www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Popravilo stikalnega napajalnika
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2012 3:04 pm    Naslov sporočila:  Popravilo stikalnega napajalnika Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Ni minilo dolgo od kar sem "popravil" nedelujoč napajalnik osciloskopa GWInstek GDS1042. Po nekaj dneh se je začela stvar obnašati čudno - po kakih 10 minutah delovanja, se je začel napajalnik resetirati in ponovno zaganjati.
Prvič, ko je bil popolnoma mrtev, je bila kriva dioda na sekundarni strani. Potem sem zamenjal vse elektrolite, brez uspeha. Zamenjal se še ostali dve diodi, tudi brez uspeha. Premeril sem praktično vse polprevodnike na sekundarju in vse zgleda vredu.

Napajalnik bazira na TL8342 in ima naslednje izhode: +5V, -5V, +12V in -12V. Feedback je iz +5V linije s TL431 za referenco. Zraven je še tiristor BT139 in 36V zener dioda. Vse sem odlotal, preizkusil in deluje.
Ena izmed sprememb, ki sem jih opazil je, da pri vklopu osciloskopa napajalnik trikrat štarta: klik-klik-klik, potem deluje par minut in mrkne: klik-klik-klik-klik... Situacija se ne popravi, dokler ga ne pustim, da se dodobra ohladi.

Aha, še to, izhode sem ustrezno obremenil: 5V linije vlečejo 300mA, 12V pa kakih 150mA. Glede na moč napajalnika (18W) se mi je to zdelo kar ustrezno. Napajalnik je znamke Lytec (na netu je ni zaslediti).

Ima kdo kakšno idejo kaj bi lahko bilo glede na simptome? Se da transformator kako stestirati? Dioda, ki je bila v stiku se je zgleda kar precej grela, saj je plošča okoli diode rahlo zapečena.
Osciloskopa žal nimam, ker je v okvari Wink

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2012 3:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je zadeva temperaturno nestabilna je mogoče prava pot do krivca segrevanje z fenom, oziroma ohlajanje z namenskim sprejem. Na ta način boš lociral slab element.
lipa
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39
Aktiv.: 3.83
Kraj: Lipa Beltinci

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2012 5:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TL8342 Think Think Think ne vem če to obstaja? Kaj pa TL3842 ali UC3842?
Tudi tiristor je nekaj zelo neobičajnega.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2012 5:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žal spreja nimam, imam pa fen. Nova težava je sedaj v tem, da napajalnik niti hladen ne dela več. Zgleda, da je stvar, ki je crkavala vroča, dokončno crknila. Sedaj se sliši le še tk-tk-tk iz transformatorja. Bojim se, da je kaj narobe prav s transformatorjem, saj se vedno bolj nagibam k temu, da se vklaplja pretokovna zaščita.
Če +5V linijo priklopim na usmernik se optokopler na feedback povezavi vklopi, ko presežem 5V, torej je po mojem mnenju ta del regulacije vredu. Merjenje primarne strani je malce zoprno, ker nimam ločilnega transformatorja in postane vse skupaj nevarno.
Zdaj sem izmeril še vse diode na primarni strani, FET in vse zgleda vredu.

Grem merit naprej, čeprav mi počasi že zmanjkuje idej...

piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2012 5:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lipa, hvala za popravek, res sem se zatipkal, driver je TL3842, tiristor pa BT169.
lipa
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39
Aktiv.: 3.83
Kraj: Lipa Beltinci

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2012 5:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še enkrat preberi drugi moj stavek.
piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2012 5:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm, zdaj pa res ne vem kje je težava?!?
BT169

TL3842

SolarPlazma
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2012 10:47
Aktiv.: 1.08
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2012 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iz lastnih izkušenj s popravili vezij, kjer je prisotna višja napetost (recimo nad 50V), (PC napajalniki, TV, osciloskopi) radi crknejo tudi upori, pri čemer ni nujno, da se jim na zunaj kaj pozna. Zato premeri tudi upore, če jih še nisi.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2012 10:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izvoli, tukaj je kar nekaj shem, če ti kaj pomaga:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=27562

V generalnem imaš dva tipa switcherjev, ki imajo trafo...
- s krmilnikom na primarni strani
__ pri manjših izvedbah je to all-in-one samo en čip
__ feedback je z optokoplerjem ali pa celo brez pri res mini izvedbah

- s krmilnikom na sekundarni strani
__ switcher ob vklopu najprej samodejno zaoscilira, da se dovolj energije nateče na sekundar, da regulacija in PWM krmilnik štarta.
__ taki so ponavadi večji napajalniki (100W +)

piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 16, 2012 12:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aly, hvala za link!

Solar plasma, upori so vsi vredu, sem jih za vsak slučaj še enkrat zmeril. Driverja nisem še menjal. Če se mi bo dalo, bom danes skočil do IC po novega.

Zamislil sem si, da bi se dalo stestirati tudi transformator, če ga požgečkam s kratkim pulzom in gledam kolikšno je dušenje. V primeru medovojnega stika naj bi Q drastično padel. Ta princip naj bi se uporabljal za testiranje kaskad za TVje. Bom morda že danes naprogramiral nekakšen generator pulzov in skočil do kolega, ki ima delujoč osciloskop.

Če še to ne bo pomagalo... hja, kupil bom majhen toroid, sestavil linearen usmernik in ga vgradil namesto tega prekletega switcherja. Diodo v stiku sem že obdelal z macolo, switcherju bom priredil vikingški pokop Twisted Evil

gregoral
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42
Aktiv.: 3.04

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 16, 2012 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če rabiš osciloskop ti ga lahko posodim, ni pa digitalni tako kot tvoj Smile
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 17, 2012 11:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za meritev z osciloskopom bi si lahko pomagal tako, da bi minus vezja vezal na omrežno ničlo in dodal eno diodo za polvalno usmerjanje. Pri osciloskopu mase ne bi smel priključiti.
Vseeno pa bi lahko meril na sekundarju in videl, kakšni impulze pridejo ven.

Če klika, pomeni, da se sekundarna (pomožna) napetost ne postavi, preden mu (elkotu za napajanje 3842) poide sapa. Pri 3842 v osnovni vezavi tokovna omejitev samo omejuje tok vsakega impulza in ne izklopi do konca. Izklopi se, ko se izprazni elko za napajanje IC-ja.
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 17, 2012 2:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včeraj sem naredil primerjavo primarjev mojega in enega known-good transformatorja. Z delta funkcijo sem žgečkal oba transformatorja in dobil skoraj identične meritve. Na sekundaju sta dve navitji s sredinskim odcepom in v obeh navitjih obe polovici navitij data enak rezultat. Tako lahko z določeno verjetnostjo sklepam, da je trafo nima medovojnega stika.

Čez par dni dobim nov driver, da preizkusim še to, danes pa še enkrat zmerim kaj se dogaja z napajanjem driverja (hvala za idejo, bostjang!). Pa hvala tudi gregoral-u za ponudbo! Smile

Photo0031.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  525.29 KB
 Pogledana:  3 krat

Photo0031.jpg

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 17, 2012 6:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mojih izkušnjah so okvare trafotov v stikalnih napajalnikih sila redke. Če je napajalnik zgrajen okoli driverja UC38xx, je velika verjetnost, da driver nima pravih pogojev za delovanje ( napajalna napetost ni pravilna in stabilna ). Zato jaz v fazi popravila takega napajalnika začasno čip napajam z dodatnim galvansko ločenim izvorom napajanja.

LP

bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 17, 2012 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri zadnji okvari transformatorja, ki sem jo zasledil, je bilo navitje prekinjeno. Upam, da si to preveril.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni