|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
rimci Član

Pridružen-a: Sre 30 Apr 2003 19:01 Prispevkov: 461 Aktiv.: 1.95 Kraj: Prekmurje
|
Objavljeno: Čet Maj 04, 2006 2:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
japek je napisal/a: |
Na vsak način ti VCO niha na prenizkih frekvencah in zato je nemogoče, da bi se PLL zanka ujela. |
To misliš za frekvenci 1.256 MHz in 1.272 MHz. Ker pri obeh nizjih frekvencah bi se zanka morala ujeti.
Glede krajšanja tuljave pa misliš z te strani kot sem označil? (vezje v prilogi)
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
62.57 KB |
Pogledana: |
68 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.30 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Čet Maj 04, 2006 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, s te strani.
Verjetno se ti pri spodnjih dveh, ali pa vsaj pri najnižji frekvenci zanka ujame, kajti če ni ujeta, je običajno napetost na varikap diodi v eni izmed skrajnih vrednosti.
To, da je zanka ujeta lahko preizkusiš tudi tako, da dodaš nek majhen košček kovinske površine k tuljavi in opazuješ, kaj se zgodi z napetostjo na varikap diodi oziroma z izhodno frekvenco. Če je vse OK, bi morala frekvenca ostati nespremenjena, napetost na varikap diodi pa bi se morala malo dvigniti. Jaz za nekaj takega uporabim plastičen izvijač, ki ima na koncu majhno ploščico iz mesinga, namenjen za uglaševanje.
LP, Janko
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rimci Član

|
Objavljeno: Pet Maj 05, 2006 8:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Res je z premikom diode bližje bazi transistorja sem VCO spravil v frekvenčno področje za katero je sprogramiran PLL in zdaj mi dela na vseh štiri frekvencah. Edino kar je, da mi pri najvišji frekvenci 1.272 MHz napetost stalno niha med 6,4V in 7,2V. A je to kaj narobe?
Še nekaj me zanima . Kako bi naredil detekcijo ujetja zanke z led diodo, ker TSA5511 nima predvidenega pina zato kot MC145151.
Pa še nekaj. Če bi želel da bi ta VCO delal na višjih frekvencah (PLL bi moral tako naredit drugi saj ta ne zmore višje frekvence) kaj bi moral spremenit v sami shemi.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Pet Maj 05, 2006 10:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Napetost niha zato, da je frekvenca nekje ob nastavljeni - ce napetost ne bi nihala, bi oscilator delal po svoje pri fiksni napetosti in pod vplivom ostalih dejavnikov, frekvenca bi plavala po svoje, tako pa jo PLL popravlja navzgor in navzdol okrog zeljene vrednosti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Pet Maj 05, 2006 11:37 am Naslov sporočila: |
|
|
rimci je napisal/a: |
Edino kar je, da mi pri najvišji frekvenci 1.272 MHz napetost stalno niha med 6,4V in 7,2V. A je to kaj narobe?
lp |
Po moje ni normalno, res je, da se ta napetost mora spreminjati, da ti ujame določeno frekvenco, vendar so te spremembe počasne. Po moje si še vedno malo preblizu zgornje mejne frekvence. Tako da mogoče še malo premakni diodo, ali pa skrajšaj tuljavo, kot sem ti zgoraj napisal.
Glede ujetosti zanke ti ne vem pomagati, najlažje je seveda če ima čip posebaj izhod za to, v tem primeru pa moram malo pregledati, če bi se dalo pomagati kako z izhodoma, ki sta izhoda za napetost na varikap diodo.
Za višje frekvence je seveda prvo vprašanje, koliko višje. Na GHz področju to v bistvu ni več tako enostavno kot pri nižjih frekvencah, kjer daš pri tuljavi kak ovoj zraven ali pa vstran. Tu moraš napraviti tiskano vezje z pravimi dimenzijami linij, ter upoštevati še marsikaj drugega.
Poglej tu: http://www.s53m.com/sa.php Pri spektralnem analizatorju imaš VCO1 in VCO2, ki oba zelo dobro delujeta, VCO1 meni pokriva frekvenčno področje od 1,9GHz, pa do 3,8GHz in ga uporabljam razen pri spektralnem analizatorju, tudi za uglaševanje WIFI anten. Nekaj o tem pa najdeš tudi na moji domači strani: http://lea.hamradio.si/~s55wt/SWR%20mosticek.html .
LP, Janko
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rimci Član

|
Objavljeno: Pet Maj 05, 2006 1:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom probal predlagano. Zadevo bi rad probal tudi zunaj. Na netu obstaja precej anten za te zadeve. Mi lahko predlagate izdelavo kake antene za "moje" frekvenčno področje.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Pet Maj 05, 2006 10:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede anten je pa čisto odvisno, kaj bi rad počel. Vsaka antena ima svoje prednosti in slabosti. Malo več napiši, misliš uporabljati vse skupaj za nek nadzor, ali vsesplošno oddajati, mogoče na kakšno razdaljo bi ti to sliko prenašal, pa še par vprašanj bi se našlo.
LP, Janko
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rimci Član

|
Objavljeno: Ned Maj 07, 2006 10:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Te stvari sem se lotil predvsem zato da se malo spoznam z RF tehniko in da se še nekaj naučim. Tako da nisem imel nič konkretnega v mislih. No zadevo bi probal za nadzor nekje zračne linije 500m (na kolikšni razdalji bi ta zadeva sploh delovala). A se te antene za GHz območa izdelujejo prav za določeno frekvenco ali pa pokrivajo določen frekvenčni pas?
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Ned Maj 07, 2006 5:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva je zelo specifična. Če nimaš nekih ovir, v smislu zidov in dreves, potem bi ti moralo brez problema delovati na razdaljo 500m. Tu bi lahko uporabil kar GP antenico, ki jo napraviš v petih minutah in že testiraš. Drugače pa čisto odvisno, običajno je tako, da so antene, ki imajo večje ojačanje, bolj ozko pasovne. Sicer to ozkopasovnost ne vidiš tako izrazito na merjenju ojačanja antene, ali pa da bi kar tako z sprejemom to ugotovil, če pa že, pa mora biti nekaj zelo narobe. Za ugotovitev parametrov antene je zato zelo primerno merjenje prilagoditve antene, ki pa je praktično vedno ozkopasovno in izrazito izraženo. Nekaj o tem pa najdeš na moji strani, ki je navedena zgoraj.
LP, Janko
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Sob Maj 13, 2006 10:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri vezju PIC-PLL vezje nekako ugotovi, ali je zanka ujeta. Verjetno preko i2c vodila, ker druge povezave ni.
Nisem pa uspel najti kristala za 3,2MHz, ne vem, če mi lahko tu kdo pomaga. Sedaj imam notri nekega z malo višjo frekvenco in je tudi odstopanje dejanske frekvence proti željeni temu primerno.
LP, Janko
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Traflc Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 21:48 Prispevkov: 365 Aktiv.: 1.54 Kraj: Javornik Jesenice
|
Objavljeno: Sob Maj 13, 2006 11:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabi 6,4MHz ki je dobavljiv v naših trgovinah ter delilnik z 2 CD4040 .
Meni deluje oziroma je delovalo (vezja nisem že 1 leto uporabljal ).
Uporabil pa sem to vezje : http://www.freddospage.nl/f628/f628.html#f628_5511
_________________ Lp. Traflc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni