|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14677 Aktiv.: 61.80
|
Objavljeno: Tor Apr 25, 2006 7:12 am Naslov sporočila: Preizkuševalci napetosti... |
|
|
Verjetno nujni pripomoček v žepu vsakega vzdrževalca za "hitro diagnostiko"... ampak, že kar lep čas opažam, da pri nas na trgu ni enega pametnega "faznprifarja".
Tiste, ki izdeluje Unior je "šrot od šrota". Že nov včasih ne dela - če slučajno pade na tla pa itak ne bo več delal. Vsak normalen instrument je manj občutljiv na udarce kot tale preizkuševalec napetosti.
Zanimajo me mnenja , oz. kake preizkuševalnike napetosti uporabljate ostali?
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.99 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Tor Apr 25, 2006 8:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Me ima, da bi enkrat nabavil preiskuševalec Fluke: 1AC
Samo potem rabiš še en izvijač, pa tudi napravica ni poceni.
Drugače se pa popolnoma strinjam s tabo.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Apr 25, 2006 8:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Faznega preizkuševalca z tlivko že dolgo ne uporabljam več. Prevečkrat ima preizkuševalec vgrajeno žarnico za testiranje 12 V. Ko žica za maso odpade, ostane le smrtno nevarna naprava. Sem videl, kako je ljudi streslo. Edini tester je voltmeter. Malo nerodno, ampak edino varno, pa še pravilno kaže.
Uniorjevi preizkuševalci ali pa tisti ceneni iz raznih Bau* trgovin so pol curka vredni.
Fluke 1AC potrebuje dve bateriji. Težek je in crkne, ko ga najbolj rabiš. Cena je pa verjetno v fluke stilu.
Jur
Nazadnje urejal/a jur Tor Apr 25, 2006 8:45 am; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Apr 25, 2006 8:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Highlag imaš mogoče informacijo koliko stane in kje se da dobiti.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.60 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Apr 25, 2006 8:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Hm, ne vem, kakšni so danes preizkuševalci ki jih dela unior, ampak jaz jih imam nekaj uniorjevih in mi zelo dobro služijo.
Še en proizvajalec je, na preizkuševalcu piše ZIROK ŽIRI Ta je pa klasa nad vsemi, zalit, iz trpežne plastike, neuničljiv. Verjetno bo tole
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Apr 25, 2006 9:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Cena glede na uniorjev preizkuševalec, ki stane 600 sit je kar solidna a glede na to, da se mi je v predalu le v letošnjem letu nabralo kakih 10 kosov neuporabnih ni velika, če je zadeva vzdržjliva. Verjetno bom en tak tester kupil.
@Vili,
Problematični so pred vsem uniorjevi večji preizkuševalci, ki nimajo ušesca. Ta, če se skloniš običajno pade iz žepa, če ga imaš recimo v žepu v plašču. Padca na tla na "preživi". V preizkuševalcu sicer ni nič drugega kot tlivka z uporom, ki je nameščena v zelo tanko stekleno cevko. Na vsaki strani cevke je stožčast kovinski pokrovček (ki služi kot kontakt) na katerega pritiska vzmet z gornjega kovinskega kontakta , tako da cevko s tlivko tišči na spodnji deli -izvijač. Pri padcu se cevka zdrobi ter tlivka zgubi kontakt s pokrovčki. (bom jutri poslikal - sedaj nimam pri sebi fotoaparata)
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Tor Apr 25, 2006 9:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Tlivka se zdrobi, ker ni trdno vpeta. Tudi zaradi kontaktne vzmeti zavibrira in ob udarcih ob steno poči. Če bi bil na obeh koncih tlivke obroček (gumi, plastika) verjetno ne bi bilo škode.
Pri enem električarju sem videl, ko je izgubil upor od tlivke. Pa je namesto njega dal v izvijač matice. Seveda kovinske.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Apr 25, 2006 9:50 am Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Pri enem električarju sem videl, ko je izgubil upor od tlivke. Pa je namesto njega dal v izvijač matice. Seveda kovinske.
Jur |
Jur,
Tlivka ostane cela. Kot sem zgoraj napisal - tlivka je v stekleni cevki - zaprti z obeh strani s pokrovčkom. (izgled podoben kot cevna steklena varovalka) Tista cevka je zelo tanka ter se že ob najmanšem udarcu zdrobi. Pri tem se izgubi kontakt med pokorovčkom in tlivko. Nekoč so tlivko potiskali v prozorno gumijasto cevko. Takrat teh težav ni bilo.
Jur |
Tisti upori so bili v starejših preizkuševalcih "šibki člen". Šlo je za keramičen upor brez priključkov ter lakirane površine. Tudi ta se je pri padcu zelo rad zlomil.
Tudi mene je nekoč pri sosedu (sosedov) preizkuševalec lepo stresel. Nekdo je namesto tistega upora namestil konec bakrene žice.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Tor Apr 25, 2006 10:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem videl tudi razbite tlivke. V vsakem primeru s*it. Zanimivo je, da lahko vsakdo prodaja tako nevarno napravo brez atesta in navodil za uporabo.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Apr 25, 2006 10:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo je, da lahko vsakdo prodaja tako nevarno napravo brez atesta in navodil za uporabo.
Jur |
Se strinjam
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70640.74
|
Objavljeno: Tor Apr 25, 2006 10:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.60 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Apr 25, 2006 11:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Sicer pa tester - "fazenprifer" ni namenjen za iskanje napak in podobna merjenja, ker so rezultati vse prej kot uporabni. Tester je samo za ugotavljanje ali je prisotna napetost ali ne. Če si obut v dobre čevlje in stojiš na izolirani podlagi, bo tester komaj posvetil ali pa sploh ne. Za merjenje se uporablja drugačne pripomočke.
Tisti uniorjevi testerji brez kovinske zaponke za žep se pa meni zdijo zelo v redu, imam pa še tiste stare, ki imajo cevko notri plastično in se nima kaj zdrobiti in pokvariti. Imam dva taka testerja in sta preživela že veliko padcev za razliko od tistih z zaponko, ki se ob močnejšem padcu razpadejo in se potem pogubijo manjši delci.
Tisti ZIROK tester je enak kot uniorjev brez zaponke, je pa popolnoma zaprt, notri je tlivka z uporom v eni cevki, ne vem kakšna je, ena vzmet, čep na koncu pa je tako zabit notri, da se ne da odpreti. Meni se zdi veliko boljši od tistega z zaponko, čeprav ni primeren za v žep.
KO sem delal v vzdrževanju nisem nosil orodja po žepih, imel sem majhen kovček in orodje v njem. Drugače pa uporabljam pas za orodje, podoben, kot ga imajo krovci, ki lezejo po strehah. Zelo uporabna stvar, če plezeš po lestvah in podobno, pa je fino, če je orodje pri roki. Odkar imam ta pas, ne tlačim orodja po žepih. Prav tako pa vedno uporabljam kovček.
Tlačenje orodja v žepe je neprimerno, saj pada ven iz zgornjega žepa če se skloniš, orodje v spodnjih žepih pa pri počepu povzroči vbode in podobno. Samo enkrat in nikoli več zato ne maram orodja po žepih.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Apr 25, 2006 11:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Sicer pa tester - "fazenprifer" ni namenjen za iskanje napak in podobna merjenja, ker so rezultati vse prej kot uporabni. |
Kaj pa vem - vsaj 70% napak na jakem toku sam odkrijem z njim. Sem sodijo pregorele varovalke, slabi stiki na kontaktorjih, relejih, stikalih.... Pogoj je le, da je krmiljenje vsak 110V ~ .
Citiram: |
Meni se zdi veliko boljši od tistega z zaponko, čeprav ni primeren za v žep. |
Se strinjam - sploh zaradi tega, ker je izvijač dovolj močan ta "normalno vijačenje" na elektro napravah. Sam ga sicer nosim v prsnem žepu plašča z izvijačem obrnjenim navzdol. Sicer kot si napisal, če ga obrneš navzgor, se lahko mimogrede zbodeš. Slaba stran takega načina nošenja pa je, da "odleti" iz žepa ko se skloniš.
Pas za orodje je vsekakor dobra zadeva za delo na terenu, višini, lestvi... bi pa verjetno delavci čudno pogledali, ko bi se Silvo tako "oborožen" pojavil v hali ...
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni