www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nasvet - ogrevanje manjšega stanovanja
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sobica
Članica
Članica

Pridružen-a: Sob 11 Feb 2012 18:53
Aktiv.: 0.07
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 11, 2012 6:59 pm    Naslov sporočila:  Nasvet - ogrevanje manjšega stanovanja Odgovori s citatom

Vljudno vas prosim na nasvet.

Kupila sem stanovanje. 43 kvadratnih metrov, v njem je 6 manjših vgrajenih radiatorjev. Do zdaj se je ogrevalo na plin. Zdaj bi šla na elektriko (zaradi okoliščin je to edina varianta, dokler se ne reši problema s plinskim ogrevanjem). Štedilnik bom imela na plin. Kuham ne veliko. Smile V stanovanju imam računalnik, hladilnik, eno televizijo, stolp (redko dela). Zdaj pa: električni tok je ENOFAZNI.

Vse, kar me zanima je, ali bi to predstavljajo problem, če bi kupila električno peč in jo namontirala na obstoječo centralno napeljavo. IN ker sem laik: v stanovanju imam rada toplo, okoli 23-24 stopinj. Ali bi to predstavljajo težavo glede na enofazni tok? Je pa stanovanje na drugem nadstropju, blok je bil izoliran pred dvema letoma.

Hvala vsakemu posebej za odgovor.

s.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
spužva
Član
Član

Pridružen-a: Sob 14 Jul 2007 10:03
Aktiv.: 0.25

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 11, 2012 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ena varianta je tale peč:
http://www.pavlic.si/katalog/peci/centralno-ogrevanje/503/1/6/električna-peč-magma-za-centralno-ogrevanje-6,-12-in-18-kw.html

Peč 6kW je primerna tudi za enofazno napajanje, priklopi pa se na obstoječi sistem (je brez ekspanzijske posode in črpalke). Magma plus ima tudi ekspanzijo in črpalko. Tudi sam sem se zanimal za ogrevanje podobne kvadrature in radiatorjev in so mi svetovali 6 kW.
Več pa v trgovinah z ogrevalno tehniko.
Nazaj na vrh
LinuxFuter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Aktiv.: 1.77
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 11, 2012 7:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

6kW je ~26A porabe po tisti eni fazi, in če je sreča in ima 32A varovalko ji ostane na voljo približno 6A za ostale porabnike, kar je relativno malo, razen če v tistem stanovanju živi samo ena oseba.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
spužva
Član
Član

Pridružen-a: Sob 14 Jul 2007 10:03
Aktiv.: 0.25

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 11, 2012 7:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, zadeva bi šla precej na knap. Sicer imaš možnost znižati moč na 4 ali 2kW, ampak pri tem mrazu.....
Pa obvezno kakšnega ugodnega dobavitelja el.en.
Nazaj na vrh
matej22
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Dec 2011 16:31
Aktiv.: 0.54
Kraj: blade

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 11, 2012 7:27 pm    Naslov sporočila:  Re: POMOČ - NASVET OGREVANJE Odgovori s citatom

sobica je napisal/a:
Vljudno vas prosim na nasvet.

Kupila sem stanovanje. 43 kvadratnih metrov, v njem je 6 manjših vgrajenih radiatorjev. Do zdaj se je ogrevalo na plin. Zdaj bi šla na elektriko (zaradi okoliščin je to edina varianta, dokler se ne reši problema s plinskim ogrevanjem). Štedilnik bom imela na plin. Kuham ne veliko. Smile V stanovanju imam računalnik, hladilnik, eno televizijo, stolp (redko dela). Zdaj pa: električni tok je ENOFAZNI.

Vse, kar me zanima je, ali bi to predstavljajo problem, če bi kupila električno peč in jo namontirala na obstoječo centralno napeljavo. IN ker sem laik: v stanovanju imam rada toplo, okoli 23-24 stopinj. Ali bi to predstavljajo težavo glede na enofazni tok? Je pa stanovanje na drugem nadstropju, blok je bil izoliran pred dvema letoma.

Hvala vsakemu posebej za odgovor.

s.

Kot ocenjujem bi bilo bolj smiselno namesto ene močne peči za gretje vode vzeti električne radiatorje Glamox. Res da investicija ne bo najmanjša, bo pa vseeno odlična rešitev. Enofazni električni priključek bo verjetno prešibak za priklop peči, bi bil pa zelo verjetno zadosti močan za priklop 1-2 glamox električna radiatorja.
Kakšna pa je glavna varovalka, 20A,25A... ?
Princip delovanja teh radiatorjev je ustrezen opisanim razmeram - ko doseže delovno temperaturo se izključi in potem v časovnih intervalih glede na potrebo vključuje (impulzno in ne trajno delovanje - to je uporabno tudi zaradi drugih električnih bremen v stanovanju) Izgledajo lepo, so lahki in menim da zdaleč najbolj učinkoviti.
Kakšna bi morala biti moč radiatorjev in koliko naj jih bo pa je odvisno od velikosti in namembnosti prostora (spalnica, dnevni prostor, kopalnica...).
Če greš na internet in vtipkaš glamox radiatorji dobiš kar nekaj dodatnih tehničnih informacij (moči, dimenzije, tipi termostatov- tudi z uro, izgled..)
Nazaj na vrh
sobica
Članica
Članica

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 11, 2012 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vam za pomoč.

Sem namreč totalni laik. Stanovanje je da, za eno osebo.

Gre za 20 ali 25 amperjev. Štos je v tem, da še nisem v stanovanju trenutno in bom ta podatek izvedela ta teden in vam javim.

hvala vam,
Nazaj na vrh
sobica
Članica
Članica

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 11, 2012 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Težava je namreč ta, da nove plinske peči ne morem zaenkrat namontirat v obstoječo dimniško napeljavo, ker je objekt star in to morajo še uredit. V tem času bi se pač priključila z ogrevanjem na elektriko, zato mi ni it v investicijo glede radiatorjev, ker ko bo ustrezen priključek narejen, bi se pač prikličjula nazaj na mestni plin. To bo zdaj namreč problem v vseh starih objektih, ker se s 1.1. starejše plinske peči, ki niso tako varne, sploh ne smejo več prodajati.

Zato iščem vmesno varianto.
Torej, če je 20 amperov bi to še šlo za silo?
Hvaaaalaaa
srček vsem, ki mi pomagate!
Nazaj na vrh
LinuxFuter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Aktiv.: 1.77
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 11, 2012 7:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je priključek 20A in peč 6kW bo v dosegljivem času prekurilo varovalko. In to brez drugih porabnikov. Če te pihanje klime ne motri si raje zmonitraj eno ali dve (odvisno od št. sob) klimatske naprave, glede na to da bodo primarno ogrevanje bi bilo najbolje da so to talne enote (postavljene enako kot radiatorji). Cena bo višja, obratovalni stoški pa mogoče celo nižji kot pri ogrevanju na plin, pa še hladno bo lahko poleti Mr. Green
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12
Aktiv.: 5.62

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 11, 2012 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa tole ?

Citiram:

Energetski zakon (EZ-1) - predlog
Javna obravnava do 01.10.2011, Ljubljana, 24.6.2011
Datoteka: EZ-1_24jun11dopDE-8

336. člen , stran 202
(toplota za ogrevanje stavb in pripravo tople vode)
(1) Vse nove stavbe in stavbe v katerih je izvedena večja prenova, ki predstavlja rekonstrukcijo, morajo biti projektirane, grajene in vzdrţevane tako, da se ogrevajo izključno iz obnovljivih virov energije ali iz sistemov daljinskega ogrevanja.

(2) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka se stavbe iz prejšnjega odstavka, ki so
na območjih, kjer je v veljavnem lokalnem energetskem konceptu določeno kot območje plina iz omreţja, lahko ogrevajo tudi iz učinkovite soproizvodnje ali z novim kotlom na zemeljski plin z visokim izkoristkom, ki je dan na trg skladno s predpisi s področja okoljsko primerne zasnove proizvodov povezanih z energijo.

(3) Uporaba električne energije za osnovno ogrevanje ni dovoljena, razen za napajanje toplotnih črpalk.

Nazadnje urejal/a . Sob Feb 11, 2012 9:16 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
malci
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Aktiv.: 4.03
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 11, 2012 9:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se boš odločil za ogrevanje na elektriko, ti priporočam povečavo glavne varovalke na 1x35A. To ni ne vem kako velik strošek, in z malo previdnosti pri uporabi ostalih velikih porabnikih (pečice, pralni stroj....) bi to moralo zadostovati.

lp
uroš

sobica
Članica
Članica

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 11, 2012 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem.

(Žiga - potem bi morali kaznovati dobršnji del Slovenije ...)
Nazaj na vrh
sobica
Članica
Članica

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 11, 2012 10:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uroš.

(joj, ne se smejat, ker sem res laik na tem področju in nimam pojma o ničemer, kar se elektrike tiče)

Ko si napisal "ti priporočam povečavo glavne varovalke na 1x35A" ali to pomeni, da moram it na trofazni električni tok?! Sad
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 11, 2012 10:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Popravi kraj v svojem profilu. Morda je na forumu kak tvoj "sosed", ki ti bi lahko kaj konkretno svetoval.
sobica
Članica
Članica

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 11, 2012 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

haha, šele zdaj vidim, da piše BUTALE. [slovenščina je zame španska vas] pa tudi tak laik, da zgleda,kot da sem res od tam.

sem iz celja. Smile
Nazaj na vrh
Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.78
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 11, 2012 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Električna peč Vailant stane okoli 720€ in se jo montira na iste prilkjučke kot plinsko. Imajo izvedbe 6, 12, 18... KW, ima v sebi vse kar potrebuješ (črpalko, ekspanzijsko....). Sam sem preštudiral kar nekaj variant, sem v renoviranju stanovanja. Dobiš jo celo v Merkurju.

LP
Božo
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni