|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Chotu Neznanec

Pridružen-a: Tor 28 Feb 2012 14:14 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.04 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: Tor Feb 28, 2012 2:31 pm Naslov sporočila: elektromagnetni parkirni senzor |
|
|
Po nekaj pregledanih alfa in BMW forumih se obračam na to stran v upanju da bom dobil kakšno pomoč pri razumevanju delovanja elektromagnetnih senzorjev. baje je to trak (nisem razumel z kakšnimi antenami), ki predstavlja anodo in se ga lahko vgradi v notranjost odbijača brez dodatnega vrtanja lukenj v odbijač. zanima me kako dobiva povratni signal in kaj je njegova katoda? drugi avti? razumljivo je da se od lesa in drugega nekovinskega materiala ne odzove, kako je pri avtih? kaj niso avti delno faradelova kletka in ne prepuščajo magnetnega kroga? prosim za eno ali več pojasnil =P |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Feb 28, 2012 2:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
A niso ponavadi ti senzorji ultrazvočni?
No, ne vem kakšnega imaš v mislih ti, elektromagnetni sigurno ni.... opcija bi bila kakšen kapacitivni samo je pa vprašljiv domet le tega, ker je zelo majhen.... _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.13 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Tor Feb 28, 2012 2:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekateri parking senzorji so RF, delujejo na mikrovalovnem področju, avto pa ima za plastičnim odbijačem par antenic. Kaj več žal ne vem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Chotu Neznanec

|
Objavljeno: Tor Feb 28, 2012 3:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
so ultrazvočni in elektromagnetni kot [slovenščina je zame španska vas] zaslediu na navedenih forumih. pri UZ je problem saj je sprejemnik in oddajnik v isti napravi in ob oddaji signala pod oddaljenostjo 30cm nemore tako hitro preklopit na sprejemnik. to so oddajniki ki delajo od 30cm do 1.5m max, in neparkiram slona da bi potreboval takšno slabo občutljivost. glih to je moje uprašanje če gdo ve kko delujejo tej elektromagnetni, baje so zelo občutljivi, ljudje pa pišejo o slabostih kot so dežne kapljice na odbijaču - neprestano piska. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Tor Feb 28, 2012 3:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tukajpiše nekaj o tem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Chotu Neznanec

|
Objavljeno: Tor Feb 28, 2012 5:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Satelitko: no ta posnetek sem že gledal na youtube. žal na tej strani ne najdem odgovorov kako senzorji v tem traku prepoznajo oddaljenost od ovire. ker so senzorji elektromagnetni mora biti neko polje od katerega se ta signal odbija... se mi zdi logično tako... ampak kako? od česa se odbija in od česa ne? jaz nebi rad tega kupil samo zanima me princip delovanja =P Hvala useeno |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Feb 28, 2012 7:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za BMW vem, da uporabljajo mikrovalovni sistem, ki ti na displayu lepo izriše ovire za teboj in jih pobarva glede na oddaljenost ... Ni mi pa čisto jasno kako, sploh kakšne tanjše nekovinske palice.
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lojz Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31 Prispevkov: 668 Aktiv.: 2.82 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Tor Feb 28, 2012 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Chotu je napisal/a: |
pri UZ je problem saj je sprejemnik in oddajnik v isti napravi in ob oddaji signala pod oddaljenostjo 30cm nemore tako hitro preklopit na sprejemnik. to so oddajniki ki delajo od 30cm do 1.5m max, in neparkiram slona da bi potreboval takšno slabo občutljivost. |
To, da ne more preklapljat pod 30cm? Ravno zaradi "slonov" je tako narejeno, da imaš še pravi čas ustavit avto.
Enostavna razlaga za elektromagnetne parkirne senzorje:
Electromagnetism works by creating an electromagnetic field behind the car which is then monitored to see if this field is disturbed. As you reverse, physical masses such as cars or lamp posts will distort the electromagnetic field and the location of this distortion can be calculated to give you a reading to the distance to this interference. This is the same principle as used in microwave car alarms, although they just sensor for a disturbance rather than using it to calculate a distance. _________________ LP
Lojz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Chotu Neznanec

|
Objavljeno: Tor Feb 28, 2012 8:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dragi lojzi. na 1 meter razmaka lahko parkira usak voznik na ogledalca, do tega da ti natančno veš kolko si odmaknjen pa ti takšni senzorji (UZ) ne pomagajo. to je sam uprašanje nism se hotu izkazovat u parkirskih nesposobnosti, kr to ni moja lastnost ... sam razmišljam kko to deluje in bi rad dobiu še kakšno drugo mnenje, zakaj pa so drugače forumi?
drugače pa hvala za dodatno razlago  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lojz Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31 Prispevkov: 668 Aktiv.: 2.82 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Sre Feb 29, 2012 12:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Dragi lojzi. na 1 meter razmaka lahko parkira usak voznik na ogledalca, do tega da ti natančno veš kolko si odmaknjen pa ti takšni senzorji (UZ) ne pomagajo. to je sam uprašanje nism se hotu izkazovat u parkirskih nesposobnosti, kr to ni moja lastnost ... sam razmišljam kko to deluje in bi rad dobiu še kakšno drugo mnenje, zakaj pa so drugače forumi?
drugače pa hvala za dodatno razlago  |
1. Nisem lojzi, sem Lojz!
2. Pri napisanih 69 besedah si naredil vsaj 16 napak!
3. V prvem postu si napisal, da bi rad pojasnilo in si ga dobil. Oprosti, ker je citirano v angleškem jeziku.
4. Bom na kratko v slovenščini napisal in upam, da boš kaj razumel (bolj strokovno nima smisla)!
Senzor (trak) ne rabi kakšnega zunanjega polja, da bi deloval (karkoli v zvezi z anodo, katodo, Faradayevo kletko, ipd - pozabi). Trak, ki se namesti na odbijač in pripadajoča elektronika tvorita oscilator (elektromagnetno polje). S približevanjem kovinskih predmetov temu polju se le-ta deformira (spremeni). Seveda se lahko s to spremembo polja izračuna oddaljenost predmeta zelo natančno (tudi z UZ senzorji lahko na centimeter). Vendar kot sem napisal - nesmiselno je meriti razdaljo pri parkiranju med dvema avtomobiloma na 1cm. _________________ LP
Lojz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sre Feb 29, 2012 8:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Lojz, jaz bi pa ravno podvomil v natančnost tašne meritve. Koliko se ti EM polje spremeni je odvisno od predmeta, kateremu se približuješ. Ne moreta npr. lesena ograja ali tovornjak enako deformirat EM polja teh anten.
Baje ti senzorji prav lepo delujejo, če parkiraš do drugega vozila. Razne ograje, betonski stebrički, ipd. pa znajo delati težave. _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Feb 29, 2012 9:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa če je za tabo ferrari ki je bolj ali manj iz kompozitnih materialov?
Pa še motor ima nameščen zadaj .
Po občutku bi rekel da so bolj primerni UZ senzorji.
Betonskega korita elektromagnetni senzorji verjetno ne zaznajo najbolje.
Senzorji so lahko problematični, saj se ljudje navadijo nanje,
in če potem v nekem trenutku narobe izračunajo razdaljo?
Potem kar naenkrat malce poči.
Če bi si lahko pričaral tako stvar, potem bi si želel kamero iz ptičje perspektive.
Sicer pa sam uporabljam:
- optični senzor za parkiranje
- natančnost odvisna od vremena in počutja
- od prve uporabe s časom natančnost nekaj let narašča
- potem po določenem času začne natančnost padati
- v nekaterih primerih natančnost s časom zelo strmo pade
- optični pripomočki na recept ali brez pomagajo izboljšati natančnost
- po zelo dolgem času senzorjem ni več pomoči
LP, Gregor
Nazadnje urejal/a gregoral Sre Feb 29, 2012 9:39 am; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sre Feb 29, 2012 9:35 am Naslov sporočila: |
|
|
gregoral je napisal/a: |
Kaj pa če je za tabo ferrari ki je bolj ali manj iz kompozitnih materialov?
Pa še motor ima nameščen zadaj .
LP, Gregor |
 _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Chotu Neznanec

|
Objavljeno: Sre Feb 29, 2012 3:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
še enkrat namenjeno pikolovskemu lojzu
sem dijak srenje elektro šole 3. letnik in razmišljam o maturitetnem izdelku. to so podatki ki ne brigajo nebenga na forumu,tega nism hotu niti pisat, tako da to spustimo (samo da ti povem razlog slovničnih napak - kr mi dol visi, tle pa ni nobenga da mi bo govoru kaj in kko naj napišem)
dobil sem samo idejo pregledal par forumou in si u glavi zamislu neko stvar ki bi bila še bol precizna kot to kar že obstaja - in ne, nemislim nardit novega TOP SECRET patenta z katerim se bom kopau u dnarju, hočem samo povezat več področij in predmetou ki [slovenščina je zame španska vas] se jih u teh 3 letih naučiu. forumi so za delit znanja kaj pa [slovenščina je zame španska vas]?
@NeoTO: ja to sem se danes pogovarjau z profesorjem - različni predmeti drugače spreminjajo magnetno polje, jaz sem pa mislil da bi na podlagi meritev lahko dobil uporabne podarke za to spravit na en display. z prof. sva prišla do zaključka da bi bilo boljše uporabiti UZ z ločenim sprejemnikom in oddajnikom.
STVAR SE BO UPORABLJALA NA PREMIKAJOČEM ŠOLSKEM ROBOTKU V LABIRINTU
Gregoral: hvala bom pogledal še te vrste senzorjev  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Feb 29, 2012 3:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
...(samo da ti povem razlog slovničnih napak - kr mi dol visi, tle pa ni nobenga da mi bo govoru kaj in kko naj napišem)
|
Seveda ne. Tukaj garantirano ne boš več pisal.
Uporabnik je bil izločen. Prav tako bodo izločeni vsi morebitni alter nicki, ki bi se pojavili. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni