www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Printanje TIV
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Racko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Apr 2006 22:00
Aktiv.: 0.27

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 27, 2006 10:51 pm    Naslov sporočila: icon_note Printanje TIV Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Zanima me, kako vi sprintate TIV na folijo oz. kakršenkoli papir pač tako, da pride velikost slike točno taka kot mora biti. Jaz sem sprintal v Photoshopu gif v pdf in nastavil ustrezne mere za TIV. Ko ga sprintam pride par mm premalo Confused. Probal sem tudi s Corel Paint Shop Pro in je rezultat isti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.78

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 27, 2006 11:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če tiskanina ni v formatu programa za risanje tiv, je to kar težavno. Sad Če je v kakem grafičnem formatu (gif,jpg..), jo je najbolje odpreti s kakim grafičnim programom s katerim lahko spreminjaš velikost pa narediš par preizkusov, dokler ne zadaneš pravo velikost. Če je na tiskanini kak čip v dil ohišju, vzemi le tega za mero. (najbolje je vzeti kako podnožje ter na izprintanem poskusit, če ustreza.)
Racko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 27, 2006 11:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, ce se komu da bi lepo prosil da proba stiskati v PDF in potem se na papir ter pomeriti. Jaz nimam tiskalnika doma in rabim 100% pravilen PDF, ker dam printati prijatelju.
http://freeweb.siol.net/janvili/reber/napajalniki/LM338K_usmernik_1,2-25V_5A/LM338K-pcb-600dpi.gif

Slika bi naj bila 3.55x2.96Inča oz. 90,17x75,184mm.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 28, 2006 1:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odpri sliko v standardnem Microsoft Photo Editor-ju in ukaži Print. Ko se odpre okence Print pod Size določi 16% kot v priponki in sprintaj.

To je vse! Wink

LM338K-pcb-600dpi_PRT.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  23.6 KB
 Pogledana:  80 krat

LM338K-pcb-600dpi_PRT.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Racko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 28, 2006 9:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala. Upam, da bo delalo Smile

EDIT: Pri temu tvojmu postopku pride 12x10,5cm
EDIT2: V Corelu sem nastimal 96x80mm in je prislo na papirju 90x75mm.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 28, 2006 12:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Racko je napisal/a:

Meni sprinta točno toliko kot mi ponudi v okence Print. Se pravi 9,19 x 7,67 mm.
Tudi tisti tranzistor 2N3055 (ali karkoli je že) točno "sede" pad na pad.

Če si delal s programom, ki sem ga predlagal, bi moralo biti vse OK ... preizkušeno. Cool
Nazaj na vrh
CarpeDiem
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24
Aktiv.: 1.40
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 28, 2006 2:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Zanima me, kako vi sprintate TIV na folijo oz. kakršenkoli papir pač tako, da pride velikost slike točno taka kot mora biti.

TIV narišem in sprintam direktno iz SprintLayout-a. Nobenih problemov z merili. Tiskam s HP DeskJet 5550 tiskalnikom na prozorne prosojnice namenjene takšnemu tiskalniku (torej ne tiste za laserske tiskalnike). Cena cca. 200 SIT (?) za A4. Pri fotopostopku zadostuje ena folija.

To je to.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
oversc0re
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20
Aktiv.: 1.94
Kraj: Radomlje

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 28, 2006 5:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Racko je napisal/a:

Meni sprinta točno toliko kot mi ponudi v okence Print. Se pravi 9,19 x 7,67 mm.
Tudi tisti tranzistor 2N3055 (ali karkoli je že) točno "sede" pad na pad.

Če si delal s programom, ki sem ga predlagal, bi moralo biti vse OK ... preizkušeno. Cool

Izgleda, da ima Racko težave z driverji za printer, ki ne sprintajo slike tako velike kot jim jo posreduje program. Če gre za kakšen zelo star printer, je to povsem normalno (jaz sem imel take težave npr s Canon Bj200), če je printer relativno nov, je to čudno.

Lp, M@ic

reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 28, 2006 5:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vidim, da so težave pri predlogi tiv iz moje strani.
Že en sam preprost bežen pogled na ime datoteke, oziroma del imena datoteke *.gif, pove, da je datoteka, oziroma grafika, bitna slika v resoluciji 600 dpi.

Kaj to pomeni? dpi pomeni dot per inch, kar po slovensko pomeni: pike na 1 inch, ali bolj razumljivo: koliko pik je na eno colo (cola=2,54cm)
Če je 600 pik na 2,54cm, potem ni problem izračunati velikost grafike. S klikom na sliko, lahko vidimo, koliko pik je slika široka in visoka, potem pa še računska operacija drugega reda (2 in 3. razred osnovne šole) in reszultat je tukaj. Take preproste stvari moj sin obvlada že kar nekaj časa, čeprav je šele v 4. razredu devetletke Cool
Za printanje priporočam Corel Photo Paint.

pdf format ne dajem na mojo stra n, ker ga moram najprej ustvarit, potem pa še zasede več prostora kot pa gif datoteka.
Če bom dal na strežnik P-CAD datoteke pa bodo uporabniki eagle programa spet tarnali, da ne morejo odpret datoteke. Sicer pa izvornih datotek ne dajem naokoli. Datoteka gif je večinoma še bokj uporabna kot pdf, vsaj po mojih izkušnjah.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.09
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 28, 2006 6:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Printanje TIV iz grafičnih filetov je zahtevno, ker zahteva natančno pomanjšavo ali povečavo. Jaz si pomagam s Irfan Wiev-om. Ta pri select poda v naslovnem polju (to je tisto plavo polje kjer so gumbi za pomanjšanje okna in končanje programa) mere pravokotnika, ki ga označite na sliki. Mere so v pixlih oziroma millsih. To omogoča enostaven preračun pomanjšave, ko recimo označimo pravokotnik med pini pri čipu, te mere pa so znane. Za običajen DIL čip je razdalje med pini 100mill in razdalja med vrstami 300mill.
Tipka I v programu prikaže mere originalne slike v pixlih. Iz znane pomanjšave in mere slike izračunamo novo mero slike v pixlih (millsih). To mero pretvorimo v centimetre in jo uporabimo pri print funkciji (custom size). Rezultati printa so zelo dobri.
Nazaj na vrh
Racko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 28, 2006 6:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz printam v PDF in potem posljem prijatelju. Najbrz ga res mucijo driverji.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 28, 2006 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mnogokrat so preproste stvari zelo zapletene, če se jih lotimo z napačne strani. Moje grafike mogoče res niso najbolj po standardu, pač niso pdf datoteke, ker varčujem s prostorom, so pa kvalitetne bitne slike. Resolucija 600 dpi je za preprosta tiskana vezja že zelo visoka resolucija. Za preprosta tiskana vezja običajno že zadostuje 300 dpi. Če je grafika pravilno kreirana iz nekega programa, v katerem je izvorna grafika vektorskega zapisa ali pa, da je vsaj točna, potem ni nobenega problema. Če je bitna slika generirana iz vektorskega zapisa, je bitna slika točno v sorazmerju. Če je znana resolucija, kar pri meni je, saj dam datoteki tako ime, da vsebije ta podatek, potem se z lahkoto natisne grafika v naravnem merilu.
Če je grafika v resoluciji 600 dpi, je to treba povedati programu, v katerem odpiramo grafiko, seveda če program to omogoča. Jaz prisegam na Corel Graphics Suite, oziroma na program Corel Draw in seveda vse ostale v tem paketu, na primer Corel Photo Paint, ki zna marsikaj. Praktično je enakovreden Adobe Photoshop.
Prijatelj je profesionalni fotograf. Nekega dne sva debatirala malo okrog posla, tega in onega in prišla sva na pogovor o grafičnih programih. Želel je imeti Corel-a, saj mu nekako Adobe Photoshop ni odgovarjal. Začudeno sem ga vprašal, kako to da bi rad Corel, saj večina prisega na Photoshop ? Odgovor je bil, da ima s tem več izkušenj. Enako je pri meni. Corel uporabljam že 10let, začel sem z verzijo 4 sedaj sem na 11. Photoshop sem preizkusil, ampak sem se ga moral na novo učiti in sem ga opustil, saj sem ugotovil, da vse to, kar lahko storim v Photoshopu, lahko naredim tudi v Photopaint v Corelu, še več, še lažje, ker sem ga navajen.

Da ne bom dolgovezil, ni problem v grafiki ki jih najdemo na internetu, problem je v nas samih, ki teh grafik ne znamo uporabiti. No ja, kakor kdo. Zato pa je forum, da se vpraša, kako in kaj. Večina grafik je več ali manj zelo uporabnih, razen datotek v eagle, ki meni osebno ne pomenijo nič, ker eagle ne maram. A ni čudno, nekateri pa rišejo s tem programom. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 28, 2006 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot je napisal @CarpeDiem, tudi jaz vse delam z SprintLayout-om. Tudi če dobim kakšno sliko vezja v GIF, JPG, PDF ali drugem podobnem formatu, jo pretvorim v BMP in uporabim kot "podlogo" v SprintLayout-u ter narišem kar na novo. Seveda če ni prevelika ... in v tem primeru bi s konkretnim vezjem naredil točno to.
Malce zamudnejši postopek, ki pa ima to prednost, da si velikosti padov, širine linij, itd. prilagodim po svojih potrebah in željah.
Nazaj na vrh
Racko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 29, 2006 8:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

J e b a l t i č u k! Po vsej verjetnosti bi moral jaz tale PCB zrcaliti mar ne? Uporabljam namreč Epsonov photo papir in metodo likanja. Sem ravno danes tole spredvidel ob vrtanju lukenj Evil or Very Mad. Pri fotopostopku bi moral samo folijo obrniti na pravo stran, tu pa je samo ena stran glossy. Druga je navaden papir. A se da PDF zrcaliti?

/* :adminedit: Shame on you */
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.09
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 29, 2006 8:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pdf-ja se ne da zrcaliti v Acrobatu. Če kakšen printer to omogoča pa ne vem.
Lahko uporabiš način prenosa slik iz Acrobata, kot ga je svetoval Elektor.
Povečaj sliko v Acrobatu kolikor se da, klikni na ikonco s fotoaparatom in izberi področje slike. Ta se bo prenesla v Clipboard in jo s Paste lahko preneseš v grafični program. Lahko uporabiš IrfanWiev. Ta ti omogoča zrcaljenje slike in določitev pomanjšave pri printanju.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni