www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

S katerim PIC-em naj začnem?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Misko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15
Aktiv.: 2.35
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 18, 2006 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Frenki se opravičujem zaradi problemov!
Glede PIC-ov sem že veliko prebral na tem forumu in drugih! Delovno okolje in orodje sem si že uredil! Zdaj me samo še to zanimalo ker nisem našel konktretnega odgovora katerega uporabiti. Ker bi rad naročil free sample pa me zanimalo kateri bo najboljši zame kot začetnika!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 18, 2006 2:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Iztok,
Ti si imel dovolj znanja s sorodnih tem programiranja (S5, S7...), kar ti je po moji presoji precej olajšalo začetek.
Tukaj te moram malo popravit. Programiranje Simatic-a je precej drugačno kot pa goli assembler PICev. Simatic omogoča programiranje v grafičnem LAD ali CSF načinu, kar je v primerjavi z assemblerjem pravi luksuz ... STLa pa sem se že zaradi tistih oklepajev izogibal, če se je le dalo. Smile
Največ mi je pri prvih korakih pomagalo delno poznavanje assemblerja od 8051, ki sem ga uporabljal nekaj let prej. Čeprav me še danes moti razlika med ukazi in občasno pomešam kakšno stvar tako kot takrat, ko sem se na osnovno znanje angleščine začel učiti še nemščino. Ker nisem poliglotski tip, na koncu nisem več znal ne enega ne drugega. Laughing

Silvo je napisal/a:
Sicer je 16F628 neke vrste "univerzalec", ki počasi zamenjuje popularno "F84"-ko. Škoda, da nima AD vhodov.
To je res škoda. Če bi 628 imel še kakšna 2 analogna vhoda bi bil res pravi univerzalec za male in srednje velike aplikacije. Sad
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 18, 2006 2:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res grafični način S7 nima nič skupnega z assemblerjem . Sam vidim daljno povezavo v programiranju v STL načinu.

Citiram:
Če bi 628 imel še kakšna 2 analogna vhoda bi bil res pravi univerzalec za male in srednje velike aplikacije.

Vse kar ima '84 + ad-je pa še mnogo več ima 16F88. Ne vem zakaj je za prodajalce z elektroniko le ta tabu Sad. Zasedeil sem ga edino v prodajnem servisu SE v SMD obliki.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 18, 2006 3:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

'628 mi ni ravno všeč, ker je software iz '84 potrebno predelovat. Saj ni veliko, je pa odveč.

Jur
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 18, 2006 5:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
'628 mi ni ravno všeč, ker je software iz '84 potrebno predelovat. Saj ni veliko, je pa odveč.

Jur

Ni kaj dosti ram je pri "84" na "čudni" lokaciji 0xC pri ostalih pic-ih se običajno začne na 0X20. Če je program pisan tako, da se SNR napovejo nekje na začetku potem sprememba ne predstavlja večjega problema. Bolj problem je, če je treba registre "loviti" po programu. Sad Potrebno je še izključiti komparatorje. Sicer pa je 628 -ka večja, zmoglivejša ter zelo pomembno skoraj za polovico cenejša. Shocked

polh
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Apr 2005 18:27
Aktiv.: 0.95
Kraj: Maribor-Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 27, 2006 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem začel s 16F877A z bootloaderjem, ker še nisem imel programatorja. Kasneje sem si naredil programator in zdaj uporabljam 16F876A, ker je melo manjši in bol priročen za na protoboard.

Drugače bi pa za začetek priporočal kar 16F84, je kar precej literature za začetnike na internetu, ki temelji na programiranju tega Pic-a.

Se še spomnim, da sem svoje prve korake v asemblerju delal po nekem tutorialu za ta Pic.

Lp Tine
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni