www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

merjenje temperature s 0.1°C natančno
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dule26
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2010 7:30
Aktiv.: 0.14
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 07, 2012 2:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če hočeš pomik za 4 bite pomnožiš z 16.
Če pa hočeš pomik v njegovem primeru, pa moraš množiti z 100 šestnajstiško in deliti z 16 desetiško, da dobiš pomik za štiri bite.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arksi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Aktiv.: 3.65
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 08, 2012 8:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za izčrpno pojasnilo glede izpisa temperature . Zdaj moram te primere še malo preštudirati in upam, da mi uspe. Drugače se pa spet slišimo Wink .

@Gumby, (oz kdor kaj ve) - a res spremenljivka float tako grozno obremenjuje mikroprocesor? Jaz bi rad meril temp. iz dveh DS18B20, ter ob določeni temp. vklapljal še en rele. To bo pa menda zmogel en AVR (atmega32), kljub flot spremenljivki, a ne?

LP
Nazaj na vrh
arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 13, 2012 10:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žal mi nikakor ne uspe prikazati prave temperature. Uspel sem prikazati temperaturo na desetinko stopije natančno, vendar mi na displeju prikazuje temp. cca. 15 stopinj premalo. Pizkusil sem že vse razne varjante, ki ste jih svetovali, vendar mi nikakor ne uspe.

Še najboljša rešitev se mi je zdela od GJ. INT sem pretvoril FLOAT ter delil z 16, ter potem spremenljivko FLOAT konvertiral v STRING in izpisal na LCD. Vendar dobim napačno vredost temp.

Bi lahko kdo od vas strokovnjakov pripel sem gor na forum del kode v C-ju, kjer se izvaja samo branje oz. pretvorba temperature.

LP
Nazaj na vrh
sebaseba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Maj 2010 3:26
Aktiv.: 0.37
Kraj: Piran

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 18, 2012 5:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredi umeritveno krivuljo čipa in boš imel natančnost na 0.1 C.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2012 7:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa če bi si naredil točen (bitni) izpis, kaj ti DS-a pošiljata? Da vidiš (izračunaš) kaj bi moral prikazat.. Namreč, največja verjetnost je za matematično- postopkovno napako pri pretvorbi iz "bitne" oblike v analogno.
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.36

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2012 8:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

CRC tudi ni samo zaradi lepšega... kot prvo bi moral preverit, če si podatke sploh dobro prebral.
arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2012 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za vse nasvete.
Mi je uspelo sedaj prikazati točno temperaturo, kaže celo desetinke stopinje Wink. Pa ne me sedaj vprašat kaj je bilo narobe, ker enostavno ne vem, ker sem še bolj "zelenec" v programiranju. Nekaj časa sem "mutil" in se mi je posrećilo. Lahko rečem le to, da nekaj ni klapalo pri pretvorbi iz spremenljivke INT v FLOAT oz. tu nekje

Še vprašanje: ne bi se rad ukvarjal z branjem 64 bitne kode posameznega senzorja, ker je 1wire komunikacija dokaj komplicirana (vsaj zame). Rad bi vsak senzor priklučil na svoj pin. Ne vem pa kako to izvesti, da bi bral več senzorjev na portu glede na to, da lahko 1wire konfiguriramo samo en pin?

Bi lepo prosil za kakšen nasvet oz. za kakšen kos kode v C, ki bere dva ali tri senzorje in je vsak na svojem pinu.

LP
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 20, 2012 7:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Whistle Ti bo definitivno lažje, če se naučiš rabe 1-wire. Kajti drugače boš moral narediti softverski 1-wire protokol. Torej program za nekaj, kar mikro zna že sam po sebi.
Tak nasvet je zato, ker preko tvojih postov ocenjujem znanje programiranja (no, saj tudi jaz nimam baš pojma Angel )
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni