www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

krmilnik AVR-pomoč

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
krajsek123456
Član
Član

Pridružen-a: Ned 07 Nov 2010 8:40
Aktiv.: 0.25
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 06, 2012 2:56 pm    Naslov sporočila:  krmilnik AVR-pomoč Odgovori s citatom

Lep pozdrav.
v enem od prejšnih tem sem že omenil da želim početi nekaj z ATMEGA8-16PU.
Od kolega sem dobil nek krmilnik v katerem je bil atmega8 (z polamanimi pini:) ). rekel je da so se oni v šoli učili s tem, a da nima nobenih papirjev ali česarkoli od tega krmilnika. ker sem nov v teh vodah, še mi ni jasno čisto vse. priložil sem sliko. bi mi lahko kdo po njej pomagal povedati, kaj vse potrebujem da zadevo priklopim na PC in kako začnem?

2012-03-06-002.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  721.68 KB
 Pogledana:  27 krat

2012-03-06-002.jpg

žrepko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12
Aktiv.: 3.77
Kraj: Ptuj-Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 06, 2012 3:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potrebuješ programator za AVRje ter mikrokrmilnik.

Ta plošča ima par relejskih izhodov, optoizoliranih vhodov, napajanje preko 7805, možnost priklopa LCD displeja s klasičnimi pini,...

Če sam ne boš znal plošče niti priklopiti, potem dvomim, da boš s tem kaj naredil oz. se sploh učil.

krajsek123456
Član
Član

Pridružen-a: Ned 07 Nov 2010 8:40
Aktiv.: 0.25
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 06, 2012 3:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mikrokrmilnik sem kupil nov, atmega 8-16pu... malo sem brskal po spletu, baje da ne rabiš programatorja, da lahko kar na LPT port priklopiš mikrokrmilnik in ga tako sprogramiraš... je to res?
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.05
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 06, 2012 3:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Skoraj. Tudi zadeva, ki se priklopi na LPT, je neke vrste programator.
Tukaj imaš več informacij.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
žrepko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12
Aktiv.: 3.77
Kraj: Ptuj-Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 06, 2012 4:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

imam takega narejenega, je delal v redu s PonyProg-om. Nato sem kupil na USB za AVR Studio. Prihraniš na času pri prigramiranju. Pri LPT moraš vedno izbrati kateri hex in nato progamirati v drugem programu, pri USB pa v AVR Studiu klikneš samo programiranje.
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 06, 2012 6:31 pm    Naslov sporočila:  Re: krmilnik AVR-pomoč Odgovori s citatom

krajsek123456 je napisal/a:
Lep pozdrav.
v enem od prejšnih tem sem že omenil da želim početi nekaj z ATMEGA8-16PU.
Od kolega sem dobil nek krmilnik v katerem je bil atmega8 (z polamanimi pini:) ). rekel je da so se oni v šoli učili s tem, a da nima nobenih papirjev ali česarkoli od tega krmilnika. ker sem nov v teh vodah, še mi ni jasno čisto vse. priložil sem sliko. bi mi lahko kdo po njej pomagal povedati, kaj vse potrebujem da zadevo priklopim na PC in kako začnem?

Poleg ostalega, še tu in tam kakšno veliko začetnico.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kolarmodelar
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Feb 2008 21:32
Aktiv.: 0.50
Kraj: Letuš

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 11, 2012 10:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rabiš programator. Mi smo delali s STK300. Potem potrebuješ 12V napajalnik. Povežeš vse vhode. To je tisti 7805, potem zgoraj za napajanje čipa in pa zgoraj desno za napajanje relejev.

Računalnik z LPT vhodom, razen če imaš drug programator ipd.

Ter seveda program kot je Bascom AVR.
Če še nisi delal s tem bo težka.

lp, Metod

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 11, 2012 1:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kako ste vsi črnogledi - težka bo, ne bo znal...itd...
kaj ne bo...se bo pa naučil, a ne? Na netu je ogromno napisanega o tem, malce bo pa na temle forumu "zatežil", pa bo šlo. Na podobnem sem bil jaz par let nazaj.
Za začetek si morda oglej stran:
http://www.lancos.com/prog.html
tukaj so tudi sheme kako narediš programator za priklop na RS232 (serijski port). LPT porti počasi izginjajo iz PC-jev, celo RS232 nima več vsak.
Če imaš vsaj osnovno znanje elektronike, potem bo počasi že šlo.
Ko ti steče pa nabaviš USB programator, če boš še imel voljo do tega.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 11, 2012 2:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Udeležba na začetnem BASCOM tečaju zna biti koristna brca, vredna tistih nekaj deset EUR.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Obelix
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 11, 2012 2:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj pa najdeš sheme za programator za priklop na USB. Enostransko tiskano vezje, brez SMD, dela "od prve".
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 11, 2012 2:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

samo da bi ga naredil bo pa najprej treba dobiti (ali narediti) en drug programator - namreč mega hoče imeti program notri Smile Serijski programator iz ponyprog strani narediš z materialom, ki ga imajo doma skoraj vsi elektroniki.
Ja, tečaj bascoma je koristna zadeva. Se splača.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Obelix
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 11, 2012 5:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To drži. Kaj pa če ima računalnik, ki nima ne tiskalniških ne serijskih vrat.

Če se bo resno lotil izdelave programatorja, se bo zagotovo našel nekdo, ki mu bo zapekel tisto atmego.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni