www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

tranzistor 2N3055

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
miloj
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Jan 2012 16:30
Aktiv.: 0.18
Kraj: CELJE

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 22, 2012 12:00 am    Naslov sporočila:  tranzistor 2N3055 Odgovori s citatom

Lep pozdrav

Čeprav tale prispevek mogoče bolj spada med začetnike sem ga vseeno dal med napajalnike ker se pač tiče napajalnika.

Zanima me razlaga vezja ki ga prilagam v sliki

Do sedaj sem kot začetnik v elektroniki že osvojil določeno znanje kot naprimer kako narediti preprosti usmernik za niske toke z LM317

Če prav razumem je pač LM317 narejen za majhne amperaže za kaj več pa je že potreben tranzistor.

Tukaj na tej sliki me zanimam kaj preprečuje toku da NE steče skozi LM317 ampak skozi T1 in T2?

Kar se tiče pa voltaže pa me zanima ali si prav predstavljam naslednje: tukaj pri tej napravi voltažo reguliramo z LM317 na OUT pinu ki steče v bazo tranzistorja in takšna kot je voltaža v bazo takšna je tudi voltaža skozi kolektor-emiter vendar s to prednostjo da pa visok tok steče samo skozi tranzistor in ne skozi LM317?

hvala

P.S.: Oproščam se za vse napačne izraze, kot sem že omenil sem začetnik in poskušam razumeti določene stvari, zato mi lahko tudi vi razložite "bolj po domače"

6amp_reg_powersupply.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  17.03 KB
 Pogledana:  111 krat

6amp_reg_powersupply.gif

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 22, 2012 8:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
kaj preprečuje toku da NE steče skozi LM317 ampak skozi T1 in T2?
saj je izhod od LM317 povezan z bazama od T1 in T2, zato je vprašanje nerazumljivo.
Kolikor si na hitro predstavljam, je avtor verjetno želel omejevanje izhodnega toka izvesti s P2; manj toka v bazo, manj toka na izhod. Ne vem čemu služijo D7 D8 D9. So mogoče montirane na hladilnik izhodnih transistorjev ?
Drugače pa je ON6MU klicni znak radioamaterja, njegova spletna stran pa zna biti tole: http://users.belgacom.net/hamradio/homebrew.htm , če boš tam našel več informacij.
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 22, 2012 8:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tiste tri diode omogočajo regulacijo od 0V. 317 namreč drugače deluje od 1,25V naprej. Sem tako rešitev že videl.

Drugače pa po domače: glavni "ventil" za elektriko v tej shemi sta tranzistorja.
317 pa ju regulira - odpira/zapira in s tem skrbi za željeno napetost izhoda. (kot ročica ventila).
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 22, 2012 4:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@miloj

Priporočam, da začneš na začetku. Ko ti bo znano delovanje tranzistorja, ti bo tudi delovanje tega usmernika razumljivo.

Tranzistor ima ojačanje. Z majhnim tokom v bazo krmiliš tok, ki teče skozi kolektor. Poleg tega je tu tranzistor vezan kot napetostni sledilnik - izhodna napetost sledi napetosti iz 317.

Čitaj!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni