo s kontrastom Smile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6
Stran 6 od 6

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni