|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Rokic Član

Pridružen-a: Pet 28 Sep 2007 0:22 Prispevkov: 128 Aktiv.: 0.59 Kraj: Okolica Gorice
|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2012 6:39 pm Naslov sporočila: SAR vrednost |
|
|
Živjo!
Nekaj sem iskal na to temo, pa nič konkretnega nisem našel.
Skratka, nekaj dni se že mešam s temi telefoni, pa me čudijo te številke.
V Evropi je dovoljeno do 2,00 W/kg. Vse vredu in prav, vendar zakaj ne bi nabavil telefon z manjšo vrednostjo? Kako je to povezano s kvaliteto signala?
Konkreten primer:
Moja Nokia ima Sar vrednost 1,2 W/kg
Določeni Samsungi imajo to vrednost 0,35 W/kg.
Zakaj bi se v tem primeru sploh odločil za Nokio? Pustimo sedaj odgovore kot so "ker sem fan", "ker je boljše izdelano"... Bolj me zanima kako je SAR vrednost povezana z močjo (upam, da sem se pravilno izrazil) prejemanja signala? Bo Samsung enako dobro "lovil" signal, kjer ima Nokia signal na minimumu? Al tukaj ni povezave?
Če se spomnimo leta nazaj je bila Motorola, kar se tiče lovljenja "bog i batina". Kletni prostori, povsod samo železje in cevi - z Motorolo si se nemoreno pogovarjal, medtem, ko so razni Ericssoni bili v stanju "No signal".
P.S. Odgovori kot so "zapri telefon, ko ga ne potrebuješ", "manj uporabljaj telefon" ne pridejo v poštev.
Hvala in LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S53DZ Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27 Prispevkov: 951 Aktiv.: 5.51 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.70 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2012 8:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mah po domače. Za moje pojme v mojih rovtah bolje lovi Nokia kot pa Samsung. Sicer je to odvisno od modela do modela, ampak večina jih slabo lovi(moram jaz namesto telefona lovit signal ). Starih Motorol pa žal praktično ni več razen v oglasnikih, če imaš srečo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2012 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsi telefoni delujejo na enaki frekvenci. Torej to ne vpliva na absorpcijo v tkivu.
Kvaliteta antene vpliva samo na to, koliko električnega signala se pretvori v EM valovanje.
Za moje pojme sta samo dva faktorja, ki vplivata na SAR vrednost:
- moč oddajnika
- pametna lokacija antene
Če ima telefon anteno v redu nameščeno, da je čim bolj stran od rok in glave (se pravi v zgornjem odkritem delu telefona), potem bo potrebna majhna moč oddajanja, da se bo povezal z bazno postajo.
Če je antena skrita na spodnjem delu pod roko (na primer pri butastem iphonu), potem je potrebno oddajno moč povečati, da se poveže z bazno postajo. Razliko moči seveda sprejme tkivo, ki senči anteno (roka in glava).
Če je med meritvijo izsevana moč proti bazni postaji enaka ne glede na model telefona, bi jaz rekel, da je telefon z nižjo SAR vrednostjo boljši, ker ima bolje postavljeno anteno in bo tudi bolje lovil po "luknjah".
Po drugi strani pa tukaj piše, da se SAR meri pri maksimalni oddajni moči, kar pomeni, da spet ne vemo, kje smo, ker manjka podatek kolikšna pa je ta maksimalna moč in kolikšna je dejansko izsevana moč.
Moj sklep: na osnovi SAR podatkov ne moreš popolnoma nič sklepat, kateri telefon je boljši in kater bolj obremenjuje človeka.
Podatek velja samo pri maksimalni moči, ji pa jo telefon zelo redko uporablja. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rokic Član

Pridružen-a: Pet 28 Sep 2007 0:22 Prispevkov: 128 Aktiv.: 0.59 Kraj: Okolica Gorice
|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2012 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za povezavo, ampak kaj bistevno novega nisem prebral.
Glede podanih številk mi je jasno, da so te najvišje dosežene, vendar bi bilo zanimivo videt kakšno raziskavo v razmerju sevanje:kvaliteta/moč signala.
@kobranka ravno Motorole z dvovrstičnim displayem nimam neke želje imet
Za sevanje me na nek način skrbi, saj bo/je telefon kar veliko pri ušesu. Očitno bo potrebno poiskati kar izkušnje uporabnikov glede lovljenja signala. SAR vrednosti so itak povsod podane. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.70 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2012 9:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Če ima telefon anteno v redu nameščeno, da je čim bolj stran od rok in glave (se pravi v zgornjem odkritem delu telefona), potem bo potrebna majhna moč oddajanja, da se bo povezal z bazno postajo.
Če je antena skrita na spodnjem delu pod roko (na primer pri butastem iphonu), potem je potrebno oddajno moč povečati, da se poveže z bazno postajo. Razliko moči seveda sprejme tkivo, ki senči anteno (roka in glava). |
Drugi odstavek velja za večino novodobnih telefonov. Torej...
@Rokic, še zmeraj velja slušalke ali pa slušalke s modrozobo povezavo, v avtu pa komplet za prostoročno telefoniranje. Posledično bo boljši sprejem, ker kot je zgoraj že omenjeno antene se po mojem mnenju na novih telefonih nahajajo na napačnem mestu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.05
|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2012 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rokic je napisal/a: |
Za sevanje me na nek način skrbi, saj bo/je telefon kar veliko pri ušesu. |
Slušalko z žico, pa telefon v zadnji žep. _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rokic Član

|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2012 10:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
saj v avtu je zmeraj BT slušalka v ušesu, telefon pa lepo pod radijem/na držalu...
Slušalka z žico ne pride v poštev, ker sem nonstop v gibanju in bi le-to omejevala oz. bi telefon letel po tleh. Odrsanih telefonov pa ne prenašam
Sedaj sem še nekaj brskal, pa sem dobil naslednje:
Citiram: |
The limit for mobile phone use is the specific absorption rate (SAR) of 2 W/kg for the human head. Mobile phones are tested under worst case conditions, i.e. at the highest power level. As an example, a 2 W peak power corresponding to 250 mW maximum time averaged transmitted power for GSM at 900 MHz. Maximum local SAR values averaged over 10 g of tissue range typically between 0.2 and 1.5 W/kg, depending on the type of mobile phone. The emitted power is often orders of magnitude lower than the maximum power leading to much lower exposure due to power control and discontinuous transmission mode (output power is different when the user is talking or listening) for GSM and UMTS phones. The power control of a mobile phone automatically reduces the emitted power by up to a factor of 1,000 for GSM and about 100,000,000 for UMTS if higher intensity is not needed for stable transmission. The exposure arising from a UMTS mobile phone can typically be expected to be lower than the one from a GSM phone. The actual transmitted power depends in both cases on several factors, e.g. the cell size of the respective base station and the type of the mobile phone. A comparison showed that the exposure due to a UMTS phone was about 1,000 times lower compared to the exposure due to a GSM phone (Baumann et al. 2006). No exposure occurs from a mobile phone being switched off. Phones in the standby mode cause typically much lower exposure compared to mobile phones operated with maximum power, but an accurate figure for this lower exposure depends on the exact details of the transmission path to base stations and on the traffic requested by the communication protocol and by incoming/outgoing SMS and the position of the phone.
In addition to mobile phones, other wireless applications like cordless phones, e.g. DECT or WLAN systems are very common. They are usually operated with lower output power compared to mobile phones and the exposure is typically below the level of mobile phones. The maximum time averaged power level of a DECT base station is 250 mW (worst case for a professional application handling communication with 25 handsets in parallel, a typical household application communicating with one handset has a time averaged power of 10 mW), and for a DECT handset 10 mW. The peak value of a WLAN terminal is 200 mW; however the averaged power depends on the traffic and is usually considerably lower. Therefore, the exposure from such systems is usually below that of mobile phones. However, under certain circumstances, e.g. closeness to WLAN access points, exposure due to WLAN or DECT systems can become higher compared to exposure from GSM or UMTS mobile phones. |
Več na: http://ec.europa.eu/health/opinions2/en/electromagnetic-fields/l-3/2-exposure-radio-fields.htm |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni