Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
KlemenD Član

Pridružen-a: Sre 18 Maj 2011 15:08 Prispevkov: 188 Aktiv.: 1.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Feb 04, 2012 6:15 pm Naslov sporočila: SSTC |
|
|
Pozdravljeni !
Pred kratkim mi je uspelo dokončat moj projekt Solid state tesline tuljave. Vezje najdete tukaj LINK. No in ko sem to stvar pognal sem opazil da se dogajajo ene čudne stvari... naj video govori sam zase :
http://www.youtube.com/watch?v=-z2vaGnTKTo
Pojasnilo posnetka :
Tuljava deluje samo takrat kadar je kak meter dolga žička pritrjena na maso sekundarne in NE GRE na ozemljitev. Nato poskusim tuljavo ozemljit in iskra izgine . Potem premaknem tisto meter dolgo ne ozemljeno žičko in iskra prav tako izgine, dokler je ne premaknem nazaj, kar pomeni da tuljava deluje samo takrat kadar je tista žička na točno določenem mestu in ne ozemljena... RES MI NI JASNO KAJ SE TUKAJ DOGAJA ! kakšne ideje ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.03 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Feb 04, 2012 6:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obe tuljavi (primarna in sekundarna) morata biti v resonanci. Tisti kos žice ti deluje kot kondenzator, torej ko je na pravem mestu oz. prava kapacitivnost proti okolici ti dela, drugače pa ne. Čitaj! _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Sob Feb 04, 2012 6:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ampak če sekundar ozemljim, lahko potenciometer z katerim nastavljam frekvenco primarnega kroga, obračam kolikor hočem pa se ne zgodi nič...
Pa iskre so približno 1/6 toliko kolikor kaže na spletni strani projekta... ali lahko po tem sklepam, da je kaj narobe v vezju ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sob Feb 04, 2012 6:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Beri, kar ti je brane napisal.
Primar je sestavljen iz L1 in C1.
Sekundar je sestavljen iz L2 in C2.
L1 in C1 skupaj tvorita Frekvenco 1.
L2 in C2 skupaj tvorita Frekvenco 2.
F3 = je frekvenca oscilatorja.
Ko je F1 = F2, mora š nastaviti še F3, da dobiš F1 = F2 = F3. Potem pa dela. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Sob Feb 04, 2012 7:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
aja ! Hvala... sem mislil da more bit samo F2 = F3.... zdaj pa brez osciloskopa in funkcijskega generatorja tak ne morem nič, ali pač ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Sob Feb 04, 2012 8:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čakaj malo ! Kaj je tukaj C1 LINK ? ma ne kje tistih 880 nano ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.03 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Feb 04, 2012 8:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obe shemi (tisto z elektronko in tvojo) ne moreš primerjati. Ti imaš čisto drugačen oscilator, zato ne išči tisti C1. C1 je povratna vezava da elektronka oscilira. Prvo pa si dal link na stran kjer je ta shema.
Citiram: |
.....Tako dobimo tuljavo ki ima s svojimi parazitnimi kapacitivnostmi rezonančno frekvenco okoli 2,8 MHz. Ker mora biti primarna tuljava na isti frekvenci sem na debelejšo plastično cev navil 20 navojev lakirane žice debeline 1,2 mm. Ta tuljava je sestavni del oscilatornega kroga s spremenljivim kondenzatorjem 2 x 350 pF obeh sekcij vezanih vzporedno Tako lahko primarni krog nastavimo na isto frekvenco in s tem na najvišjo napetost na sekundarni tuljavi. Kondenzator C1 je samo zanka iz debelejše žice okoli tuljave kar se vidi na eni izmed slik. Tudi ta "kondenzator" moramo nastaviti na najvišjo napetost na sekundarju.
|
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Sob Feb 04, 2012 8:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še nižje na tisti strani ki sem jo linkal, pa je to dvoje : LINK1 ,LINK2 no tole imam tudi sestavljeno... torej če prav razumem more bit samo F2 = F3 ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Sob Feb 04, 2012 8:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj imaš sestavljeno? Jaz vidim dve različni shemi! Oboje? _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Sob Feb 04, 2012 8:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prva shema je oscilator, druga pa H most tranzistorjev, ki jih nadzira oscilator |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Sob Feb 04, 2012 9:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Druga shema je H-most, ki napaja primarno tuljavo.
Frekvenca oscilatorja mora biti enaka resonančni frekvenci primarne tuljave in enako mora biti tudi resonančna frekvenca sekundarne tuljave s svojimi parazirnimi kapacitivnostmi enaka. To je to kar sem ti govoril o tistem kosu žice (parazitni kapacitivnosti), ki se je slučajno približal pravi vrednosti, tako da imaš vse v resonanci. _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Sob Feb 04, 2012 9:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako pa določim resonančno frekvenco primarne tuljave ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Sob Feb 04, 2012 9:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko izmeriš, lahko izračunaš. Prvo je bolje. _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Sob Feb 04, 2012 9:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom drugače vprašal... Od česa je odvisna resonančna frekvenca primarne tuljave ? Kolikor jaz vem od induktivnosti in kapacitete... vendar kje imam jaz tukaj kapaciteto ?...
Meni se je zdelo da je to tak : oscilator ki nadzira nihaje v primarni morem nastavit samo na resonančno frekvenco sekundarne, ki je (izmerjeno) 380 kHz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Sob Feb 04, 2012 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez je napisal/a: |
Obe tuljavi (primarna in sekundarna) morata biti v resonanci. Tisti kos žice ti deluje kot kondenzator, torej ko je na pravem mestu oz. prava kapacitivnost proti okolici ti dela, drugače pa ne. |
Vse skupaj pa na oscilatorjevi frekvenci. Očitno je tisti kondenzator ta, ki ti spravi sekundar na frekvenco.
Sprašuješ zakaj ima avtor večjo iskro kot ti. Zato ker ima vse uglašeno. Ko boš vse spravil v red, bo "kresalo" ko vrag in te še bolj streslo (piknilo) kot te je.  _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|