www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

alternator/generator Sincro R80
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Rokic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Sep 2007 0:22
Aktiv.: 0.59
Kraj: Okolica Gorice

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 03, 2012 12:22 am    Naslov sporočila:  alternator/generator Sincro R80 Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Upam, da bom imel kaj sreče in si kdo kaj takega lasti doma. V notranjosti je šel po gobe varistor, katerega ne vem karakteristik (odprlo ga je ravno na strani kjer so oznake, jaz pa pameten se ga pred parimi leti odcvikal in nato izgubil (*,) )
Ker sedaj ne vem kakšen je bil, me zanima, če ima kdo kaj podobnega doma in bi lahko pogledal oznake tega varistorja oz. če je možno kaj razbrati iz podatkov generatorja?
Oznaka generatorja: R80 LBL moči 2,2 kVA
Element je na strani 7, pod številko 4, če komu kaj pomaga:
http://www.rbf.si/dll/ R80 manual_1.pdf

Hvala,
Rok

P.S. zakaj [ url=http://naslov.si] Tekst [ /url] ne prime? (presledki so namerno narejeni)
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
a.vidmar
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03
Aktiv.: 5.30
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 03, 2012 9:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to da si blizu Italije in če ti ne uspe dobiti vrednosti,
lahko pogledaš cenik in naročiš nadomestni del.
Po tem ceniku naj bi stal manj kot 6 euro.

LP

SINCRO .pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  SINCRO .pdf
 Velikost datoteke:  3.55 MB
 Downloadano:  32 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Rokic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 03, 2012 4:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Very Happy problemček. Sem premalo aktiven, da bi lahko pogledal priponko... Razz
Nazaj na vrh
legenda
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Dec 2006 23:35
Aktiv.: 0.74
Kraj: Lj. okolica- Dobrunje

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 03, 2012 4:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rokic je napisal/a:
Very Happy problemček. Sem premalo aktiven, da bi lahko pogledal priponko... Razz

Ni noben problem tole - na ZS mi pošlji mail pa ti pošljem kot pdf priponko.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Rokic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2012 3:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, z Sincrota so mi odgovorili, da se gre za varistor 420V RMS diametra 10mm. Ko sem razdrl, pa sem ugotovil, da se opazijo naslednje oznake: 10K68 več pa se ne vidi, ker ga je odprlo.
Bi bil recimo S20K420 vredu nadomestek?

Potem pa imam še kondenzatorček, ki ga bom preventivno tudi nabavil. Ima aksialne priključke (rumene barve če kaj pomaga) na njem pa so oznake: MWR 62xx (xx ne razberem) vrednosti 4700pF na koncu pa še oznaka K. Za kakšen tip kondenzatorja se sploh gre tukaj?

Hvala že vnaprej
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2012 6:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Varistor bo dober. Kondenzator pa kupi nov iste kapacitete in dovolj velike napetosti.

Če smem vedeti, čemu pa generator služi, oziroma kaj ga poganja?

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Rokic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2012 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

poganja ga bencinski 4T motor (za moč bi moral pogledat). Generator je drugače moči 2,2 kVA (pri 3000 vrt/min). Zaenkrat pa samo nabira prah. Ne vem, če je vsega laufal eno uro. Po okvari pa je name čakal par let, da sem se spet spomnil nanj.

Glede na to, da ne najdem kakšne napetosti je bil original kondenzator, naj vzamem za 220V ali več? Saj če vzamem 400V ne bi smelo biti nič narobe, glede na to, da mi po katalogu od ICja takšen tudi ustreza (zaradi premera)?
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2012 7:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko 400V ne bo nič narobe.

Potem je to vezje regulacija vzbujanja? Lahko poslikaš, me namreč zanima kako izgleda?

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Rokic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2012 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vzporedno so vezani kondenzator (4700pF), varistor (420V RMS) in dioda (P600M). Na en konec je priključen začetek, na drugi pa konec navitja rotorja. Kondenzator, diodo in varistor imam trenutno odspajkano...

DSC_7542.jpg
 Opis:
Kondič, dioda in varistor (ena nogica je odpadla)
 Velikost datoteke:  178.8 KB
 Pogledana:  2 krat

DSC_7542.jpg

DSC_7544.jpg
 Opis:
Mesto, kjer je priključeno "vezje"
 Velikost datoteke:  145.26 KB
 Pogledana:  4 krat

DSC_7544.jpg

DSC_7545.jpg
 Opis:
Na strani kjer je ventilator je spojen bencinski motor
 Velikost datoteke:  203.35 KB
 Pogledana:  2 krat

DSC_7545.jpg

Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2012 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za slike. Hočeš reči, da je vezje pritrjeno na rotor ali je spojeno preko obročev in krtač?
Rokic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2012 8:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vezje je pritrjeno na konca, ki sta vidna na drugi sliki (na rotorju), tako da ni nobenih krtačk vmes.
če te zanima, bom jutri poslikal še stator
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2012 8:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni potrebe hvala. Zanimiv princip sploh zaradi sil in vibracij rotorja.

Kako se je pa drugače generator obnesel in katere znamke je.

Rokic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2012 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor se spomnim, je bila napestost kar stabilna (nismo pa ga nekaj veliko rabili). Problem so bili večji porabniki (kotni brusilnik moči blizu 1kW ali pa kompresor smo testirali). No, eno in drugo je peljalo (čeprav se je slišalo, da ni tistih pravih vrtljajev priključenih porabnikov), vendar je pri zagonu kar lepo počepnil motor (napetosti takrat nisem meril). Sumim, pa da je ravno to skurilo varistor, čeprav ne vem zakaj (nisem kaj preveč v teh vodah).
Sam agregat je italjanske izdelave (Sincro model R80 LBL), bencinski motor pa Briggs&Stratton.
Ko ga spravim v delujoče stanje, bom opravil še meritve.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2012 10:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glej, da boš stvar dobro pritrdil in zalil, da ne bo odpadlo in povzročilo škode.

Res mi ni jasno kako se lahko vzbuja iz diode in kondenzatorja priključenega na rotorsko navitje.

Vprašanje pa je tudi, če so rotor balansirali vključno z elemnti,

Ko bo delovalo poskusi obremeniti s kakšnim sušilnikom za lase ali kakšnim kaloliferjem. Čudno je, da je motor počepnil že pri 1kW brusilniku brez obrementive stroja. Moj 2,8kW lepo deluje tudi z 2300W brusilnikom. Med tem, ko pa en fenček za sušenje las povzorči padec napetosti na 220V, kar je sicer se v mejah, vendar motor, ki sicer deluje z pravimi obrati kar tuli. Ga moram enkrat res zelo dobro ogret pa potem poizkusit.

Koliko kW oziroma KM pa ima motor?

PS: Kakor berem, gre za kondenzatorsko vzbujanje.

Rokic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 09, 2012 10:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem ga koncno sestavil, pa nastavil se malcek tako, da deluje sedaj na 230V in 49-51 Hz. Jutri me cakajo se meritve, vendar sem po poizkusu s 500 W reflektorjem in vrtalno pistolo zelo zadovoljen z rezultatom.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni