|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.62 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sob Apr 21, 2012 11:03 pm Naslov sporočila: HHO varilnik |
|
|
Čisto slučajno sem na Youtubu našel posnetek varilnika na HHO plin. Stvar me je začela zanimati in bi jo poskusil izvesti.
Ker so opisi na internetu površni in ker vem, da vas je tu kar nekaj, ki ste se že ukvarjali s HHO bo postavil nekaj vprašanj.
Za testiranje bi napajal iz akumulatorja.
-Kaj je najbolje uporabiti za elektrode?
-Koliko elektrod, vezava in položaj?
-Kakšne posode uporabiti?
-Navadna ali destilirana voda?
-Koliko, verjetno soli dodati na določeno količino vode?
Seveda vse skupaj jemljem še nekako z rezervo. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06 Prispevkov: 521 Aktiv.: 3.08
|
Objavljeno: Sob Apr 21, 2012 11:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
To ni HHO plin ampak H2+O.
Akumulatorja je škoda, ker rabiš velke tokove, da dobiš kaj vodika..
Elektrode kakor vem so najbolj primerne grafitne ali platina.
More biti pa navadna voda, oziroma še sol  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S56NC Član

Pridružen-a: Pon 31 Jan 2011 17:26 Prispevkov: 280 Aktiv.: 1.60 Kraj: Strmca-Postojna
|
Objavljeno: Ned Apr 22, 2012 2:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Varilniku oz. plinu, ki se sprošča pri elektrolizi se reče HHO. Z njim se pravtako lahko poganja vozilo na notranje izgorevanje.
Celico je najbolje izdelati iz Inox 316L materiala, seveda z čim večjo površino. (google: hydrogen dry cell design), napajati pa jo je potrebno z PWM modulacijo za čim večji izkoristek. Kar je napetosti nad 2,5V gre v toploto.
Poglej tukaj: http://www.overunity.com/
Lp, S5 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Apr 22, 2012 3:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja saj tole suho imam namen izdelat. Samo verjetno tale rostfrei ne bo poceni zadeva. Pa še razrezati bi ga moral dati, ker ga je doma težko.
Danes sem poskusil z mokro in dvema nerjavečima elektrodama in zakuhal prav lepo vročo juhico. Je pa res, da je tudi lepo gorelo in tudi dvakrat eksplodiralo. Ampak posoda od zelja samam opravi nalogo in poskrbi, da je pritisk varno izpuščen.
Misliš 2,5V na eno + in eno - elektrodo, če jih je pa več mislim na suho celico, recimo tako +-+-+-+-+- pa potem 5*2,5V ali kako? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Apr 22, 2012 4:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa še tole me zanima kolikšen delež soli je potrebno dodati vodi? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Ned Apr 22, 2012 4:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Profesionalni generatorji uporabljajo H2SO4, ne pa NaCl. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Apr 22, 2012 4:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Kolikšen delež pa? Pa ni to nevarno za elektrode?
Še vedno me zanimajo odgovori na zgoraj postavljena vrašanja glede napetosti in plošč.
Na internetu je namreč samo neko nakladanje dejstev pa nikjer ne najdem. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Ned Apr 22, 2012 4:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom probal jutri na šihtu pobrskat, če najdem podatek.
Se pa (u)porablja destilirana voda in ne kar neka navadna iz pipe/vodnjaka.
No, za poskuse je sicer marsikaj ok...
Najdeš pa morda kaj pod spirflame, oxyweld, microflame, ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Apr 22, 2012 4:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem ravno hotel ponovno poizkusiti z vodo iz razvlaževalca, sicer ni ravno tako čista kupljena destilirana, ampak...
Bom pobrskal. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S56NC Član

Pridružen-a: Pon 31 Jan 2011 17:26 Prispevkov: 280 Aktiv.: 1.60 Kraj: Strmca-Postojna
|
Objavljeno: Ned Apr 22, 2012 8:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uparabiš konfiguracijo +-+-+-+-+-+-+-+- in vse pluse skupaj vse minuse skupaj. Priklopiš na nekaj takega:
http://chemelec.com/Projects/Hydrogen-1/Ultimate-PWM/Ultimate-PWM.htm
ali
http://chemelec.com/Projects/Hydrogen-1/H2-PWM/H2-PWM.htm
Komplet načrti pa so npr:
http://chemelec.com/Projects/Hydrogen-1/Hydrogen.htm
Čeprav za mokro izvedbo celice. Sicer pa google!
Za inox se obrni na podjetje Jeraj iz Vodic. Ti razrežejo na vodno erozijo in tudi cena ni nevemkako visoka.
Aha. Pa za elektrolit uporabiš natrijev hidrogen karbonat oz. sodo bikarbono za v testo, ki ga zmešaš z destilirano vodo. Če napajaš s kakšnim akumulatorjem ali alternatorjem jo daš toliko, da dobiš željeno porabo elektrike (več sode pomeni več amperov in več vodika!).
BERI: Pri elektrolizi z inox elektrodami NASTAJA HEKSAVALENTNI KROM! V majhnih količinah, vendar tolika da veš kaj je tista gosta snov na dnu posode.
Lp, S5
Nazadnje urejal/a S56NC Ned Apr 22, 2012 8:39 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.71 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Apr 22, 2012 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam izdelanega.
32 plošč. 316L nerjaveča pločevina.
Za usmernik - 2 kW 12V, PWM.
Elektrolit: KOH - 1% (3,2l Vode kapaciteta)
Voda: Destilirana (ali DEMI). Če uporabiš karkoli druga, ti svinjarija zapaca celico.
Pazi na varovanje ! Če ti potegne ogenj nazaj proti celici je lahko norija. Uporabi mehurčnik, ki prepreči najhujše. Drugače ti varovalo (100mBAR) ozdelajo v ZAVAR-u. Ima tudi omejeno število eksplozij. Cena varovala je 70€.
Lahko ga izdelaš tudi sam, vendar je delovanje "vprašljivo".
Pomni: Proizvajaš pokalni plin (2xH in 1xO). HHO je amaterski izraz. Plin je izredno eksploziven.
Lahko prideš pogledat, kako izgleda celica.
LP _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S56NC Član

|
Objavljeno: Ned Apr 22, 2012 8:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam, da je HHO amaterski izraz vendar se pod tem imenom največ najde. Uradno se imenuje tudi Browns gas.
Me pa zanima za kaj uporabljate tako celico. Jaz raziskujem eksplozijski motor, ampak z zelo drugačno tehnologijo. (laser in frekvenca)
Lp,S5 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Ned Apr 22, 2012 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Generatorji česa uporabljajo H2SO4 ?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Ned Apr 22, 2012 8:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
S5-norc je napisal/a: |
Se strinjam, da je HHO amaterski izraz vendar se pod tem imenom največ najde. Uradno se imenuje tudi Browns gas.
Me pa zanima za kaj uporabljate tako celico. Jaz raziskujem eksplozijski motor, ampak z zelo drugačno tehnologijo. (laser in frekvenca)
Lp,S5 |
V bistvu se imenuje Oxyhydrogen.
Poglej pod razlago.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Apr 22, 2012 8:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej računam na 2V po paru plošč?
Celica bo, če bo suha. Je potrebno vodo okoli gnati s črpalko ali gre zaradi premikanja plina sama?
Ker sem prebral, da je žveplena kislina neprijazna do elektord sem mislil potem uporabiti Natrijev Hidroksid-KOH. Kaj je sedaj boljše KOH ali soda bikarbona?
Koliko torej pride približno material in razrez?
Tisti PWM bom že sam skupaj ščaral.
Vem, da je plin ekspoloziven, če ga potegne nazaj. Sem tudi to doživel, a je plastičen pokrov posode uspešno pravil nalogo in se tudi vrnil v prvotno stanje. Zaščito sem mislil izvesti z zaščito za avtogeno varjenje?
@matejcek81 Lahko poslikaš celico in poveš dimenzije plošče? Imaš to zadevo za varjenje.
H2SO4 uporabljajo namenski generatorji tega plina za varjenje. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni