www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Napajalnik iz 230V~ na 12V=- brez transformatorja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
JuRiii
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Mar 2010 18:29
Aktiv.: 0.63
Kraj: Leskovec-Slov. Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 6:10 pm    Naslov sporočila:  Napajalnik iz 230V~ na 12V=- brez transformatorja Odgovori s citatom

Na spletu sem našel že kar nekaj verzij teh vezij a slednja mi je bila najbolj všeč in je čisto minimizirana. Namreč uporabil bi za vezje z relejem in 5V stabilizatorjem za krmilje. Zanima me vaše mnenje in morda če ima kdo boljšo rešitev bi bila dobrodošla.

[LINK]

LP, Jure.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 6:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Upam, da se zavedaš tudi vseh pomanjkljivosti, katere ima tak napajalnik ( v smislu varnosti ). Pa tudi kondenzator 2u2 400V je večji od marsikaterega transformatorja

LP

Musty
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54
Aktiv.: 7.13
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 6:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem videl podobne breztransformatorske napajalnike v kitajskih zadevah, žal pa ne vem točno kaj je not. Nek element z tremi nogicami, potem pa direkt na baterijo.

Lp
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 7:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj tukaj ni nobene znanosti, le kondenzator na vhodu je treba primerno določiti, da ima napajalnik dovolj moči in tudi ne preveč (nepotrebno kuhanje zener diode).

Galvanske ločitve pa pri tem usmerniku seveda ni.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lipa
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39
Aktiv.: 3.83
Kraj: Lipa Beltinci

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 8:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takšni usmerniki so bili v uporabi pred 30 leti, verjetno zaradi cene trafojev. Danes je vsekakor boljša klasika, železo ali svičer.
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 8:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Switcher, vsekakor.

Taka vezja s kondenzatorji so bolj izhod v sili ali za zelo šparovne aplikacije, kjer ni možnosti dotika.
Normalnega releja + linearnega regulatorja ti taka zadeva ne bo poganjala.

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.00

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 9:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lipa je napisal/a:
Takšni usmerniki so bili v uporabi pred 30 leti, verjetno zaradi cene trafojev. Danes je vsekakor boljša klasika, železo ali svičer.

Najbolje je še vedno klasika - dober trafo z rezervo - čeprav ga je meni skurilo, ko sem ga najbolj rabil.

Switcherje ubije že blaga strela, sploh tako male.

>Normalnega releja + linearnega regulatorja ti taka zadeva ne bo poganjala.
Požene - tako vezje je namreč v vseh PIR senzorjih.

Ima tudi zelo zelo nizko porabo.
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.88
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Take verzije napajalnikov sem uporabil v LED svetilkah in presenetljivo še danes vse lepo deluje, dočim je bližnji udar strele uničil že nekaj switcherjev v LED žarnicah, ki so v bistvu v istem svetilu.

Kar se tiče napetosti dotika pa je res riziko.

GJ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51
Aktiv.: 4.17
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole na hitro: za 12V relejček , ti požre 10mA in če rabiš za vezje s mikrokontrolerjem še ene 20mA ti zadostuje X2-470nF kondenzator.

LP GJ
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če rabiš za poganjanje kakega manjšega vezja (do 1A) si omisli kaj takega:

http://www.ebay.com/itm/12V-1A-power-supply-adapter-for-RGB-LED-Strip-EU-plug-/220965484025?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item337291b5f9

Na izhod daš še kak gladilni kondezator. Stvar preverjeno deluje. Za za tistih 6$ in free shipping v Slovenijo skoraj nimaš kaj razmišljati. Sigurno je precej boljša varianta, kot napajanje prek kondenzatorja in uporov. Še vedno lahko tak napajalnika "kanibaliziraš" (ohišje zavržeš, vsebino pa uporabiš v svojem izdelku)

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Konec koncev tudi PIR senzorji imajo tak napajalni sklop in pogosto, ne vedno, tudi rele.

Sedaj je samo še vprašanje, za katero napravo to rabiš in v kakšni pogojih bo delovala te naprave?

Vsaka od predlaganih rešitev (kapacitivni usmernik, switcher ali trafo) ima svoje prednosti in slabosti. Brez podatka o namembnosti ni mogoče svetovati o primernosti nobene od teh rešitev napajalnega sklopa.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sibica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24
Aktiv.: 5.59
Kraj: Vremska Dolina

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 11:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.jimfranklin.info/microchipdatasheets/91008b.pdf
malo čtiva na to temo

JuRiii
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Mar 2010 18:29
Aktiv.: 0.63
Kraj: Leskovec-Slov. Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 11:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja izdelal sem stikalo na plosk pa da bi napajalnik spravil v podometno dozo sem mislil narediti to manjšo izvedbo napajalnika katera se je izkazala za slabšo in tudi večjo od malega trafota. krmilje pa bibilo v skatlici nad dozo zaradi ločitve od omrežne napetosti.
Nazaj na vrh
eddie
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Aktiv.: 3.05
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 9:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje pa nabavljate take male trafote - za poganjat mikrokontroler + kakšen rele?
Jaz sem do sedaj jemal iz starih naprav - pa mi je trenutno zmanjkalo "darovalcev".
Nazaj na vrh
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 10:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trafote lahko nabaviš TUKAJ , ali pa IC, HTE,...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni