www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

VDSL
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.66
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 06, 2012 10:11 pm    Naslov sporočila:  VDSL Odgovori s citatom

Pogosto se mi dogaja, da imam visoko zgubo paketov na moji SiOL VDSL liniji. Začne se lepo počasi, potem pa se izguba veča in veča dokler se čez kako uro interneta ne da več normalno uporabljati. Nato pa linija pade in se ne vzpostavi več. Če resetiram modem, bo vse spet normalno delovalo, vendar se težave čez 12 do 48 ur ponovijo. Stokrat sem že klical SiOL tehnično pomoč, pa so vedno rekli, da so težavo odpravili. Vmes so že dvakrat tudi menjali modem, vendar ni bilo nič od tega.

Zanima me ali obstaja oz. kje bi lahko dobil kakšno napravo, ki jo lahko priklopim na telefonsko linijo pred modemom, da "snifam" oz vohljam promet in frekvence oz. spekter, da vidim in ugotovim kaj se sploh takrat dogaja, ko linija začne padati.

lp

airwolf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Aktiv.: 10.67
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 06, 2012 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naprava obstaja. Reče se ji TraceSpan. Cene je cca 10.000€ za en analizator in letno licenco.
urosg
Član
Član

Pridružen-a: Pet 27 Apr 2007 14:30
Aktiv.: 2.56

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 07, 2012 8:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred leti sem imel jaz podobno težavo, vendar je bilo tako da meni je internet deloval samo vmes mi je naključno prekinjal za kakšno sekundo in ker sem seveda s svojim delom vezan na zunanje strežnike, mi je vsakič povezava padla dol.

Klical sem na siol non-stop na vsake dva dni, dokler me niso prestavili v "bolj zatežen" oddelek, kjer so pa potem iz siola oz. telekoma prišli s svojo testno napravico in merili linijo nekaj časa - kjer je bilo tudi nekaj sreče, da je ravno vmes prekinilo povezavo.

Na koncu so ugotovili da je en port v centrali malo čuden in so enostavno zamenjali moj priključek s sosedovim in meni je delovalo normalno naprej.

Moje priporočilo: kliči vsakič ko ti prekine
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 07, 2012 9:15 am    Naslov sporočila:  Re: VDSL Odgovori s citatom

Saran je napisal/a:

Zanima me ali obstaja oz. kje bi lahko dobil kakšno napravo, ki jo lahko priklopim na telefonsko linijo pred modemom, da "snifam" oz vohljam promet in frekvence oz. spekter, da vidim in ugotovim kaj se sploh takrat dogaja, ko linija začne padati.

lp

Pri PRDju imaš več možnosti.Meri se vse vrednosti med žilami in proti zemlji (A/B ; A/G ; B/G )
Najprej pomeriš napetost, ki je v primeru PRDja 0 (morda malenkost indukcije do 1V).
Ta vikend je idealen za merjenje izolacije. Vse tri vrednosti morajo biti >10Mohm.
V kolikor imaš merilnik kapacitivnosti lahko pomeriš obe žili proti zemlji saj imaš med žilama še centralo, ki pa je ti nimaš možnosti odklopiti. Vrednost ene in druge žile proti zemlji morata biti enaki vsaj 99%. Z to meritvijo tudi grobo oceniš dolžino kabla, ki v povprečju nabije 40nF/km. Seveda je odvisno ali je zračni,zemeljski,debelina parice,izolacija in še 1000 drugih faktorjev.
V kolikor imaš spektralni analizator se lahko poigraš tudi z njim.Vzameš kos flat kabla (ploščati telefonski 4 žilni) in modem priključiš na srednji dve na stranski dve pa priklopiš analizator. Frekvence (odvisno od odaljenosti) dosegajo 7,12 in redko do 30MHz. Tudi iz tega se da marsikaj razbrati če veš zakaj pri določenih frekvencah "nastane luknja".Z to metodo vidiš kje se povezuje tvoj modem. Če pa pomeriš prazno parico vidiš, kaj uporablja tvoj sosed v četvorki (kabli so motani po 4 žičke v snop=četvorka)
Pred vsem tem pa priporočam UTP kabel od priključne točke do modema v enemu kosu ter prenapetostno zaščito, ki prepušča dovolj visoke frekvence.
Pri VDSL(2) ne sme biti na liniji NOBENE paralelke, ki so ponavadi ostanek navadnih telefonov. Uporabiti je potrebno samo en par v UTP in ne vezati po več skupaj!
To pa je na žalost tudi več ali manj vse kar lahko napraviš sam.
Velikokrat pa pride do izpadanja tudi zaradi nihanja el. napetosti in poceni napajalnikov modema. Eno stranko sem rešil z dodanim kondenzatorjem 10.000 microF dodanim na napajalnik-prej je ob vžigu luči na hodniku TV zakockal ali je celo izpadel modem.
Možnih vzrokov za izpadanje je "1000" ampak samo eden je tisti glavni krivec.
Odkriti ga je pa druga pesem Rolling Eyes

robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 07, 2012 9:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

urosg je napisal/a:

Na koncu so ugotovili da je en port v centrali malo čuden in so enostavno zamenjali moj priključek s sosedovim in meni je delovalo normalno naprej.

Tebi so menjali par do centrale - po liniji najmanjšega odpora zamenjaš žičke na najbližnji omarici in v centrali. Verjetno sosed takrat še ni imel XDSL ali pa je bil "manj siten" kot ti Whistle
Pa ker vidim, da si iz Domžal-tam imate en odličen motilnik vseh signalov.

s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.99
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 07, 2012 9:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dejansko je lahko tudi slab port na IP-banu. Če boš dovolj tečen, bodo zamenjali tudi tega Smile
airwolf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Aktiv.: 10.67
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 07, 2012 10:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole verjetno ni več BAN, ampak njegov naslednik.
Ali pa ne, tudi VDSL-jke so bile BA tipa.

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.74
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 07, 2012 12:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

robert je napisal/a:
Pa ker vidim, da si iz Domžal-tam imate en odličen motilnik vseh signalov.

Motilnik, katerega ti misliš nima kaj dosti veze... Resnični motilnik se skriva v imenu ponudnika. Nočem biti fan kogarkoli, ampak resnica boli, in v tem primeru je krivec ravno siol. Imam preveč kolegov, ki jamrajo ali pa so jamrali če njega dokler niso šli drugam. Njim se gladko = be zate, zame in vse ostale. Ti kar kliči, mi bomo pa vsakič čez pol ure poslali avtomatsko sporočilo da je problem rešen. Itak se človek vedno prej naveliča kot avtomat.
No, da se bom Samo pljuval čez siol, imam tudi kolega, ki živi 100m stran od oddajnika in veselo uživa v siolovih storitvah... Nima večjih problemov.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.22
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 07, 2012 12:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V domžalah je veliko TS optike, preveri možnost za optiko na tvojem naslovu in se reši težav.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 07, 2012 1:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni nujno. Siol ima podobne težave tudi na optiki, kar nakazuje na težave z opremo, ne pa medijem prenosa...žal se dostikrat zgodi da težave izginejo ko siolovcem modem vržeš v glavo in vzameš npr. T2...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
JELKO
neregistriran

Pridružen-a: Pet 16 Mar 2012 23:00
Aktiv.: 0.58

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 07, 2012 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
...žal se dostikrat zgodi da težave izginejo ko siolovcem modem vržeš v glavo

Zakaj žal?
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.60
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 07, 2012 2:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sinope nastaviš na modem, kupiš Linksysa->problem rešen.

Predvsem pa ne kličeš pekov na tehnično pomoč, ki so sposobni modem resetirati, ko se z njimi pogovarjaš preko stacionarnega telefona in to brez opozorila.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 07, 2012 3:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jelko --> načeloma imaš prav. Nikoli nisem obžaloval, da se prešel na T2(še...).
Pzufic--> dostikrat ja, ni pa nujno. Se zgodi da jih = be kaj v centrali, v tem primeru to ne pomaga. Ampak njihov " router" je itak iz časov rusije in dober samo za ne preveliko enosobno stanovanje, saj dlje ne vleče, če ga že uspeš pripraviti da dela.
Klicati pa itak nimaš kam drugam kot ravno njih...tam so pa študenti, ki itak nimajo pojma.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.60
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 07, 2012 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi, če bi bilo možno zamenjati na T2 bi v mojem primeru centrala ostala ista.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.66
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 07, 2012 5:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je, da je naša hiša na začetku imela SiOL ADSL povezavo, ki je delala brez težav. Želeli smo si hitrejši internet, zato smo za nekaj časa preklopili na T2 VDSL. Tu so bile same težave, internet je izpadal kot nor in redkokdaj smo sploh imeli stabilno linijo. Nato smo zadevo odjavili in se vrnili na siol ADSL. Težave so izginile.

Čez nekaj časa pa smo končno preklopili na SiOL VDSL (deloma je bila to moja krivda, saj sem mislil, da preklapljamo na hitrejši adsl, na koncu pa se je izkazalo, da smo preklopili na vdsl). Ta je na začetku sicer deloval normalno, vendar je pa kasneje začel izpadati - predvsem v spomladanskem času, čez leto pa deluje večinoma normalno. To se nam dogaja že par let in počasi postajam sit teh izpadov.

Na SiOL-u pravijo, da je naša telefonska napeljava zanič. Jaz bi rade volje šel na optiko, pa kaj, ko je še ni v našem naselju. Cca 200 metrov stran od naše hiše pa pelje mimo optični kabel, vendar se na siolu zgovarjajo, da še "letos in naslednje leto nimamo nobenih načrtov" za polaganje optike v danem naselju. Ko pa omenjam menjavo telefonskih kablov, pa tudi nočejo nič slišati o tem.

Sicer ima naša telefonska linija samo dve žici, ne štirih.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 501 dni