|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
OgljikovAstat Neznanec

Pridružen-a: Sob 07 Apr 2012 19:49 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sob Apr 07, 2012 8:10 pm Naslov sporočila: Avtomatski vžig računalnika |
|
|
Pozdravljeni
Doma imam manjši strežnik, ki pa ime že iz tovarne serijsko napako in sicer, tudi če v BIOSu vključim funkcijo ponovnega zagona po izpadu elektrike, se ne bo zagnal.
Zato bi želel izdelati majhno vezje, ki bi računalnik ponovno vžgalo ob vrnitvi elektrike. Problem pa je, da ne želim, da bi to vezje prižgalo računalnik tudi takrat, ko ga jaz namenoma ugasnem. Bi bilo to izveljivo?
Hvala vnaprej in lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.12 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Apr 07, 2012 9:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podatek o izpadu omrežja oziroma vrnitvi, dobiš iz omrežne vtičnice. Izhod vezja pa priključiš na kontakte tipke za vklop serverja ali kaj podobnega.
Primernega vezja v celoti, verjetno, ne boš našel in se boš moral zadeve lotiti sam.
Lahko pa tudi kupiš UPS. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
OgljikovAstat Neznanec

|
Objavljeno: Sob Apr 07, 2012 9:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
UPS se mi zdi predrag, še posebej ker ne potrebujem, da bi računalnik bil čisto 24ur na dan aktiven.
V mislih sem imel podatek o prisotnosti/ne prisotnosti elektrike spremljati na power pinu od power switcha na matični plošči, podatek o tem, ali je računalnik prižgan ali ne pa na power pinu od power LEDa. Z dvema tranzistorjema bi lahko naredil vezje, ki bi ob prisotnosti napetosti na power switchu in odsotnosti napetosti na power LEDu sklenil kontakt na power switch pinih, vendar problem tu je, da ko računalnik ročno ugasnem se bo sam od sebe prižgal, jaz bi pa želel, da se to zgodi le, če je prišlo do izpada elektrike. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.19 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sob Apr 07, 2012 9:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si preveril ali ta napaka res obstaja? Včasih take kikse odpravijo v novejših verzijah BIOSa. Mogoče jo to tudi rešitev tvojega problema, če je odkartati 50€ za UPS preveč.
In še nekaj, večina plošč ima naslednje obnašanje, ko nastaviš na vklop po izpadu napetosti: PC se vklopi vedno, ko dobi napajanje, brez izjeme ali je bil v času izpada napajanja vklopljen ali ne.
Niso pa vse plošče take! Nekatere plošče so glede tega pravila zelo striktne. Če računalnik ugasneš s tipko ali z zaustavijo sistema in potem zmanjka elektrike, se računalnik ne vklopi nazaj, ko se elektrika vrne.
Vklopi se samo v primeru, če je elektrike zmanjkalo, ko se je računalnik delal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
airwolf Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17 Prispevkov: 2219 Aktiv.: 10.67 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Sob Apr 07, 2012 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Res je.
Sam sem imel kišto ki je imela na osnovni plošči jumper.
Default pozicija je bila da se ni prižigal ko si ga vklopil v napajanje, sekundarna pozicija pa bila da se je vklopil ko si ga vključil v elektriko.
Malo poglej, lahko da moraš prestavit še kakšen jumper na matični plošči. _________________ LP Gašper |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
OgljikovAstat Neznanec

|
Objavljeno: Sob Apr 07, 2012 10:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po pravici povedano se mi 50€ ne zdi tako veliko, ampak UPSa realno zaenkrat ne rabim. In glede na to da se začenjam ukvarjat z enostavno elektroniko kupljem UPS ne bi bil preveč zabaven
Kar se pa napake tiče je Intel priznal, da je v prvi seriji plošč (ki jo jaz nažalost imam) ta napaka strojna in se je ne da odpraviti. Poleg tega imam dve enaki plošči doma, z istim BIOSom, na eni ta funkcija deluje normalno na drugi pa ne.
Tudi na to sem pomislil, vendar nikakor ne deluje, edini jumper na plošči pa je za brisanje CMOSa. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 502 dni